Cu ochii-n 3,14

24 februarie 2016   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DUPĂ CE AM NUMĂRAT VREO
ZECE ANI DE ACTIVITATE HEIRUPISTĂ, M-AM GÎNDIT CĂ LEAPȘA
APARȚINE TIPOLOGIC CATEGORIEI CREDITULUI REFUZAT

● Aproape toate magazinele de pe Bulevardul Magheru sînt închise. Au lăsat cîte un anunț în geam cum că se mută. În mall-uri sau la alte adrese. După ce am numărat vreo zece, m-am gîndit că poate ar fi timpul să mutăm cu totul centrul în alt oraș, că prea arată deprimant. (A. M. S.)

● Joaquín García din Cadiz, Spania, este noul meu idol. Acesta a lipsit de la muncă, fără ca absenţa lui să fie observată, şase ani de zile, timp în care, spun apropiaţii, a citit filozofie în loc să supravegheze procesul unei uzine care trata apele reziduale, aşa cum scria în fişa postului. Absenţa lui a fost observată în momentul cînd autorităţile locale au vrut să-l premieze, înainte de a ieşi la pensie, pentru cei douăzeci de ani de activitate. Doar că omul ieşise de mult la pensie. Compania l-a dat în judecată, iar instanţa a decis că Joaquín García trebuie să plătească amenda maximă de 27 de mii de euro, o sumă oricum mai mică decît salariul său pe un singur an. Conform calculelor mele, omul a citit filozofie de 2700 de euro pe lună timp de şase ani. Ca şi cum ar fi avut o bursă. Cioran l-ar fi pizmuit. (M. C.)

● „Abordarea heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă“, a spus Klaus Iohannis despre intervenţia agenţilor fiscului la sediul televiziunilor din trustul Intact. Cele trei epitete se potrivesc foarte bine şi declaraţiei preşedintelui. (M. M.)

● „D-a leapșa, joc de vară. Unul dintre toți se făcea leapșa. El alerga după ceilalți și pe care atingea cu mîna pe spate ori pe umăr, acela se făcea leapșa. Cînd însă cel care fugea n-avea loc de fugă și se vedea strîmtorat, se punea pe vine zicînd: Sînt cu ouăle în poală; atunci leapșa îi făcea loc să poată fugi și numai atunci se ținea în seamă cînd îl atingea din fugă.“ – Petre Ispirescu, Jurnal 1865-1870 (R. M.)

● Din constatările Comisiei de Etică a Universității București privind recomandările date de două cadre didactice pentru doi deținuți: „Explicaţiile primite de la dl conf. dr. Dan Pavel insistă pe ideea că lucrările biografice avîndu-l pe dl Gheorghe Becali ca protagonist sînt relevante ştiinţific pentru că ar aparţine tipologic categoriei Memoriilor lui Winston Churchill ori Confesiunilor Sf. Augustin şi că deţinutul putea scrie lucrări la conjunctura mai multor domenii: ştiinţe politice, istorie, studiul mentalităţilor unor indivizi şi grupuri aflate în tranziţia către democraţie, capitalism şi statul de drept“. (L. V.)

● Proprietarul unui restaurant din Rueil-Malmaison a decis să interzică accesul bancherilor în restaurantul lui, după ce i-a fost refuzat un credit. Totuși, a lăsat o ușă deschisă: bancherii au voie să intre dacă plătesc o taxă de 70.000 de euro, valoarea creditului refuzat. Restaurantul se cheamă „Grajdurile lui Richelieu“. (L. V.)

CEL MAI ROMANTIC LUCRU
GRATUIT, VĂZUT DE LA DISTANȚĂ: 
SĂ EXPERIMENTEZI
PACEA SUFLETULUI FOTOVOLTAIC

● Cel mai romantic lucru care mi s-a întîmplat – ce‑i drept, într-o farfurie – în perioada de Sf. Valentin: o inimioară delicată de mămăligă. (I. P.)

● Un afiș, lipit pe ușa blocului: „Gratuit, pentru sprijinul asociațiilor de proprietari: Fundația «Din suflet pentru suflet» oferă servicii de dezinsecție și deratizare.“ (S. G.)

● La capătul dinspre Dîmbovița al Căii Victoriei era un magazin Ferrari. Cu reclame de un roșu Ferrari, evident. „Forza rossa“. Mamă, una dintre cele mai prestigioase firme de mașini din lume! Nu știu ce vindeau înăuntru – probabil, pixuri, șepci și tricouri pentru fani. Poate nu neapărat și mașini. În fine, cînd treceai pe acolo, firma era destul de impresionantă, parcă îți aducea aminte că România a intrat în rîndul țărilor capitaliste unde, mult timp, mulți dintre noi nici n-au sperat să mai ajungem vreodată. Trecînd din nou pe acolo zilele trecute, am văzut de la distanță că vitrinele magazinului erau goale. „Faliment!“, m-am gîndit. „Da, ce să-i faci… capitalismul cu toate avantajele și dezavantajele lui.“ Cînd m-am apropiat însă, am văzut lipită pe ușa transparentă de la intrare o coală albă de hîrtie pe care scria ceva ce n-am mai văzut de mult: „Inventar“. (A. M.)

● Primesc pe e-mail oferta unui „workshop dedicat iubirii“ cu durata de cinci ore: „Cînd nevoia de a iubi şi a de fi iubit este reprimată sau nerecunoscută, nu‑ţi rămîn decît singurătatea şi izolarea emoţională. Demolînd zidurile devii disponibil cu toate trăirile tale. Poţi fi cunoscut şi iubit mai uşor de oameni şi spiritul tău se poate revela pentru a-şi exprima geniul şi frumuseţea. Iubirea ne pune în contact cu cea mai puternică forţă umană – SINELE – centrul spiritual al omului! Slăbirea sau întreruperea acestui contact este experimentată ca suferinţă. Şi dacă iubirea este ceva atît de înălţător şi fundamental, de ce o izolăm între ziduri? Pentru asta există un singur răspuns: teama! Te invităm la workshop să îţi împărtăşim tehnici de «demolare» a zidurilor care te distanţează de iubire, de reconectare la Sinele Superior, de manifestare a sufletului pereche şi multe alte exerciţii astfel încît tu să experimentezi pacea sufletului şi libertatea interioară.“ Am stat şi m-am gîndit: 150 de lei pentru cinci ore de demolări ale temerilor, trăiri disponibile şi reconectare la sine, manifestare a sufletului pereche şi exprimare a geniului spiritului meu frumos? Chilipir. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Azi, din nou Sibiu: Orizontul Cristalin SRL, Trans Agape SRL, La Pantoful Uriaș SRL, Maurer Legume SRL, Deliciile Domniței SRL, Lymba Europe SRL, Parc Fotovoltaic Bruiu SRL, Construim Evenimente SRL, Tocile SRL, Emigrantul Exclusiv SRL, Morale Trabajo SRL, Eu Cu Tine SRL, Schulz Culori SRL, Garajele Capota SRL, Amabil Trans SRL, Cabinet Psihiatrie Dr. Păcală SRL, Placări Faine SRL, Tataie Auto SRL, Curat Garantat SRL, Puterea Verde SRL, Manufactura De Basm SRL, Pompe Funebre Apusul SRL, Salvator Ingineria SRL, Casa Burgheză SRL, Învingerea Singurătății SRL, Mereu & Co SRL. (D. S.)

Mai multe