Cu ochii-n 3,14
OFICIAL,
JUMĂTATE DINTRE TINERII
DE PESTE UN SECOL SÎNT FEMEI
● Sony Pictures a anulat premiera filmului The Interview – o comedie despre asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong Un – din cauza atacurilor informatice care au condus la pierderea unei mari cantităţi de date comerciale şi personale. FBI a anunţat oficial că în spatele atacurilor se află Coreea de Nord, dar autorităţile din această ţară zic că nu. Actorii şi regizorul filmului invocă libertatea de exprimare. Barack Obama zice că „e o problemă dacă începem să ne autocenzurăm“. Unii au comparat filmul The Interview cu Dictatorul lui Chaplin. Adrian Hong, în The Atlantic, aminteşte ce a spus Chaplin în autobiografia sa, în 1964: „Dacă aş fi ştiut despre ororile din lagărele de concentrare, nu aş fi făcut The Great Dictator, nu m-aş fi amuzat pe seama nebuniei criminale a naziştilor“. (M. V.)
● Cîteva lucruri pe care le-am aflat din sondajul despre tinerii din România, realizat de CURS pentru Fundaţia Friedrich Ebert Stiftung: jumătate dintre tinerii de peste 18 ani locuiesc cu părinţii; relaţiile personale sînt considerate esenţiale pentru găsirea unui loc de muncă; mai mult de jumătate dintre tinerii din România doresc restrîngerea drepturilor de avort. Brusc, viitorul nu mai sună aşa de bine. (L. V.)
● Pe 14 decembrie, redactorul-şef al cotidianului turc de opoziţie Zaman şi alte 23 de persoane au fost arestate simultan în toată Turcia. Acest val de arestări marchează o escaladare a luptei declanşate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan împotriva principalului său rival, clericul islamist Fethullah Gulen, exilat în Statele Unite din 1999. Au urmat, bineînţeles, o serie de manifestaţii pentru libertatea presei. Istoria recentă e atît de complicată încît putem fi siguri că serialele de peste un secol cu poveşti de acum n-au cum să nu fie palpitante. (A. M. S.)
● A circulat recent pe Facebook o listă realizată de cititorii site-ului buzzfeed.com cu cele mai frumoase 50 de fraze din literatura lumii. Din 50 de scriitori, 15 sînt femei şi, fără să insinuez nimic, constat că frazele alese din opera lor au doar frumuseţea tîmpă a clişeului. Iată cîteva: „Nu e bine să te ocupi prea mult cu visatul şi să uiţi să trăieşti“ (J.K. Rowling), „Nu trebuie să trăieşti veşnic, trebuie doar să trăieşti“ (Natalie Babbitt), „În ciuda a tot, eu încă mai cred că oamenii sînt buni la suflet“ (Anne Frank), „Indiferent din ce sînt făcute sufletele noastre, al meu şi al lui sînt la fel“ (Emily Brontë), „Doamne, fă să fiu ceva în fiecare minut al fiecărei ore din viaţa mea“ (Betty Smith), „Să laşi lucrurile să se întîmple, cît de sălbatic!“ (Cheryl Strayed), „Asta e fericirea: să te dizolvi în ceva complet şi măreţ“ (Willa Cather). Aşa îţi pierzi încrederea în cititori! (M. C.)
DESPRE CÎŞTIGĂTORII PREMIILOR
ŢIPĂTOARE ŞTIM CĂ DEVIN
UN SOI DE ENTITĂŢI ÎMPOTMOLITE
● Crin Antonescu s-a trezit zicînd că noul preşedinte Klaus Iohannis vorbeşte puţin şi gîndeşte cît vorbeşte. Despre Crin Antonescu ştim dintotdeauna că vorbeşte mult. Şi acum îţi vine să te întrebi dacă într-adevăr gîndeşte ce vorbeşte. (A. M.)
● BBC ne spune mai multe lucruri pe care nu le ştiam, printre care: în 2009, Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a SUA a încercat să recruteze un rapper care să ajute la răsturnarea regimului comunist din Cuba; peste 88% din cîştigătorii premiilor Darwin sînt bărbaţi; aricii de mare din Antarctica nu sînt afectaţi de schimbările climatice; Papa Francisc consideră că animalele pot merge, la fel ca şi oamenii, în Rai. Cititorii care le-au aflat de pe Yahoo News au comentat şi s-au contrazis doar pe tema aricilor. (A. P.)
● În Yangon, Burma, cei trei proprietari ai unui bar au fost arestaţi pentru ofensă religioasă, după ce au distribuit fluturaşi publicitari care promovau o seară cu băutură la discreţie, alături de o imagine a lui Buddha cu căşti pe urechi şi cu ochii mijiţi de plăcere, pe un fond psihedelic de culori ţipătoare. Este exact imaginea pe care o am în minte cînd ascult „Buddha Bar“. (M. P.)
● Am întîlnit un şofer de taxi care, în trafic, se adresa fiecărei maşini ce trecea pe lîngă el (şi-l enerva) folosind un apelativ pornind de la numărul acesteia. De pildă: „Ce faci, măi XDO-ule, vorbeşti şi nu te uiţi?“; „Hai, măi, VPC-ule, treci odată!“. Maşinile tind să devină un soi de entităţi... (I. P.)
● După ce au turnat asfalt într-un cartier din Cîmpina, muncitorii au plecat fără să semnalizeze zona. Între timp, locuitorii au venit, au parcat, iar dimineaţa şi-au găsit roţile maşinilor împotmolite în asfalt. Oare şefii lor i-au crezut cînd şi-au motivat astfel întîrzierea? (S. G.)
ÎNSĂ AŞA CUM EXISTĂ MUZICA,
TOT AŞA EXISTĂ ŞI ZIUA DE AZI
● Poliţia germană a intervenit recent pentru a imobiliza un şofer aparent băut. Alcooltestul a arătat, de două ori succesiv, o cifră care poliţiştilor li s-a părut incredibilă: 5,5‰. Se ştie, la 4,5‰ alcool în aerul expirat e deja comă alcoolică. „Însă aşa cum există sportivi excepţionali sau oameni de ştiinţă excepţionali, tot aşa există şi beţivi excepţionali“, a comentat un purtător de cuvînt al Poliţiei. Beţivul excepţional a fost dus mai întîi la spital, apoi a fost prezentat procurorilor. Atenţie: vin sărbătorile! Nu conduceţi dacă aţi băut! (M. M.)
● Printre misterele medicale ale anului 2014 e şi acesta: o femeie din Essex a „auzit“ non-stop, timp de patru ani, melodia How Much is that Doggie in the Window, iar în prezent aude Somewhere over the Rainbow. Cică soţul ei trebuie să ţipe pentru a-i atrage atenţia, căci femeia aude doar muzica din mintea ei. N-ar fi mai eficient să-i cînte? (M. V.)
● N-aş fi crezut că, în ziua de azi, clasicismul mai poate renaşte (fie şi reînviat pirotehnic): la Piaţa Sudului, de sărbători, un comerciant stradal vindea „artificii clasice“. (D. S.)
Foto: M.Bănică