Cu ochii-n 3,14

6 aprilie 2016   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

NU ERA VORBA
CĂ VINE URSU’ ÎN BAZA DE DATE
ȘI CÎNTĂ MAI PUTERNIC?

● Eu înțeleg „filozofia“ asta cu dreptul consumatorului de a fi informat. Dar uneori se sare peste cal și călăreț. Mi-am cumpărat o unealtă și am găsit în cutie 8 (opt) broșuri de cîte 80 (optzeci) de pagini fiecare cuprinzînd modul de întrebuințare, în 24 de limbi. În total, vreo 800 de grame de hîrtie consumată degeaba (căci pentru mine, consumator român, erau suficiente cele 24 de pagini în română). Nu era vorba că nu mai tăiem copacii aiurea și că salvăm planeta? (M. V.)

● O reclamă la Military Shop exclamă: „Vine ursu’… scoate sprayul!“ Înțelegeți ce vreți. (M. P.)

● James Meyers, din orăşelul Concord, Carolina de Nord, a fost tras pe dreapta de o patrulă de Poliţie pentru că avea un far spart. După ce poliţiştii l-au căutat pe şofer în baza de date au descoperit un mandat de arestare pe numele lui. Se pare că omul, în urmă cu 14 ani, uitase să returneze o videocasetă închiriată de la un mic magazin ce aparţinea unei familii. Între timp, acel magazin de închirieri s-a închis, videocasetele au devenit piese de muzeu, dar James Meyers tot trebuie să se prezinte la tribunal. A, poate vreţi să aflaţi ce film închiriase: Freddy Got Fingered. Are un rating de 4,5 pe imdb.com. (M. C.)

● În primăvara asta, Bucureștiul e tot mai mult al păsărilor: sînt peste tot, prin pomi, piețe, stații, înșirate pe sîrmele de telegraf. Și cîntă ca nebunele, fie că sînt mierle, vrăbii, guguștiuci sau chiar ciori, cu croncănitul lor cu tot. Într-o zi, deasupra stației lui 313 de pe bulevardul Corneliu Coposu, doi porumbei se sărutau ca-n filmele lui Disney. (I. P.)

● Specialiştii în iluminat susţin că există o legătură directă între poluarea luminoasă şi apariţia cancerului la sîn. Potrivit acestora, cu cît un oraş este mai puternic iluminat noaptea, cu atît locuitorii lui sînt mai expuşi. Oare specialiștii în borduri ce zic? (A. P.)

PENTRU CE V-AU ADUS,
DUPĂ DESFACERE, PE SPAȚIUL VERDE? PENTRU A IMPRIMA
O CULOARE MAI VIE SECTORULUI?

● Cheloo, membru al trupei hip-hop Paraziții, a fost audiat de curînd într-un dosar de trafic de droguri și consum de canabis, alături de alți 90 de tineri. Întrebat de un reporter: „Pentru ce v-au adus aici? De ce sînteţi adus aici?“, Cheloo a răspuns: „La plimbare!“. Replica asta ar fi putut să fie din Polițist, adjectiv al lui Porumboiu. Apropo, la DIICOT s-o fi făcut vreo vizionare cu filmul ăsta? (A. M. S.)

● O companie americană a lansat sticla inteligentă de vin care permite ca băutura din recipient să își păstreze proprietățile pînă la 30 de zile după desfacere, grație unei tehnologii care evită contactul cu oxigenul din aer. Sticla poate fi precomandată pentru suma de 179 de dolari. Și acum, vestea proastă: sticla este goală. (A. P.)

● Poveşti de dragoste urbane: dacă vă plimbaţi pe digul de la Lacul Morii, o să vedeţi mai multe mesaje scrise pe jos. Printre ele, două cu aceeaşi vopsea portocalie: „Te iubesc, Maria“ şi „Vaco“. Deşi ar putea fi la fel de bine „Vaco“ şi abia apoi „Te iubesc, Maria“ – nu mi dau seama în ce ordine s-or fi întîmplat. Tot în zona Lacului Morii, dacă mergeţi înspre insulă, o să descoperiţi o parte din fauna bucureşteană: roiuri de ţînţari în aer, raţe şi pescăruşi pe lac, iar pe spaţiul verde de la capătul blocurilor – o vacă bălţată (da, o vacă, o fi cea din povestea de dinainte?) şi un viţel. (C. Ş.)

● În Italia, Poliția a confiscat peste 80.000 de tone de măsline vopsite, comercianții folosind sulfat de cupru pentru a imprima o culoare mai vie măslinelor. Să umbli cu măslina vopsită poate deveni de-acum o nouă interpretare a plimbării cu cioara românească. (S. G.)

● Cei de la Funky Citizens au descoperit că Primăria sectorului 4 vrea să ridice Memorialul Colectiv (o placă înconjurată de copăcei pentru care nu există aviz) în Parcul Lumea Copiilor, pentru suma de aproape 80.000 de euro, fără licitație, încredinţînd lucrarea direct către Euroconstruct Group, o firmă cu o cifră de afaceri de 7000 de lei și avînd un singur angajat. Firma asta fantomă a fost fondată de candidatul UNPR la Primăria Oltenița, Aurel Bira. (M. C.)

A FOST UN FEL DE FAULT,
MĂICUȚA S-A FOLOSIT
DE CUNOȘTINȚE VASTE
ȘI A DĂRÎMAT GUNOIUL

● Corey Lewandowski, managerul campaniei electorale a lui Donald Trump, a fost arestat de Poliţia din Florida și acuzat că ar fi bruscat o reporteriţă în timpul unei manifestări din campanie. Managerul ar fi apucat-o de mînă pe reporteriţă, provocîndu-i vînătăi. A fost un fel de fault, ca la handbal (de 9 metri, nu de 7), în timp ce jurnalista încerca să-i pună o întrebare lui Trump. Noi, românii, cred că am avea de făcut cîteva remarci. Una: nu era vorba de preşedinte şi nici măcar de candidatul la preşedinţie. A doua: omul n-a făcut-o „măi, animalule“ şi nici „ţigancă împuţită“. A treia: nici nu s-a gîndit să-i ia telefonul. A patra: individul chiar a fost arestat. Nu ştiu însă dacă noi mai avem mult pînă să ajungem din urmă America sau viceversa. (A. M.)

● Patru persoane au fost audiate, la IPJ Prahova, într-un caz de înşelăciune. Una dintre ele e acuzată că se prezenta drept măicuţă tămăduitoare şi încasa bani pentru servicii. Prejudiciul se ridică la 115.000 de lei, transmite Mediafax. Dacă măicuța e tămăduitoare de-adevăratelea, ar trebui să facă ceva: doar o minune o mai scapă de pedeapsă. Pe de altă parte, n-ar strica să apară o măicuţă tămăduitoare care să-i lecuiască de prostie pe toţi cei care încă mai cred în baliverne dintr-astea. (M. M.)

● O companie de demolări s-a folosit de Google Maps şi a dărîmat casa greşită. (M. C.)

● Nu mai merge să știi cîte puțin din toate, acum se cer cunoștințe vaste în domenii înguste. Ca în Libertatea de vineri, 24 martie 2016, unde (la mica publicitate) o firmă angajează „personal calificat pentru: șom, calțieră, staifat, scămoșat“. (D. S.)

● La Spitalul „Prof. dr. C.C. Iliescu“ din Fundeni, la etajul 5, din trei lifturi nu funcţionează decît cel în care domneşte doamna liftieră. O pacientă bătrînă care abia se ţine pe picioare şi o doamnă care se ocupă de curăţenie aşteaptă împreună. Vine liftul. Liftiera, așezată pe un scaun din epoca anterioară, cu o voce groasă, impunătoare, hotărîtă şi de necontrazis: „Băgaţi gunoiul! Doamna să stea, că ăsta nu e liftul bufetului!“. Pe lift e lipit afişul de mai jos. (A. D.)

Foto: A. Damian

Mai multe