Cu ochii-n 3,14

13 decembrie 2023   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

PRINTRE ALTELE, NOUTĂȚILE ÎMBĂTRÎNESC DIN CAUZĂ CĂ SE NASC TOT MAI PUȚINI CETĂȚENI SUPERIORI ÎN ATMOSFERA DE PE INTERNET

 Într-o piață, printre altele, oamenii au impresii. Deunăzi, am auzit o precupeață spunîndu-i colegei de tarabă: „Am impresia că moșu’ nu e moș“. Se prea poate. (D. S.)

 Un comerciant sighișorean de produse din carne confit îmi trimite oferta de sărbători cu noutățile sezonului. Îmi cad ochii pe „Aripioare de porc confiate în untură de rață (65,50 lei + TVA/Kg)”. Se pare că zicala ardelenească „Cea mai bună pasăre e porcul” s-a adeverit, în sfîrșit. (M. P.)

 O femeie de 70 de ani din Uganda a născut săptămînile trecute doi copii. Soțul, intimidat de faptul că femeia va naște gemeni, s-a decis să-și părăsească partenera în etate, care acum declară în presă că se simte mai liberă, mai puternică și mai independentă. Nebuniile și ambițiile oamenilor nu îmbătrînesc niciodată, iar asta mi se pare o minune. (I. M.)

 Potrivit Daily Mail, liderul nord-coreean Kim Jong-un, prezent la un eveniment organizat la Phenian în care s-a discutat despre scăderea natalității din țară, a început să plîngă din cauză că în țara „lui” se nasc tot mai puțini copii. Ștergîndu-și lacrimile, a cerut doamnelor prezente în sală să nască „de dragul partidului și țării”. Doamnele au început, la rîndul lor, să lăcrimeze. Ceva îmi spune că nu au făcut-o din empatie. (S. G.)

 Guvernul elvețian a recunoscut că, înainte de 1990, cetățeni elvețieni ar fi înfiat ilegal mii de copii din alte țări, printre care și România. Mulți dintre aceștia nu-și mai pot afla originile, pentru că documentele au fost falsificate. Desigur, o fi și asta o problemă, dar pentru Elveția s-ar zice că adoptarea ilegală de copii nu e totuși atît de caracteristică pe cît este „adoptarea” de bani și alte valori din întreaga lume, bine păzite apoi de secretul bancar elvețian. Știm asta cu siguranță de la Bradley Brikenfeld, așa-numitul bancher al diavolului. (A. M.)

 Curtea unui sediu de poliție poate fi un teren propice pentru activități colaterale – de exemplu, fabricarea vinului. Butoaie, zdrobitor, struguri, toate au fost găsite de noul comandant al IPJ Botoşani, la o verificare de rutină la secția din Ștefănești, după cum aflăm din presa locală. Un polițist, producător de licori în timpul liber, se pare, a decis să-și desfășoare activitățile de sezon în curtea poliției din rațiuni practice: locuia cu chirie nu departe de locul de muncă. Ba mai mult, surse declară că, uneori, mai făcea și țuică în același perimetru. În prezent este desfășurată o anchetă pentru că, trecute probabil prin filtrul producției, explicațiile făptașului au fost considerate de superiori... cam neclare. (A. A. D.)

 Dacă se întîmplă să pierzi o geantă cu scule, o poți regăsi ulterior cu binoclul, în timp ce orbitează în jurul Pămîntului. De neatenție nu scapă nici unii astronauți NASA, care, aflați la prima lor ieșire în exteriorul Stației Spațiale Internaționale pentru reparații la ansamblurile ce permit urmărirea continuă a Soarelui, au rătăcit o geantă cu unelte. Aceasta a fost observată de controlorii de zbor cu camerele externe, aflăm din SciTechDaily, dar se pare că faptele nu erau atît de importante încît să se ia măsuri – traiectoria noului obiect zburător ocolea stația, iar echipajul se afla în siguranță. Cam pînă în luna martie, geanta cu scule rămîne pe orbită, apoi va coborî și se va dezintegra în atmosfera terestră – nici un pericol pentru pămînteni să se trezească cu o șurubelniță în cap, proiectată de la mare înălțime. (A. A. D.)

 Societatea Ornitologică Americană a decis ca numele a optzeci de specii de păsări să fie schimbate întrucît nu mai corespund criteriilor de incluziune ori pentru că pot fi considerate ofensatoare. Speciile alese pentru a fi redenumite poartă numele unor naturaliști albi de secol XIX. „Dar cum vor afla păsările cît rău au făcut pînă acum?”, „Sper că acum situația din Orientul Mijlociu se va îmbunătăți cît mai repede”, „În sfîrșit, trecutul colonialist are parte de o corecție pe măsură” au fost cîteva reacții ale oamenilor de pe Internet. (M. C.)

CUM AR VENI, AR TREBUI SĂ FIM PRECAUȚI CU POVARA FRUMUSEȚII AGRICOLE

 În topul orașelor lumii cu cel mai îngreunat trafic, Bucureștiul se află (abia/deocamdată?) pe locul 7, după Londra, Bengaluru și Pune (India), Dublin, Sapporo (Japonia) și Milano. Media este de 325 de ore petrecute blocați în trafic în fiecare an, adică aproape două săptămîni pierdute anual, un concediu decent, cum ar veni. (M. C.)

 După „bursele de reziliență”, acum rezultatele dezastruoase ale României la testele PISA „demonstrează că avem un sistem de educaţie rezilient”. Ar trebui totuși să fim precauți cu ironiile și enervările. Palilalia este, totuși, o tulburare de limbaj serioasă și destul de greu de tratat. (S. G.)

 În 2020, asociația gondolierilor din Veneția a redus capacitatea bărcilor, dînd vina pe povara crescută a turiștilor „supraponderali“. Recent, un grup de turiști au căzut într-un canal din Veneția, cînd gondola în care călătoreau s-a răsturnat. Fuseseră avertizați să nu mai facă selfie-uri și să se așeze. Asta da poză instagramabilă! (A. M. S.)

 În drum spre grădiniță, cu fiica mea de cinci ani. Îmi povestește că are o nouă colegă foarte frumoasă. O întreb – în speranța că aș putea afla o definiție pură, ingenuă, necontaminată socio-cultural a frumuseții  ce înseamnă, pentru ea, „foarte frumoasă”, la ce anume se referă cînd spune despre colega ei că e frumoasă. Îmi zice că fata are ochii albaștri și părul lung și drept. („Nu ce-i frumos, dar ce e frumusețea însăși să-mi spui!” – mi-l imaginez, exasperat, pe Socrate.) Insist, și o întreb dacă urechile colegei nu erau, și ele, (foarte) frumoase. Îmi răspunde prompt: „Nu le-am văzut, sînt după părul lung și drept”. În orice caz, e posibil ca din rețeta frumuseții să facă parte și un bun dozaj de ochi și de păr. (M. P.)

 Statele americane de la granița cu Canada se pregătesc de invazie! Nu e vorba despre armata canadiană și nici despre valuri de imigranți. E vorba despre porci. Mai precis, despre ceva ce specialiștii numesc „superporci”, adică o amestecătură de mistreți cu porci domestici care cuplează toată inteligența și obrăznicia din sălbăticie cu dimensiunile și fertilitatea domesticului. Astfel, rezultă un gen de porc „super”, care e capabil să se înmulțească rapid (scroafele fată de două ori pe an cîte șase purceluși), să distrugă culturi agricole și să răspîndească boli. Un specialist canadian a spus chiar că „superporcul” este cea mai invazivă specie de pe planetă. Măsurile nu sînt ușor de luat. La ritmul de înmulțire al „superporcului”, și dacă reușești să elimini 65% din populație pe an, numărul lor tot va crește. Vînătoarea nu pare a fi o soluție: pe de o parte, rata de succes a vînătorilor e mică; pe de altă parte, vînătoarea extinsă îi poate transforma într-o specie exclusiv nocturnă, ceea ce va complica și mai mult situația. Așadar, după pandemii și războaie, iată, avem și invazie de porci. O lume din ce în ce mai atractivă! (S. V.)

Mai multe