Cu ochii-n 3,14

15 februarie 2024   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

SE ȘTIE, ÎN PERIOADA ASTA NU PREA VEZI MULTE SUME DE BANI ÎNTR-UN BUZUNAR USCAT DIN PUNCT DE VEDERE TEHNIC

 Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“. (D. S.)

 În București se tot cer mai multe piste de biciclete. Primăria sectorului 2 se agită acum cu un plan de reamenajare a șoselelor Mihai Bravu și Ștefan cel Mare. Capitalei, tot mai mulți kilometri de piste pentru biciclete! Foarte frumos, numai că mi se pare că ceea ce lipsește sînt tocmai bicicliștii. În afară de bieții curieri de prin Africa și Asia care bat neobosiți Bucureștiul în sus și în jos, pe orice vreme, în perioada asta nu prea vezi vreo roată de bicicletă. Bicicliștii autohtoni dau mai mult din gură decît din pedale. (A. M.)

 O femeie din Craiova, de 38 de ani, și-a construit o identitate fictivă și a pretins timp de șapte ani că este bărbat. O altă femeie, de 58 de ani, a crezut-o, s-a îndrăgostit de mesajele și de promisiunile ei și i-a dat mai multe sume de bani. Prejudiciul poveștii virtuale de amor se ridică la 242.000 de lei şi 17.000 de euro. (A. M. S.)

 Cea mai recentă listă a produselor periculoase – prin contaminări chimice sau alte riscuri care pot surveni în timpul utilizării – de la rubrica „non-alimente”, pusă la dispoziție de aplicația „Infocons” (protecția consumatorilor): „un difuzor de aromă din plastic alb; jucărie scîrțîită din plastic care face zgomot atunci cînd este presată; minge din plastic dur cu lumini intermitente; mască LED neagră cu detalii verzi și roșii; un fan negru; stilou pentru albirea dinților; mască respiratorie de filtrare albă, «tip de pește»; fișier electric pentru picioare; păpuși cuibărite, set de patru piese din silicon în formă de urși; pălărie gri cu cască încorporată; mîzgă albastră și purpurie; baterie cu 25 de fotografii; pălărie roz pentru copii cu decor într-o formă de iepuraș într-un buzunar, cu șiruri de 30 cm lungime; mouse-ul computerului negru cu cablu USB; alarmă neagră în carton de hîrtie albă; umeraș de perete galben sub formă de jumătate de lună; lampă de masă cu caracteristici asemănătoare cîinelui; ceas inteligent cu GPS pentru copii din plastic moale roz; lumina ceaiului lumînare LED; păpușă din plastic, păr albastru; păpușă din plastic, păr blond; nămol albastru/argilos ambalat într-un recipient transparent de ou din plastic”. (M. P.)

 Casa britanică de licitații Costworld a vîndut recent o proteză dentară alcătuită din șase dinți falși (din aur) care a garnisit gura lui Winston Churchill. Montați cînd omul avea 65 de ani, dinții s-au vîndut cu 18.000 de lire sterline, mai mult decît dublul prețului de pornire, mai ales pentru că legendarul prim-ministru îi avea în gură cînd a rostit, în iunie 1940, istoricul discurs „Vom lupta împotriva lor în Franța, vom lupta împotriva lor pe mări și pe oceane, vom lupta împotriva lor pe plaje, vom lupta împotriva lor pe uscat, dar nu ne vom preda niciodată!”. Tot la aceeași licitație s-a vîndut și microfonul la care Churchill a anunțat oficial capitularea Germaniei și victoria finală. Pentru casele de licitații, anul în care se împlinesc 150 de ani de la nașterea sa începe, se vede treaba, chiar din gura lui. (S. V.)

 Un francez pasionat de machete a vrut să bată recordul mondial pentru un Turn Eiffel din chibrituri. Construirea modelului său a necesitat opt ani, 706.900 de chibrituri și 23 de kilograme de lipici. Ultima bucată de lemn a fost lipită cu grijă pe 27 decembrie anul trecut, la 100 de ani de la moartea inginerului Gustave Eiffel. După aceea, el a expus modelul la scara 1/45 și a contactat echipa Guinness World Records pentru ca aceasta să îi autentifice opera. Moment în care Richard Plaud a realizat că făcuse o eroare fundamentală. Înainte de a se apuca de treabă, cînd și-a dat seama că partea cea mai enervantă a lucrării avea să fie îndepărtarea a sute de mii de bucățele de sulf, de pe fiecare băț de chibrit, a contactat producătorul de chibrituri. I s-au furnizat kilograme de chibrituri fără sulf – cu alte cuvinte, bețe fără partea roșie de la capăt. Perfecte pentru construcții, dar, din punct de vedere tehnic, ele nu pot fi considerate chibrituri adevărate. Curat ghinion. (A. M. S.)

PÎNĂ LA URMĂ, CAUZA ACESTEI PROBLEME O REPREZINTĂ ÎNTREBAREA DACĂ NUMĂRUL DE STELE ESTE PROPORȚIONAL CU DISTRACȚIA

 După ce a fost capturat în apropierea unui port din Mumbai, avînd două inele legate de picioare, inscripționate cu litere ce păreau chinezești, apoi reținut timp de opt luni, fiind suspectat că e spion chinez, un porumbel a fost eliberat pînă la urmă din arestul poliției, din lipsă de probe. (S. G.)

 În Franța, potrivit unui studiu recent care a încercat să identifice cauzele natalității scăzute, se pare că oamenii întrețin relații sexuale din ce în ce mai puțin. Numărul persoanelor abstinente timp de cel puțin un an a crescut îngrijorător. Mai bine de un sfert dintre tinerii cu vîrste cuprinse între 18-30 de ani nu au mai făcut sex în ultimele 12 luni. Un studiu indică rezultate similare și în Germania. Cauza acestei probleme o reprezintă noile „îndeletniciri digitale”. O bună parte a respondenților au recunoscut că preferă să petreacă timpul pe social media sau să se uite la un serial pe Netflix. O lume nebună e și o lume asexuată. (I. M.)

 Un cinefil i-a trimis prin e-mail această întrebare regizorului Werner Herzog: „Credeți că acei cai folosiți în filme știu că joacă într-un film?”, la care regizorul i-a răspuns: „Dragă S.R., răspunsul meu la întrebarea ta este: nu. Cu bine, W.H.”. Radu Cosașu n-ar fi minimalizat cîtuși de puțin această corespondență. (M. C.)

 Karolina Shiino, aleasă Miss Japonia 2024, a renunțat la titlu, după ce s-a aflat că avea o relație adulteră. Rie Kudan, laureată a prestigiosului premiu Akutagawa (un soi de Goncourt japonez), nu doar că nu a renunțat la premiu, după ce a recunoscut că și-a scris romanul folosind ChatGPT, dar a declarat, cu mîndrie, că o va mai face, și a fost și lăudată. Probabil, dacă Miss Japonia și-ar fi petrecut mai mult timp online, iar Rie Kudan ar fi avut o viață reală, prima n-ar fi renunțat la titlu, iar a doua ar fi fost în stare să scrie o carte de una singură. (S. G.)

 Dacă vă întrebați care ar putea fi cel mai neobișnuit obiect furat dintr-un hotel, răspunsul este unul nebănuit: un pian, după care au venit trei bărbați în salopete și l-au ridicat, pur și simplu. Un studiu realizat în luna ianuarie de un ghid german al hotelurilor de lux, pentru care au fost intervievați aproape 1.400 de directori de hotel, a făcut un top al obiectelor păstrate de turiști drept „suveniruri”. Se pare că domină prosoapele și halatele de baie, urmate de umerașe, cosmetice, telecomenzi, ba chiar și mini-frigidere, pături sau perne. Unii își încearcă norocul și cu saltele sau televizoare. Potrivit sondajului, numărul de stele este proporțional cu tentativele de sustragere de bunuri – de patru ori mai probabile la un hotel de 5 stele decît la unul de 4. Hoții de lux s-au dovedit a fi impresionați și de frumos, nu doar de util: obiectele de artă sînt și ele printre cele mai rîvnite. (A. A. D.)

# O nuntă în stil italian dintr-o stațiune de lux, cu participanți din toate colțurile lumii, s-a terminat cu pagube serioase provocate de invitații olandezi. Cam 15.000 de euro a costat distracția de după distracție, în care nuntașii, cu o alcoolemie considerabilă, au distrus camere de hotel, au vandalizat liftul, au jefuit barul și, în final, s-au luat și la bătaie cu angajații. Aceștia din urmă au declarat autorităților că olandezii s-au transformat într-un grup cu adevărat „sălbatic”, măturînd tot ce le stătea în cale. (A. A. D.)

Mai multe