Cu ochii-n 3,14

23 decembrie 2014   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

OARE O DEZBATERE 
DESPRE UN SINGUR CADRU 
(MAI RAPID, 
ÎN MOMENTUL RĂSĂRITULUI) 
ESTE EXCLUSIV EUFORICĂ? 

● Înspre Tîrgovişte, am trecut pe lîngă o fabrică de pîine care se numeşte „Arian“. Oare pîinea produsă aici este exclusiv albă? (S. G.)

● La o dezbatere despre votul prin corespondenţă organizată de Institutul pentru Politici Publice, s-a discutat despre modelul american. Practic, americanii pot vota de oriunde din lume, prin cîteva formalităţi simple şi trimiţînd votul în plic (chiar şi înainte de data alegerilor, prin early vote). Secretarul de stat în MAE Radu Podgorean a exprimat îndoieli cu privire la posibilitatea aplicării unui asemenea model în România. De exemplu, în comunităţile de români care lucrează în străinătate există un fel de „staroste“ care le poate zice celorlalţi: „Daţi buletinele de vot la mine, că le completez eu“. Sau se poate vinde votul, a mai exemplificat dl Podgorean: „Te duci la crîşmă şi întrebi: «Bă, cît e plicu’ azi?»“. Mai e mult pînă departe. (M. V.)

● La UPC, există mai nou un post care se numeşte Fireplace şi care difuzează non-stop un singur cadru cu un şemineu în care ard şi trosnesc nişte buşteni. Dacă stai şi te uiţi ca prostul, senzaţia e una destul de relaxantă, dar încă nu m-am prins care e ideea. Să încălzească sufletele celor care fac economie la energia termică? (A. P.)

● Un studiu realizat de Bloomberg arată că România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume raportat la puterea de cumpărare. În clasamentul „suferinţei la pompă“, România ocupă locul 11; ca să cumpere un litru de benzină, românii cheltuiesc 5,82% din venitul mediu zilnic. Extrapolez: la cîte maşini se înghesuie zilnic pe străzile din Bucureşti înseamnă că a) e ieftină în raport cu veniturile sau b) românii sînt foarte productivi. Oricum ar fi, metroul e mai ieftin şi mai rapid – dar pentru asta n-aveam nevoie de vreun studiu aplicat. (M. M.)

● Artistul vizual belgian Jean-Luc Moerman a pictat pentru producătorul italian de biciclete Cinelli o serie limitată de unsprezece modele folosind nenumărate nuanţe de culori tari inspirate de felul în care arată cerul şi marea în momentul răsăritului. Asta poate şi pentru că Cinelli încă nu produce nici hidro-, nici aerobiciclete. (M. C.)

● Am auzit mai mulţi prieteni care spuneau că, atunci cînd sînt cu chef, se ţin departe de Facebook. Instinctul lor de supravieţuire virtuală se pare că funcţionează bine, din moment ce Yann LeCun, cercetător la Universitatea din New York şi responsabil de laboratorul Facebook-ului pentru cercetarea inteligenţei artificiale, e pe cale să dezvolte un sistem prin care utilizatorii băuţi nu vor mai putea posta fotografii cu ei în stare euforică. Şi asta pentru a le proteja utilizatorilor demnitatea virtuală. Ştiu, sună SF. Deci bun venit în viitor. (A. M. S.

CEVA NOU ŞI GRAV 
DESPRE CINE ŞTIE CE BOMBOANE
FINE (CU TOC ÎNALT) E DE BINE?

● Ludovic Orban zice că e „un brand liberal“. Pe un site citesc ceva despre „brand-ul Radu Banciu“. Nici ideea de brand nu mai e ce-a fost. (M. V.)

● Pe 12 februarie 1947, în Sikhote-Alin, Siberia de sud-est, s-a înregistrat cea mai devastatoare ploaie de meteoriţi de pînă acum, cu o masă totală estimată de 100 de tone. Au fost recuperaţi 9000 de meteoriţi, însumînd 28 de tone, cel mai greu dintre ei cîntărind 1745 de kilograme şi producînd un crater cu circumferinţa de 28 de metri. Un nou şi grav înţeles al sintagmelor „ploi abundente“ şi „precipitaţii bogate“. (M. P.)

● Cum trăim în lumea marketingului, nu m-aş fi mirat ca numele prinţesei Sissi să fie asociat cu vreun parfum diafan sau cu cine ştie ce bomboane fine. Dar am văzut că numele prinţesei e asociat acum cu un salam. Aşa că mă gîndesc să aştept prăjitura cu frişcă şi fructe „Ivan cel Groaznic“, drujba pe benzină „Albă ca Zăpada“ sau, poate, nişte bikini „Amundsen“. (A. M.)

● Designerul francez Christian Louboutin a produs recent o colecţie de lac pentru unghii ale cărei sticluţe sînt inspirate de celebrii săi pantofi cu toc înalt denumiţi Ballerina Ultima. Colecţia oferă treizeci de nuanţe de culori şi, nu ştiu de ce, mi se par insuficiente. (M. C.)

n „Pistă pentru biciclişti în construcţie“ (plăcuţă pe Calea Victoriei la intersecţia cu Calea Griviţei). E de bine că bicicliştii în faşă cîştigă teren, chiar şi în detrimentul virgulei. Dar e păcat. Radio Erevan. (R. M.

RĂSPUNDE CINEVA (PRIN ŞANŢURI)
PENTRU TOATE CELE PATRU FORME
CARE COBOARĂ 
DINTR-UN LORENZO AGLOMERAT? 

● Ministerul Educaţiei a făcut a treia evaluare a manualelor digitale şi a publicat lista editurilor cîştigătoare. În zece zile se pot depune contestaţii, care vor fi analizate în douăzeci de zile, apoi învăţătoarele vor avea un interval de timp să-şi aleagă manualele, apoi se vor tipări şi se vor trimite în şcoli (probabil de Paşte, pe post de cadou de la Iepuraş). Răspunde cineva pentru toată harababura asta? Evident, nu. „Sistemul“ e de vină. (M. V.)

● În mai multe comune din judeţul Vaslui, facturile de energie electrică distribuite de Poşta Română nu mai ajung la destinari decît întîmplător. Se pare că facturile au fost aruncate pur şi simplu în latrine, prin şanţuri sau lăsate teancuri pe la birturile săteşti. Presupun că, dacă poţi reconstitui drumurile poştaşilor, îţi recuperezi şi factura. (A. P.)

● După ce s-a anunţat că biletele la André Rieu s-au epuizat în cîteva ore (la preţuri între 170 şi 964 de lei), în asemenea hal încît a fost nevoie să se suplimenteze concertele, a ieşit la iveală că nu s-a epuizat nimic, dimpotrivă: pe site-ul Eventim se găsesc acum, din nou, bilete la toate cele patru concerte ale papagalului cîntător. Unii au zis că a fost o mişcare de PR. Eu zic că e o minciună grosolană. (L. V.)

● Hackerii presupus nord-coreeni au reuşit să determine compania Sony să amîne lansarea filmului The Interview, publicînd pe Internet următoarea ameninţare: „În curînd, toţi vor vedea ce film îngrozitor a făcut Sony Pictures Entertainment. Lumea va fi cuprinsă de frică. Amintiţi-vă de 11 septembrie 2001.“ Războiul ia forme din ce în ce mai surprinzătoare, cinematografic de surprinzătoare. (L. V.)

● Ce ţi se poate-ntîmpla dacă te opreşti să cugeţi într-un loc oarecare de pe stradă: doi oameni cu sacoşe trec de tine, împingîndu-se; un cerşetor îţi cere insistent 50 de bani; o veveriţă care coboară dintr-un pom rămîne nemişcată şi te priveşte. (I. P.)

● Despre ce credeţi că vorbeau (tare), într-un autobuz aglomerat, cîteva doamne rome? Despre „medicamente anda stresu“. (D. S.)

Foto: B. Tănase

Mai multe