Cu ochii-n 3,14

ÎN EPOCA REŢELELOR FERICITE,
APLICAREA CORECTĂ A LEGII
DEPINDE DE FORMA PAHARULUI

● În epoca reţelelor sociale dedicate exclusiv căutării partenerilor sexuali, precum Tinder, Grindr sau Smorgasbord, s-a pus întrebarea dacă generaţia de azi face mai mult sex decît cea a părinţilor. Cercetătorii americani de la San Diego State University s-au folosit de datele oferite de General Social Survey pentru perioada cuprinsă între anii 1972 şi 2012 şi au ajuns la următorul calcul: adulţii de azi au ca medie 8,26 parteneri sexuali, spre deosebire de adulţii din anii ’70 care aveau ca medie 11,68 parteneri sexuali. Concluzia cercetătorilor e că, deşi astăzi sîntem mult mai toleranţi faţă de sexul întîmplător, nu ne mai bucurăm atît de mult de acesta. (M. C.)

● Facebook mă informează că e ziua de naştere a Alergologieorl Colţea. Ce-aş putea să-i urez? Sănătate? La multe urticarii? Sau… urechi fericite? (A. P.)

● În piaţa din oraşul Făgăraş, răsadurile cu crăiţe se vînd exclusiv în maghiară (aşa scrie pe tăbliţă). În comuna Şercaia, o dubiţă albă pe post de „Brutărie tradiţională“ are textul inscripţionat pe portieră, întîi în maghiară şi apoi, după linia de pauză, în română. Iar la cel mai mare restaurant din Sf. Gheorghe se mănîncă exclusiv în maghiară sau în germană. Cînd vor învăţa şi românii să monitorizeze, civic, pe limba lor, aplicarea corectă a legii multietnicismului şi a legii plurilingvismului?! (R. M.)

● Aţi observat că, atunci cînd ieşiţi în oraş, paharul dumneavoastră se goleşte mult mai repede decît cel al vecinului de masă? Alegeţi un pahar drept în locul unuia rotunjit, acesta este sfatul celor de la Universitatea din Bristol. Se pare că au dreptate şi că viteza cu care bem alcool depinde de forma paharului. Propun să testăm. (A. M. S.)

DE 10 ANI, MÎNERELE UŞILOR
SÎNT SINGURELE DIN LUME
CAPABILE SĂ-ŢI DERANJEZE MĂTUŞA

● Din perlele copiilor din ziua de azi: la clasica întrebare „Ce te vei face cînd vei fi mare?“, o fetiţă de 10 ani a răspuns, scurt şi la obiect: „Musafir“. (I. P.)

● Mai multe site-uri au preluat anul trecut studiul ştiinţific conform căruia moda bărbii a atins punctul de saturaţie, anul acesta urmînd declinul părului facial la bărbaţi. Recent, o nouă ştire aşa-zis ştiinţifică a circulat pe Internet, afirmînd că barba este periculoasă pentru sănătatea oamenilor care o poartă sau care se află în proximitatea ei din cauza numărului mare de bacterii care s-ar dezvolta în ea. Ştirea a fost însă contracarată de site-ul ZME Science, care a afirmat că un număr mare de bacterii se află pe toate suprafeţele din jurul nostru: telecomanda, telefonul mobil, tastatura computerului, mînerele uşilor şi că numai bărbile doctorilor ar putea reprezenta un pericol microbiologic. Mă întreb dacă nu se ascunde aici încercarea disperată a companiilor cosmetice producătoare de spume/geluri de ras şi after-shave-uri cărora le-au cam scăzut vînzările la aceste articole. (M. C.)

● La televizor se vorbeşte despre un exerciţiu militar la care au participat militari americani şi români. O voce din off anunţă că „despre elicopterele de luptă Apache americanii spun că sînt singurele din lume capabile să aterizeze în sufragerie fără să-ţi deranjeze pisica“. Iată un nou standard de calitate pentru tehnica militară! Iată un slogan tentant, irezistibil pentru un produs cu calităţi devastatoare. Dacă-i pe-aşa, cumpăr şi eu, de toţi banii, nişte elicoptere Apache. (M. M.)

● Liderul nord-coreean lucrează continuu la rafinarea metodelor de ucidere a celor pe care-i consideră trădători. După ce şi-a otrăvit mătuşa în secret, acum a trecut la nivelul superior: şi-a executat ministrul Apărării cu o rachetă antiaeriană, în faţa a cîteva sute de oameni. Mă întreb ce urmează. (L. V.)

DE-A LUNGUL VREMII,

ULTIMELE ZILE TREC PESTE PEŞTE

● Cîteva dintre preocupările prinţului Charles al Marii Britanii, dezvăluite de scrisorile sale adresate de-a lungul vremii feluritor miniştri şi publicate recent, în virtutea legii libertăţii informaţiei: elicopterul Lynx, merluciul negru argentinian, Antarctica, medicina alternativă (plante medicinale şi acupunctură), penitenciarele irlandeze, terenurile NHS (serviciul naţional medical), supermaket-urile britanice, învăţămîntul, bursucii. Încă un britanic excentric. (M. P.)

● Una dintre întrebările cele mai încuietoare auzite în ultimele zile vine din enigmaticul univers publicitar: „Ştii şi tu ce ştie şerveţelul Carolino?“. Recunosc că nu. (S. G.)

● Trec maşini în trafic, mergînd unde au treabă cei pe care-i poartă. Pe una dintre ele scrie clar care e treaba: „Sudarea şi tăierea – de la proiect la realizare“. (D. S.)

● Barnaby Joyce, ministrul Agriculturii din Australia, a declarat zilele trecute: „E timpul ca Pistol şi Boo să se care înapoi în Statele Unite. Johnny Depp are la dispoziţie 50 de ore ca să-şi scoată cîinii de pe teritoriul Australiei.“ Dacă nu, Pistol şi Boo or să fie eutanasiaţi. Joyce s-a enervat că Depp şi-a adus cîinii cu avionul privat, sărind astfel peste procedurile vamale: „Din punctul meu de vedere, e un actor grozav; Jack Sparrow, minunat… dar asta nu-i o scuză să încalci legile noastre.“ Adevăru-i că are dreptate. (L. V.)

● Pe şoselele patriei, mai vechiul slogan comunist „Nici o masă fără peşte oceanic!“ a fost de curînd înlocuit de capitalistul „Peşte consumat mai des, calea ta către succes!“. (A. P.)

Mai multe