Cu ochii-n 3,14

7 februarie 2024   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

REGULILE DE COLECTARE A NORILOR DE LA SOL AR PUTEA FI INTERPRETATE CA SCUZE PENTRU IDEEA DE A ADĂUGA SARE PERICOLULUI

 Cumpăr un suvenir: niște șosete într-o conservă care poartă abțibildul unei importante mărci de pește putrezit (specialitate suedeză) – Prima Surströmming. Băiatul de la Security mă reține 40 de minute, crezînd că încercam să violez regulile de îmbarcare ale companiei aeriene. Au venit încă trei bărbați impunători și s-au năpustit asupra conservei cu șosete pentru ca, în cele din urmă, să-mi spună doar atît: că asta e o glumă pe care o poate face numai un om care nu are umor. Așa o fi, m-am resemnat. (I. M.)

 Expresia „ca sarea-n bucate” nu este deloc o glumă pentru gălățeni, se pare, iar un stoc de sare în timpul iernii nu e de ratat. Probabil așa se explică faptul că, după o zi de la instalare, pubelele cu sare, amplasate de primărie în punctele de colectare a deșeurilor, s-au făcut nevăzute. Asta chiar dacă fusese specificat clar că sarea nu era pentru consum, ci pentru a preveni alunecarea, în caz de polei sau de gheață, la intrările în scările de bloc sau pe căile de acces pietonale. Într-un mesaj pe Facebook, autoritățile au anunțat care erau pubelele lipsă și au făcut un apel la spiritul civic din Galați pentru identificarea iubitorilor de sare. (A. A. D.)

 Din Atlasul Internațional al Norilor și al Tipurilor de Ceruri (elaborat de Comisia pentru Studierea Norilor a Comitetului Meteorologic Internațional și publicat de Oficiul Național Meteorologic din Paris în 1939) am aflat că tipurile de ceruri sînt clasificate în două mari grupe: I) ceruri superioare și mijlocii; II) ceruri inferioare. Cerurile superioare și mijlocii pot fi de nouă feluri: 1) cer de emisari; 2) cer anterior tipic; 3) cer anterior atenuat; 4) cer lateral; 5) cer central tipic; 6) cer central atenuat; 7) cer posterior; 8) cer prefurtunos; 9) cer furtunos. Cerurile inferioare pot fi de două feluri: A) ceruri simple și B) ceruri mixte. Iar cerurile simple, la rîndul lor, pot fi: a) ceruri de convecție sau b) ceruri de turbulență. Asta ca să știți ce vedeți cînd vă ridicați privirile spre cer, dintre betoane. (D. S.)

 Teama de poluare ar trebuie să fie mai ascuțită, în anotimpul rece, pentru cei de la etajul trei. Lăsarea motoarelor pornite la automobile afectează mediul înconjurător și este chiar pedepsită de lege în unele țări europene. În special locatarii clădirilor din jur au de suferit, dar nu cei de la primele două etaje, cum s-ar putea crede. Gazele toxice evacuate, fiind calde și mai ușoare decît aerul rece, se ridică de la sol, apoi se răcesc rapid și rămîn la o înălțime de aproximativ zece metri, cam în dreptul etajului trei. Mai sus, de la etajul cinci, concentrația de poluanți ajunge să fie chiar de trei ori mai mică. (A. A. D.)

 Guvernul Marii Britanii a cheltuit peste 160.000 de lire sterline, începînd cu anul 2021, pentru a instrui funcționarii publici să recunoască și să evite comportamentele percepute ca fiind jignitoare. Angajații din sectorul public au fost învățați că gesturi aparent nevinovate, cum ar fi datul ochilor peste cap sau utilizarea telefoanelor mobile în timpul conversațiilor, ar putea fi interpretate ca forme de discriminare sexuală sau rasială. (A. M. S.)

 La Botoșani, un bărbat a intrat într-o cafenea și a furat un teanc de cărți. Proprietarii cafenelei au publicat imaginile cu furtul neobișnuit. Apoi au scris: „La Botoșani se întîmplă minuni. Cărțile au fost aduse înapoi la cafenea de către hoțul de cărți, care și-a cerut scuze pentru gestul său. Începuse să le citească și una dintre ele chiar i-a plăcut. Era vorba despre Copil bogat, copil isteț, așa că i-am făcut-o cadou. Hoțul este un fost mecanic de locomotivă, pasionat de lectură“. (A. M. S.)

 Un nou incident diplomatic, între Marea Britanie și SUA, privind prepararea ceaiului: după ce, anul trecut, britanicii au fost iritați de ideea că cel mai bun ceai se prepară la microunde, recent, o cercetătoare americană, Michelle Francl, a afirmat că un ceai bun necesită un strop de sare. Valurile de indignare create pe rețelele sociale au determinat ambasada SUA la Londra să reacționeze ferm, postînd pe X un angajament solemn: „Vrem să asigurăm cetățenii din Marea Britanie că ideea de neconceput de a adăuga sare în băutura națională a Marii Britanii nu este politica oficială a Statelor Unite. Și nu va fi niciodată”. (S. G.)

 O nouă delicatesă împînzește bucătăria sud-coreeană: bețișoare verzi din amidon prăjite în ulei. Cu toate că Ministerul Sănătății din Coreea de Sud atrage atenția asupra pericolului la care se expun consumatorii, bețișoarele fripte au devenit cel mai consumat aliment din țară. Cine spune că lucrurile respingătoare nu pot fi speciale? (I. M.)

ÎN CIUDA VREMII FRIGUROASE, VIITORUL UNEI OCAZII RĂMÎNE O PRIORITATE

 Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, este cercetat de procurorii DNA sub control judiciar pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită şi fals în declarații. În vîrstă de 51 de ani, Dumitrescu este născut în județul Prahova, la Vălenii de Munte, însă o mare parte a carierei sale politice s-a desfășurat în județul Călărași. Iulian Dumitrescu a avut două mandate de senator din partea PNL: senator de Călăraşi (2012-2016) și senator de Prahova (2016-2020). A candidat din partea PNL pentru Consiliul Județean Prahova, obţinînd, în 2020, sprijinul USR. Ales prim-vicepreședinte al PNL în septembrie 2021, în „echipa cîștigătoare” a lui Florin Cîțu, Iulian Dumitrescu – unul dintre cei mai influenți lideri din PNL – a fost „în cărți”, în octombrie 2021, pentru funcția de ministru al Transporturilor în guvernul minoritar PNL-UDMR condus de Nicolae Ciucă. Ionel Pirpiliu, fratele fostului deputat PDL Ştefan Pirpiliu, este denunțător şi colaborator DNA în dosarul liderului PNL Iulian Dumitrescu, de mai bine de două luni şi jumătate, susțin surse judiciare. Un caz de corupție gras, cu informatori pirpilii. De altfel, în poza făcută în fața sediului DNA, Iulian Dumitrescu, un om cu dare de mînă, purta, în ciuda vremii friguroase, doar un pirpiliu. (M. P.)

 Anul trecut, SUA au stabilit un nou record în producția de petrol. India a sărbătorit creșterea economică datorată, în principal, extracției de cărbune. China construiește momentan de șase ori mai multe centrale de ardere a cărbunelui decît restul lumii la un loc. Asta pentru cei care chiar își (mai) imaginează că viitorul unei planete funcționînd cu energie regenerabilă este un viitor apropiat. (M. C.)

 Fane Căpățână apare din nou la știri, după ce a furat bani de la niște cetățeni ucraineni, pretinzînd că e polițist și trebuie să-i controleze. E exact aceeași infracțiune pentru care a intrat la pușcărie în 2009 și pe care se pare că a mai comis-o și în multe alte ocazii, chiar și după ce a fost eliberat condiționat pentru bună purtare, în 2013. Individul a mai făcut niște ani de închisoare și pînă în 2005. Unii încă îl consideră pe Căpățână un cap al lumii interlope. Mai degrabă s-ar putea zice că e un tip care pur și simplu nu se poate abține, la fel ca faimosul infractor american Forrest Tucker, a cărui poveste a fost chiar ecranizată, cu Robert Redford în rolul principal. Să nu-l ridicăm însă pe Căpățână nici așa. (A. M.)

 După ce la Luvru două activiste au aruncat cu supă peste tabloul Mona Lisa, strigînd: „Ce e mai important? Arta sau dreptul la o hrană sănătoasă?”, Le Point a interogat nutriționiștii și a publicat un articol dilematic gastronomic: „Supa este cu adevărat bună pentru sănătate?”. Cea mai bună armă contra fanatismului rămîne umorul. (S. G.)

 În orașul italian Bolzano (capitala regiunii Trentino-Tirolul de Sud) și împrejurimi există cam 40.000 de cîini de companie, de toate rasele. Cam 10.000 dintre ei sînt înregistrați și operațiunea continuă. Unul dintre scopurile acestei înregistrări este depistarea stăpînilor care nu curăță fecalele cîinilor lor în plimbare. Poliția locală strînge fecalele „uitate” prin parcuri și pe străzi, li se face analiza ADN și astfel cîinele emitent este depistat, iar omul adiacent este amendat. Mie mi se pare o idee excelentă. Dacă tot e an electoral, declar că aș privi cu simpatie un candidat la Primăria Capitalei cu un asemenea plan. Trotuarele orașului meu, care suportă nesimțirea multor stăpîni de cîini, mă obligă să văd în tratamentul contravențional al acestor concetățeni o prioritate. (S. V.)

Mai multe