Cu ochii-n 3,14

18 noiembrie 2015   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DOUĂ LUCRURI UMPLU SUFLETUL
DE O ADMIRAȚIE ȘI O VENERAȚIE
MEREU CRESCÎNDĂ:
CERUL ÎNSTELAT DE INTERES NAȚIONAL ȘI O PORȚIUNE DECOLORATĂ
DIN ANTARCTICA

● Titluri, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (IV): „Două lucruri umplu sufletul de o admirație și o venerație mereu crescîndă și nouă (…): cerul înstelat deasupra mea și legea morală din mine.“ (Kant, Critica rațiunii practice); în turcă: Aklîmda merak, şüphe ve saygî uyandîran iki şey vardîr: Üzerimde parlayan gök ve içimdeki ahlak yasasî. (M. P.)

● Două feluri de inscripţii ne întîmpină adesea la intrarea în localităţi din ţară. Una este „oraş-martir“. Cealaltă, „staţiune turistică de interes naţional“. E adevărat că multe oraşe din România au fost chinuite de industria şi arhitectura comunistă, dar cu siguranţă nu asta au vrut să zică autorităţile locale care au instalat plăcuţele acestea după Revoluţie. Dacă de Tîrgovişte ştiam că are o aşa plăcuță (martir o fi fost acolo Ceaușescu?), de curînd am descoperit acest titlu și la Hunedoara. Cît privește cealaltă inscripție, am observat că multe stațiuni care o poartă au devenit în anii din urmă mai degrabă localități-martir pe altarul unor interese antinaționale.Vezi, de exemplu, Olimpul. (A. M.)

● Cardiganul pe care Kurt Cobain l-a purtat în timpul celebrului concert unplugged de la New York a fost scos la licitaţie săptămîna trecută. Cardiganul era din acrylic, mohair şi lycra, avea un nasture lipsă, o gaură de arsură lîngă buzunarul din stînga şi o porţiune decolorată lîngă celălalt buzunar. S-a vîndut pentru suma de 140.000 de dolari. La o licitaţie mai veche, un biscuit care supravieţuise naufragiului „Titanicului“ a fost adjudecat cu „doar“ 20.000 de dolari. (M. C.)

● Noile măsurători arată că, în timp ce gheţarii se topesc la Polul Nord, suprafaţa îngheţată din Antarctica a crescut. Cercetătorii se aşteaptă însă ca în următoarele decenii să se dezgheţe din nou. Şi poate că atunci va îngheţa la Polul Nord. Viitorul e, în mod previzibil, instabil! (M. C.)

DUPĂ CE S-AU DESCOPERIT
DOVEZI ALE PREZENȚEI BUGETARILOR
ÎN POSTROMÂNISM, IATĂ CĂ
ȘI VECHII MERCENARI SUFERĂ UNEORI

● După ce s-au descoperit dovezi ale prezenței vechilor celți pe teritoriul României de astăzi, iată că și vechii egipteni au fost pe aici. În Dacia sînt atestate epigrafic patru centre dedicate lui Isis și lui Serapis. Existau 130 de monumente cu influențe egiptene, de la inscripții pînă la statuete mari și mici din bronz, marmură, piatră. Ce ți-e și cu migrația asta! Desigur, dacii erau plecați la muncă în străinătate, respectiv în Egipt, unde ridicau piramida lui Keops. (A. P.)

● Social-democrații au votat majorarea salariilor bugetarilor. Liberalii au criticat decizia, spunînd că este una populistă, deși majoritatea au votat pentru, motivînd că au făcut-o… de jenă. Vorba lui Ipingescu: „Coana Veta? Rușinoasă… mie-mi spui?“ (S. G.)

● „În postromânism, Trinitas TV ne ţine loc de TVR Cultural și TVR Didactic, pentru care autoelitele nu mişcă civic!“ – comentariu pe Facebook. „Postromânism“? „Autoelite“? Interesantă viziune. (M. C.)

● „Doi bloggeri costă 1200 de euro, TVA inclus.  Blog­geri din cei mari“ – Elena Udrea, fostă deţinută, angajatoare de postaci şi bloggeri mercenari pentru a contracara investigaţia privind Gala Bute. Urmăriţi blog-ul lui Cătălin Tolontan, tolo.ro, pentru detaliile felului în care Udrea controla, prin e-mail-uri, o parte din presă, canişul de pază al democraţiei româneşti. (M. C.)

● Fan Star Wars de cînd era copil, Daniel Fletwood suferă de o formă rară de cancer. Pentru că nu era sigur că va mai trăi pînă pe 18 decembrie, cînd va fi lansată ultima parte a seriei, Star Wars: Trezirea Forţei, și-a dorit s-o vadă și a avut parte de această vizionare privată, cu cîteva luni înainte de premieră. După cum bine știm, viața chiar bate filmul. (A. M. S.)

● Uneori am impresia că Parlamentul e, de fapt, un fel de grădiniță, grupa mijlocie: „Camera Deputaților își va achiziționa un nou set de perechi de bile albe și negre pentru procesul de vot, ca urmare a faptului că s-a constatat o lipsă de 22 de perechi la ultimul recensămînt al bilelor“ – anunță HotNews. „Aceste pierderi s-au înregistrat de-a lungul anilor în care a fost întrebuințat acest sistem, iar Camera vrea să evite riscul ca la următorul vot deputații să vină cu bile de acasă.“ Ar fi comic, dacă n-ar fi tragic. (M. M.)

LA RAIONUL DE JUCĂRII,

NENUMĂRATE LUCRURI
CAM ȘCHIOAPĂTĂ

● La raionul de jucării al unui supermarket am descoperit „bebelușul cu funcții“. Cred că o lovitură de marketing ar fi, de fapt, inventarea unui bebeluș fără nici o funcție. (S. G.)

● Am auzit de multe ori nenumărate lucruri despre pescuitul sportiv, despre aruncarea peştilor înapoi în balta din care au fost prinşi, despre pescuitul comercial sau chiar despre pescuitul în ape tulburi. Mai nou, am văzut lipită pe o maşină de teren un fel de emblemă rotundă pe care scria „Pescuit sălbatic“. Mamma mia! O fi cu dinamită sau cu fire electrice? (A. M.)

● În metrou, o reclamă la ciorapii Diamond by Adesgo: „Franțuzoaicele îi adoră pentru rezistența encroyable“. Rezistența ca rezistența, dar franceza cam șchioapătă, stimați ciorapi – corect ar fi incroyable. (D. S.)

Mai multe