Cu ochii-n 3,14

20 ianuarie 2016   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

CERCETĂTORII MUZICII PUTERNICE
AU DEMONSTRAT CĂ VIITORUL
CREȘTE ȘI ÎN ROMÂNIA

● Cercetătorii britanici au demonstrat, de data aceasta, că bărbații care ascultă heavy metal sînt mai puțin dispuși să-și înșele soțiile decît cei care nu tolerează acest gen de muzică. Cercetătorii români ar trebui să aplice acest studiu pe bărbații care ascultă manele. (A. P.)

● Un pui de pinguin născut la Zoo Cincinnati a fost botezat Bowie. În acelaşi timp, clopotele Turnului Domului din Utrecht băteau în ritmul piesei „Space Oddity“, accesările muzicii lui David Bowie crescuseră pe Spotify de trei mii de ori şi toate publicaţiile importante din lume au lăsat deoparte războaiele, terorismul, imigraţia, încălzirea globală, pe Putin şi pe Trump şi au pus pe prima pagină fotografii cu David Bowie. De unde se vede că moartea unui star pop poate da planeta peste cap. (M. C.)

● Omagiu între paranteze: (Aplauze puternice); (Aplauze puternice, prelungite); (Aplauze puternice, îndelungate); (Vii aplauze); (Aplauze îndelungate); (Aplauze puternice, îndelung repetate);  (Aplauze puternice, urale).  Iar la final, apoteotic: (Aplauze puternice, îndelungate; se scandează „P.C.R. – P.C.R.“);  (Aplauze puternice; urale; se scandează „P.C.R.“); (Aplauze puternice, prelungite; urale; se scandează Ceaușescu – „P.C.R.“). Reconstituire după broșura Nicolae Ceaușescu, Raport la cel de-al XI-lea Congres al Partidului Comunist Român, Editura Politică, București, 1974.  Total: 112 pagini și 128 de paranteze. Rotunde. (R. M.)

● L-am auzit nu demult pe Gheorghe Hagi spunînd că ar putea să-l ia pe Mutu în echipa sa, adică la Viitorul. N-am absolut nimic cu Mutu, dar mă gîndesc că apare o problemă legată de numele echipei. Oricum, viitorul lui Mutu pare asigurat. (A. M.)

● Site-ul frunza-verde.ro anunță că „Fundația Loki Schmidt cu sediul în Hamburg, Germania“ a ales floarea anului 2016. Ea crește și în România. E ciuboțica-cucului. (L. V.)

CERCETĂTORII DE TOATE ZILELE

AU DEMONSTRAT CĂ,
SĂPTĂMÎNA ASTA,
REÎNVIEREA S-AR FI ORGANIZAT
DIN SENIN

● Ce poate fi Matrix în viaţa noastră de toate zilele? Un salon de cosmetică, din zona 13 Septembrie, cu sloganul „Imaginaţi-vă ce aţi putea deveni!“. (I. P.)

● Despre blugii rupţi am auzit o mulţime de comentarii pro şi contra. Nu fac parte neapărat dintr-o tabără sau alta. Pe gerurile de săptămîna asta am văzut însă, la un ins cu asemenea pantaloni, prin găurile ceva mai mari decît cele obişnuite, în loc de piele, ceva colorat în maro şi albastru. Un fel de pijama sau poate nişte izmene,  în orice caz era ceva pe post de desuuri menit să-i ţină omului de cald, să nu-i intre gerul prin găurile denimului şi să-i ajungă la piele. Asta m-a făcut să mă gîndesc la limitele acestei mode. (A. M.)

● Italienii au semnat, în masă, o petiție adresată lui Dumnezeu, pentru reînvierea lui David Bowie. Dacă au succes, abia aștept un cîntec al lui Bowie pe această temă. (S. G.)

● Pînă la urmă, din ştirile ajunse în România despre cele întîmplate la Köln, pentru multă lume nu rezultă decît ceva de-a dreptul ciudat. Şi anume, că aproximativ o mie de bărbaţi (suspectaţi a fi imigranţi) s‑ar fi organizat în gara din oraş, în noaptea de Revelion, pentru a pipăi femei. O mie de pipăitori? Vă puteţi imagina asta în mod concret? Ba mai mult, cică asemenea pipăitori şi-ar fi făcut apariţia şi prin alte oraşe germane, elveţiene sau austriece. Unii au trecut de la pipăit la viol. Oricum, e ceva oribil. Dar amploarea fenomenului e stranie. Cred că avem nevoie de mai multe explicaţii. (A. M.)

● După tot scandalul ăsta cu cărțile științifice ale deținuților, eu am ajuns la următoarea concluzie: se discriminează, dom’le! De ce numai cărți științifice? Alea literare nu-s bune? Literatura română nu trebuie și ea îmbogățită cu noi opere, numai știința trebuie să se trezească așa, lovită din senin cu 415 contribuțiuni noi și originale? Ia să se reducă pedeapsa și pentru romane, nuvele, schițe, sonete și rondeluri. Nu? (M. V.)

CERCETĂTORII,
ÎN ACEEAȘI NOTĂ OPTIMIST-IGIENICĂ, AU DEMONSTRAT CĂ
TRISTEȚEA DEVINE
UN INSTRUMENT PENTRU EI

● Aud o discuție la o masă vecină. Unul dintre cei doi bărbați zice: „Eu mă spăl pe păr de maxim două ori pe săptămînă“. Prietenul lui plusează: „Și cea mai mare prostie e să faci duș în fiecare zi“. „Corpul are nevoie de bacteriile pe care le îndepărtăm ca proștii“, își dă cu părerea celălalt, dîndu-i dreptate. Discuția a mai continuat o vreme așa, în aceeași notă optimist-igienică. Cînd au început să vorbească despre cît de bine le e să trăiască singuri, îmi venea, ca-n Seinfeld, să trag niște concluzii incorecte politic. (A. M. S.)

● Unul dintre cele mai bune comentarii rostogolite pe Internet după moartea lui David Bowie: „Dacă te apucă tristețea, adu-ți aminte că lumea are 4543 de miliarde de ani și tu ai reușit cumva să exiști în același timp cu David Bowie“. (L. V.)

● Încet, dar sigur, Cristi Borcea devine un personaj principal în mass-media din România. Are toate motivele să apară în prime-time, la știri: n-are mari realizări personale, clubul sportiv pe care l-a condus e într-o situație proastă, a făcut tot felul de învîrteli dubioase și, mai nou, e implicat într-o telenovelă amoroasă. Ba chiar, dacă mai scrie și-o carte, două, și iese mai repede din închisoare, ar putea candida pentru un post. Pentru orice post. Are șanse să și cîștige! (M. M.)

● „Actele de huliganism petrecute în Germania în noaptea de Anul Nou au devenit un instrument de propagandă pentru mișcările xenofobe de extremă dreaptă precum Pegida“ – raportează din Köln un reporter BBC pe nume Holligan. (M. P.)

● Ca și oamenii, pantalonii au viața lor, se nasc și cresc. Din prunci se transformă în copii, copiii trec prin diverse faze pantalonice (de la pantalonii de grădiniță la pantalonii elevi), apoi vine tinerețea, cu ale ei pantalonisme. Dar tinerețea se duce unde se duc tinerețile și, într-o zi, tinerii pantaloni de ieri devin „pantaloni adulți“, cum scrie într-o reclamă. Nu știm ce se întîmplă cu ei mai departe, fiindcă reclamele nu pomenesc nimic despre pantalonii bătrîni sau despre pantalonii care nu mai sînt printre noi. (D. S.)

Foto: M. Bănică

Mai multe