Cu ochii-n 3,14

30 martie 2016   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

IMAGINAȚI-VĂ
TOT FELUL DE NENOROCIRI
ÎN PUNGUȚE DE PLASTIC,
PENTRU REGLAREA PEDEPSELOR

● Culmea imbecilității apusene: (într-o sală de sport din Brooklyn, New York, are loc) un campionat de yoga. Imaginați-vă o competiție de asceză, o întrecere de post, un concurs de rugăciune. (M. P.)

● Pe un site de sport, un titlu: „Cutremur la Istanbul!“. În știre era vorba, de fapt, despre suspendarea unui meci din cauza unei amenințări teroriste. În goana după click-uri și like-uri, „presa“ noastră online face niște oribile sinteze între tot felul de nenorociri. Dislike. (M. V.)

● Pe aeroportul din Mumbai au fost descoperite, abandonate într-un geamantan, 146 de broscuţe ţestoase băgate în punguţe de plastic. Traficantul de broscuţe, care le aducea din Madagascar pentru a le vinde în Nepal, s-a panicat şi a dispărut. Broscuţele au fost descoperite datorită mirosului ciudat. Doar două dintre acestea au murit. (M. C.)

● De cîteva săptămîni sînt hărțuită cu telefoane din partea unei companii farmaceutice care vrea să-mi vîndă medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale. Deși le-am spus să nu mă mai sune pentru că nu am asemenea probleme, ultimul telefon l-am primit pe la 7 dimineața. Mi-am dat seama, în sfîrșit, de sclipitoarea și perversa idee de marketing: cu cît îți enervezi mai mult potențialii clienți, cu atît îi vei face să aibă nevoie de acele medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale. (S. G.)

● „Omul care a demonstrat că ştie să administreze oraşul“ – acesta este sloganul cu care Mircia Gutău candidează pentru Primăria oraşului Rîmnicu Vîlcea. Mircia Gutău a mai fost primar al municipiului în discuţie vreme de două mandate: în 2010 a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupţie, pentru ca în 2014 să fie condamnat din nou, de data aceasta la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Magistraţii însă au decis contopirea pedepselor şi, pînă la urmă, individul a rămas în libertate. Aşa se face că, între timp, omul candidează acum din partea PNL după ce, în urma unui sondaj de opinie, a ieșit detașat pe prima poziţie în opţiunile vîlcenilor. Aşadar: Mircia Gutău – omul care a demonstrat că ştie să administreze corupţia oraşului; şi PNL – partidul care demonstrează că ştie să profite de know-how-ul corupţilor. (M. C.)

PE PARTEA CEALALTĂ, O DOAMNĂ MUZICALĂ PLIMBĂ MARGINEA CUIVA

● Pe trecerile de pietoni se întîmplă lucruri tot mai uimitoare: acum vreo două zile, pe la Romană, un domn în trening a traversat ferm şi cu pas egal fix pe roşu, în mijlocul unui trafic mai mult decît vioi. Toate maşinile au oprit brusc, ca-n filme, şi domnul a ajuns nevătămat şi cît ai clipi din ochi pe partea cealaltă. (I. P.)

● O doamnă „leopardină“ plimbă un caniș alb. Se asortează perfect. (A. M. S.)

● Vînzarea de viniluri a atins în Statele Unite cifra de 30 de milioane de dolari (adică nivelul anului 1988), depăşind cîştigurile pe care industria muzicală le-a obţinut de pe urma serviciilor de streaming precum Spotify. Altfel zis, cu atîta muzică gratis sau care poate fi ascultată pe orice device plătind sume modice, oamenii au preferat să cumpere discurile de vinil, adică au dat bani serioşi pe nişte obiecte care stochează muzică. Nici măcar viitorul muzicii nu mai e predictibil. (M. C.)

● „Jocurile în arșice erau: în armean, se făcea pe pămînt un mare rotogol, se punea la mijloc mai multe arșice. Apoi se depărtau de la marginea armeanului cu doi sau trei pași. De acolo dedeau cu ichiurile, niște arșice numite capre, care erau plumbuite, și care lovea arșicele din mijlocul armeanului și trecea peste marginile lui, acela era haciul și dedea cel dintîi la al doilea joc. Apoi dedea pînă cînd putea să scoată arșicele din armean. Dupe ce nu mai putea, venea altul, însă acum, fiindcă arșice era mai puține, cel ce da se punea în marginea armeanului. Și astfel, pînă se scotea toate arșicele. În bai-bun, pe puse sau pe nepuse. Într-al lui, în sbenghiu.“ – Petre Ispirescu, Jurnal 1865-1870 (R. M.)

● „Simt cum mă naște Bucureștiul ăsta“, îi spune o femeie cuiva la telefon. Și pare o venire fericită pe lume. (A. M. S.)

MIERCURI, PROSOAPELE

PAR A SE FI NĂSCUT IERI LA PRÎNZ

● Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, a fost reţinută, miercuri, de procurorii DNA, fiind acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, relatează Mediafax. Avocata unui avocat suspect de corupție este ea însăși suspectă de corupție. Mise en abîme. Mise en prison. (M. M.)

● Tocmai am aflat care sînt cele mai „infecte“ obiecte din jurul nostru, mai mizerabile decît vasul de toaletă: prosoapele, telefoanele mobile, periuța de dinți și banii. Ele nu trebuie în nici un caz împrumutate. Mai ales banii. (A. P.)

● În momentele imediat următoare atentatelor de la Bruxelles, întrebarea  principală, repetată obsesiv, pe care am auzit-o pusă de jurnaliştii de la o televiziune de ştiri era: „Cum de a fost posibil?“. Cîteva zile mai tîrziu, o reporteriţă de la aceeaşi televiziune îi întreba pe şoferii unor TIR-uri blocaţi în zăpadă pe la Predeal: „Aţi mai văzut vreodată atîta zăpadă în luna martie?“. Dintotdeauna m-au fascinat jurnaliştii care par a se fi născut ieri. (A. M.)

● E haios cum ajung numele unor oameni de seamă pe niște firme. De pildă, „Curățătoria Cantemir“. Mai că-mi vine să caut prin bibliotecă Istoria ieroglifică a unei perechi de nădragi pătați cu motorină seara și impecabil de curați a doua zi la prînz. (D. S.)

Foto: Vläad Cavs

Mai multe