Cu ochii-n 3,14
NU SE GÎNDEŞTE NIMENI
CĂ UN PORC CAMPION
PE NUME TIMOTEI DOREŞTE
SĂ ÎNVINGĂ MOARTEA
ÎN FIECARE ZI A SĂPTĂMÎNII?
● Din ciclul „Cînd ţi-e lumea mai dragă“. Sună telefonul. Mă uit pe ecran – un număr fix de Cluj, îl recunosc după prefix. Întrucît mai cunosc nişte oameni prin Cluj, răspund – mă gîndesc că poate o fi vreo problemă, ceva important. Voce feminină, accent ardelenesc: „Sîntem de la institutul cutare din Cluj şi facem un sondaj despre starea de sănătate. Dumneavoastră cum staţi cu sănătatea?“. „Bine, mulţumesc“, zic şi închid. Dom’le, da’ nu se gîndeşte nimeni că telefoanele astea primite cînd ţi-e lumea mai dragă (pe motiv de sondaj, marketing, ofertă, promoţie, propunere de investiţii la bursă etc.) pot îmbolnăvi omu’? (M. V.)
● După recentul scandal stîrnit de faptul că unul dintre cîinii consideraţi favoriţi la un concurs britanic a murit otrăvit în urma a ceea ce pare a fi un act de sabotaj, presa britanică a alcătuit un fel de top al matrapazlîcurilor („dirty tricks“) din ultimii ani: 1) în 2011, un crescător a umflat cu gaz ugerul vacii sale (pe care, ulterior, l-a şi „sigilat“ cu superglue) pentru a cîştiga concursul Great Yorkshire Show, considerat Oscarul fermierilor; 2) în 2010, în cadrul Cornwall Budgerigar Show, în preziua concursului, un crescător şi-a găsit înjunghiaţi trei dintre papagalii săi premiaţi la ediţia precedentă, alţi 21 fiindu-i furaţi; 3) un porc campion pe nume Jiblet a fost, literalmente, bătut pînă la sînge în preziua unui concurs din cadrul Sacramento County Fair; crescătorul şi-a salvat porcul de la moarte şi i-a schimbat numele în Survivor; 4) grădinarii din Cayton, North Yorks, favoriţi la concursul Royal Horticultural Society’s Village in Bloom din 2010, au angajat bodyguarzi pentru a le păzi grădinile după ce asupra aranjamentelor lor florale cîştigătoare în anii trecuţi au fost aruncate seminţe ucigaşe; 5) Ingrid Maria Rivera, concurentă la Miss Puerto Rico Univers Show în 2007, s-a trezit cu hainele de concurs date cu spray cu piper; a cîştigat concursul cu ochii umflaţi de lacrimi şi cu nasul plin de muci; 6) un fermier şi-a găsit caii, consideraţi favoriţi la un concurs de frumuseţe, cu coamele tunse, mînjiţi cu vopsea şi cu potcoavele smulse cu cleştele; 7) un maestru florar din Newcastle şi-a găsit incendiată sera cu specimenele sale de flori premiate. Numai floare, animal şi femeie frumoasă să nu fii! (M. C.)
● Printre cele mai la modă nume (rare) de băieţi alese de părinţii cam snobi se numără Nichifor, Adelin, Lorand, Timotei şi Anatolie. Le reamintesc pe această cale să aibă în vedere şi numele Glad şi Menumorut. Oare cum ai putea să-l alinţi pe puştiul Menumorut? Menu? Sau Numo? (A. P.)
● Bogătaşii companiilor din Silicon Valley au investit milioane de dolari în tehnologie
pentru ca experimentele pe care le finanţează să poată prelungi viaţa omului cu cîţiva ani. Peter Thiel, cofondator Paypal, declara pentru
că s-ar mulţumi cu 120 de ani de viaţă. Serghei Brin, numărul doi din compania Google, spunea că-şi doreşte să învingă moartea, ca mulţi alţi oameni, de altfel. Ştim atît de bine că visul de aur al umanităţii e tinereţea fără bătrîneţe şi viaţa fără de moarte. Iar unii încearcă să-l pună în practică. (A. M. S.)
● „
vă oferă bucurii duhovniceşti în fiecare vineri.“ Aşa sună una dintre reclamele la cadourile pe care ziarul le oferă cam în fiecare zi a săptămînii. Alăturarea lor rămîne halucinantă: bucuriile duhovniceşti sînt urmate de soldaţii din Armata Roşie, setul de cuţite ceramice, Rodica Ojog-Braşoveanu (printre altele). (I. P.)
NU SE GÎNDEŞTE NIMENI
CĂ UN PRODUCĂTOR DE SĂCULEŢI
PENTRU FUM
E DEASUPRA EXPERIENŢEI SPIRITUALE?
● Un studiu – nu se ştie cît e de serios – arată că bărbaţii care oferă în dar unei femei o cutie cu ciocolată au 41% şanse să o cucerească prin răsfăţ, 21% sînt văzuţi drept sinceri şi 51% sînt consideraţi şic şi moderni. Studiul a fost realizat la cererea unei mărci de ciocolată. Aştept să citesc acum şi un studiu despre cuceriri realizat de un producător de bijuterii. O să reiasă, probabil, că aurul şi ciocolata sînt singurele însuşiri rezonabile & dezirabile ale bărbaţilor. (M. M.)
● Conform specialiştilor, pe Lună au rămas peste 180.000 de kilograme de echipamente provenite de la misiunile Apollo, dar şi de la alte misiuni fără echipaj uman. Aşadar, dacă ajungeţi pe acolo puteţi găsi printre altele: 12 perechi de bocanci de astronauţi, schiţe semnate de Andy Warhol, Robert Rauschenberg şi Claes Oldenburg, două mingi de golf, o pană de şoim şi 96 de săculeţi pentru toaletă. Nu există date care să confirme mitul că aţi putea găsi şi o sticlă de Coca-Cola. (A. P.)
● „Iuţeala automobilelor nu va fi mai mare decît trapul cailor. Conducătorii vor fi datori să încetineze mersul, sau chiar să oprească automobilul, la semnalele agenţilor poliţieneşti. Aceştia sînt ţinuţi a semnala conducătorilor excesele de fum.“ –
pe 1912. (R. M.)
● Resuscitat, după cîteva minute în care s-a aflat în moarte clinică, un preot catolic din Boston a susţinut că s-a întîlnit cu Dumnezeu şi că divinitatea este, contrar credinţelor, o entitate feminină. Declaraţia a demonstrat însă că percepţia masculină e deasupra experienţei spirituale (aproape tangibile): „Dumnezeu este măreţ, în ciuda faptului că e femeie“. În ciuda? (S. G.)
NU SE GÎNDEŞTE NIMENI
CĂ PENTRU CEI
CU BUZUNARELE PLINE
EXISTĂ ACŢIUNEA DE RELOCARE?
● În supermarket-ul Cora de la Piaţa Sudului, o chemare pentru cei cu buzunarele pline de Aristotel şi Spinoza: „ETIC – noua ta destinaţie de shopping“. (D. S.)
● În numerele trecute am enumerat o serie de nume de loji masonice, însumînd în jur de 300 de loji. La o populaţie activă, matură, masculină de cca. cinci milioane, reiese că un român din 17.000 a înfiinţat o lojă masonică. Presupunînd că fiecare lojă ar avea un număr mediu de o sută de membri, în România există cca. 30.000 de masoni, adică la fiecare 167 de bărbaţi români activi, maturi, unul e mason. Stăm bine. (M. P.)
● Printr-un ordin special, publicat în
Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, aprobă „relocarea unui cuib de barză
de pe raza localităţii Schitu Goleşti, la 600 de metri vest pe un alt stîlp de electricitate“. În plus, „în termen de 30 de zile de la data relocării, beneficiarul are obligaţia să transmită agenţiei judeţene pentru protecţia mediului de pe raza administrativ-teritorială unde s-a desfăşurat acţiunea de relocare un raport asupra acţiunii derulate în baza derogării obţinute“. Sper să publice raportul berzei tot în
(L. V.)
Foto: Ş. Georgescu