Cu ochii-n 3,14

29 noiembrie 2023   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

LA NOI, DIN PRICINA ZGOMOTULUI, LIPSA UNOR CONCLUZII AR SEMĂNA CU O CĂLĂTORIE DEASUPRA PĂMÎNTULUI DIMINUAT

Într-un orășel din Scoția, McDonald’s interzice accesul adolescenților după ora 18, după ce mai mulți angajați au fost abuzați de puștime. Îmi imaginez cum ar arăta asta la noi: după ora 18, Piața Romană ar semăna cu un oraș abandonat. (I. M.)

Plînsul neîntrerupt al unui bebeluș te poate duce la exasperare! I s-a întîmplat unui șofer de 46 de ani din Brăila care, deranjat de un copil mic ce făcea gălăgie, a oprit autobuzul, le-a spus oamenilor că, din pricina zgomotului, nu poate continua traseul și i-a dat jos pe toți, nu doar pe mama bebelușului prea vocal. I-a lăsat pe oameni în noapte și frig, a închis becurile și a plecat. Versiunea lui este că l-a perturbat un călător care vorbea prea tare la telefonul mobil. Cert este că, pentru abandonarea oamenilor între stații, a fost suspendat și riscă pierderea locului de muncă. (A. A. D.)

Un iaz din Hawaii a prins peste noapte o culoare roz neobișnuită, care a alertat atît oamenii de știință, cît și autoritățile. Cercetătorii nu au găsit nici o explicație, iar în lipsa unor concluzii de laborator, autoritățile au prevenit oamenii să nu atingă apa. Mi se pare logic, în lumea gri în care trăim, ca rozul să fie o culoare suspectă. (S. G.)

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa au plecat într-o lungă călătorie exotică și oficială în Africa. O agenție de turism a marketat destinațiile cuplului Iohannis și le propune clienților să „exploreze sălbăticia Kenyei în stil prezidențial! Plecați pe urmele Președintelui într-un safari de neuitat” –, sună prezentarea excursiei. Oricum, eu cred că cel mai mult din job-ul de președinte i se potrivește partea cu vacanțele plătite. (A. M. S.)

Într-o seară geroasă din noiembrie, turnul de control al aeroportului din Boston a primit următorul mesaj de la un avion care se afla deja la 9.500 de metri altitudine deasupra Atlanticului, mergînd de la New York spre Bruxelles: „Sîntem un avion cargo. Transportăm animale vii. Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion. Nu putem să îl readucem în boxă. O să ne întoarcem și cerem permisiunea de aterizare”. Turnul de control a aprobat, avionul a deversat deasupra oceanului nu mai puțin de 20 de tone de combustibil ca să aibă greutatea optimă pentru aterizare și a făcut cale întoarsă. La aterizare a fost întrebat: „Aveți nevoie de asistență?”. A răspuns: „Noi nu, calul da. Raportăm: cal în dificultate! Avem nevoie de un veterinar”. (S. V.)

Contul de Facebook We Are Humanity și-a întrebat cei aproape trei milioane și jumătate de membri ce ar șterge de pe fața Pămîntului dacă ar avea această superputere. Și oamenii au răspuns: lăcomia, foametea, războaiele, bolile, poluarea, țînțarii, invidia, ura... Dar mulți au răspuns: Israelul. (M. C.)

O piromană în vîrstă de 37 de ani din Arad a provocat nu mai puțin de cinci incendii, din iulie încoace, cîte unul pe lună. Femeia și-a ales un soț priceput în ale focului: un pompier, care se pare că a participat la stingerea incendiilor cauzate de consoarta lui, aflate în proximitatea propriei locuințe. Unul dintre vecini a avut de suferit chiar de trei ori într-o lună, fiindu-i arse o cămară și două magazii. Pagubele materiale totale au fost estimate la aproximativ 200.000 de lei, iar făptașei i-au fost întocmite dosare penale pentru distrugere. Expertiza psihiatrică a arătat că femeia are un discernămînt diminuat, iar motivul pe care ea l-a dat pentru punerea focului a fost acela că îi place să urmărească intervenția pompierilor. (A. A. D.)

DACĂ AȚI MAI AUZIT AȘA CEVA E GREU DE CREZUT CĂ UNII OAMENI AU DESCOPERIT RĂSPUNSUL BENEFIC

O scrisoare pierdută, în varianta Ciolacu: „Am dat și eu în căutare să mi se pună PNRR la dispoziție. Nu există. Dacă ați mai auzit așa ceva, în Guvernul României proiectul PNRR nu există”. (A. M. S.)

Urmărind transmisiunile de la Eurosport, ești frecvent uimit de obiceiul comentatorilor diverselor evenimente sportive de a pomeni ceva despre o declarație sau o informație legată de sportivi, antrenori etc. doar atît cît să-ți incite curiozitatea, pentru ca apoi să te trimită la site-ul lor de pe Internet, dacă vrei să afli conținutul complet al știrii. Cu alte cuvinte: „Vrei să afli ce a zis cutare despre cutare? Dă un click pe site-ul nostru”. E ca un fel de: „Sîc, că nu-ți spun ce știu, decît dacă te ridici acum din fața televizorului și ne cauți și pe Internet”. Nu e vina comentatorilor, e evident o strategie de marketing impusă de conducerea postului. E greu de crezut însă că acele eventuale click-uri suplimentare, cîte or fi, ar putea vreodată compensa senzația neplăcută pe care o simt foarte mulți telespectatori cînd aud formula asta, mai ales atîta timp cît plătesc și abonamentul la cablul TV. Nu e cazul ca transmisiunile acestui post, presupus a fi cît se poate de elegant, să fie pigmentate cu mici măgării la modă, din cursul scurt de marketing. (A. M.)

Rectorul unei universități din țară trimite un e-mail zilele trecute în care mă felicită pentru succesul fulminant pe care îl am ca „alumna” a universității sale. Drept răsplată și pentru a consolida comunitatea absolvenților, invită la o gală organizată de instituție toți „copiii buni” care au trecut prin universitatea în cauză, condiția de a participa fiind să se achite o taxă de 250 de lei. Unii oameni nu au simțul situațiunii, iar funcționarii nu-l au nici măcar pe cel al ridicolului. (I. M.)

Marc Abrahams, cofondator al revistei bilunare Analele pentru cercetări improbabile și fost redactor-șef al Jurnalului pentru rezultate nereproductibile, a inventat în 1991 premiul „Ig Nobel” (citit „ignoble/ignobil”), care celebrează realizări minore și neobișnuite. Decernările sînt prezentate de laureați ai adevăratului premiu Nobel și au loc la Teatrul Sanders al Universității Harvard. Iată cîteva dintre premiile decernate în anul 2010. Medicină: psihologii Simon Rietveld și Ilja van Beest de la Universitatea Amsterdam au descoperit că dificultățile de respirație ale astmaticilor se pot ameliora dacă pacienții se dau în mod repetat în montagnes-russes. Fizică: Lianne Parkin de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă a demonstrat că purtarea ciorapilor peste încălțări, și nu înăuntrul lor, reduce probabilitatea alunecărilor, căderilor și accidentărilor pe gheață. Biologie: Gareth Jones de la Universitatea Bristol și o echipă de cercetători din China au observat că femelele liliacului de fructe cu bot scurt (Cynopterus brachyotis) practică felația cu partenerii de sex, pentru a prelungi durata copulației. Premiul pentru pace: psihologul Richard Stephens de la Keele University, Anglia, a confirmat științific faptul că înjurăturile alină durerea. Management: Alessandro Pluchino de la Universitatea din Catania a demonstrat matematic că atunci cînd angajații sînt promovați în mod aleatoriu, companiile devin mai eficiente. În sfîrșit, premiul Ig Nobel colectiv pentru economie a fost decernat directorilor executivi ai Goldman Sachs, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch, AIG și Magnetar pentru „crearea și promovarea unor noi modalități de a investi bani, care maximizează cîștigul și minimizează riscul financiar pentru economia globală – sau măcar pentru o parte a ei”. (M. P.)

„De ce cîinii aleargă după biciclete?” – nici nu a fost nevoie să citesc articolul din Le Point, care anunța o cercetare revelatoare, deoarece răspunsul îmi era atît de evident: pentru că nu sînt pisici. (S. G.)

Dinspre Moldova se cobor la vale nume de firme din Cătămărești-Deal, Darabani și Flămînzi, județul Botoșani: Ciobi Sigur Termoserv SRL, Onix Top Fecioraș SRL, Ritmic SRL, Masaj Pentru Viață SRL, Darius Exclusiv Marm SRL, Design Constelații SRL, Ograda Cu Pui SRL, Fier Baltic Andrei SRL, La Kevclaocri SRL, Cofetăria Poem SRL, Profiaxa Duo Nord SRL, Casamel Super Nivel SRL, Pizza Efect SRL, Ono Beauty Onofrei SRL, La Brad Și Ford SRL, Camion Internațional SRL, Oaze Blitz Cafe SRL, Ifticosasig & Bej SRL, Agro Movila Părului SRL, Concret Proadjust SRL, Simpelcodashu SRL-D, Blue Klar Vizual SRL, Expert Benefic SRL, Autohton Sim Autopas SRL, Prăjiturela Cake 1907 SRL, Schițe De Gânduri SRL. (D. S.)

Mai multe