Cu ochii-n 3,14

8 noiembrie 2023   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

ANUL ACESTA, REALITATEA ESTE AMESTECATĂ CU FORME ȘI CULORI ÎMBIETOARE PENTRU A NU LEZA PERSOANELE ÎNALTE DE DOI-TREI METRI

 Cele mai populare nume de copii neutre ca gen înregistrate în Statele Unite anul acesta: Parker, River, Rowan, Riley și Avery. (M. C.)

 Am fost cu Sophie în parcul Grădina Icoanei. Am pierdut o jachetă roz. La scurt timp după ce ne-am dat seama, am refăcut întregul traseu. Nici urmă de haină. Cineva a luat-o. S-a lăsat cu lacrimi, dar măcar am inventat o poveste, cu o jachetă călătoare. Cînd realitatea e insuportabilă, tot ficțiunea ne salvează. (A. M. S.)

 În California a apărut tatuajul funerar: cerneala este amestecată cu cenușa persoanelor apropiate care au decedat. Potrivit lui Kat Dukes, una dintre artistele care au promovat această tendință, în loc să le ții rămășițele acasă, într-o urnă, să le porți cu tine, sub piele, este o formă de respect mult mai adîncă. Ad litteram. (S. G.)

 Dacă nu știați (eu n-am știut pînă mai adineauri), covorașele de baie nu au doar dimensiuni, forme și culori diferite, ele se prezintă și sub diverse nume, ca să știm cu cine stăm de vorbă. Iată cîteva, dintr-o mulțime: Kiruna, Totebo, Lillhaga, Oleby, Munga, Fagersta, Berg, Pershagen, Bergby, Nissafors, Vittinge, Lerdala, Rosvik, Nolvik, Hallstavik, Tobo, Saltvik, Rydbo, Gimo, Brunn, Orrefors etc. Încîntat de cunoștință. (D. S.)

 Un hoț din Satu Mare a adormit în apartamentul de unde sustrăsese cîteva pungi cu carne de pasăre și una cu vinete, după ce a fost deturnat de niște sarmale îmbietoare aflate în oala de pe aragaz, de la care nu s-a putut abține. Proprietara a sunat la 112 după ce a avut surpriza deloc plăcută de a-l găsi pe canapeaua din bucătărie, făcîndu-și siesta după cele patru sarmale. Prejudiciul fiind mic, s-a decis renunțarea la acuzații. Ulterior, făptașul a recidivat și a intrat peste o altă femeie singură, furînd din bucătăria de vară 50 de lei, așa că magistrații de la Judecătoria Carei au decis să-l trimită după gratii 2 ani și 8 luni. (A. A. D.)

 Citesc într-o știre că în 2025 o să apară noul film pentru copii Albă-ca-Zăpada. Varianta reinterpretată a basmului propune cîteva îmbunătățiri în ceea ce privește reglementarea „relațiilor de putere” și lezarea unor categorii, lucruri peste care un basm publicat la început de secol XIX și ecranizat în prima jumătate a secolului XX trecea cu ușurință. Prin urmare: în Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici nu vor mai fi pitici pentru a nu leza persoanele cu nanism, Albă-ca-Zăpada nu va fi doar o prințesă, ci va fi una independentă și feministă, care nu se va lăsa sărutată de prinț, adică hărțuită. Într-o lume nebună, ce mai contează poveștile, însă întrebarea e alta: pe cine ajută această narațiune adaptată și cui îi face, de fapt, un serviciu? (I. M.)

 Se înmulțesc plantațiile de canabis ca ciupercile după ploaie. Dacă un olandez avea, în Dîmbovița, o cultură de canabis într-o seră, de unde au fost ridicate, după percheziție, 133 de plante, înalte de doi-trei metri, și 24 de kilograme de muguri de canabis, nici românii nu stau mai prost. Un fost procuror din Vrancea avea și el o cultură de canabis pitită într-o plantație de vie, de unde au fost recoltate probe – asta după ce, mai demult, le-a spus reprezentanților legii care l-au vizitat că semințele de canabis sînt pentru o plăcintă tradițională. (A. A. D.)

„DE VREI SĂ ȘTII CE ÎNSEAMNĂ MAJORITATEA VECHE, ASCULTĂ NISIPUL CARE A AJUNS PESTE TOT“

 Rucsacul unui tînăr găsit mort pe Valea Caraimanului a fost furat. Salvamontiștii au făcut apel la cel care l-a luat: „Poate conține date vitale pentru întregul caz”. Am citit știrea, apoi un prieten și-a amintit de o melodie a lui Dan SpătaruVersurile sînt, acum, de-o ironie absolută: „De vrei să știi ce înseamnă român, / Ascultă doina ciocîrliei cîntată de cu zori / Și vino pe la noi de sărbători”. (A. M. S.)

 De la apariția lor în anii 1920, cabinele telefonice roșii au devenit unul dintre principalele simboluri ale Londrei și ale întregului Regat Unit, însă majoritatea au dispărut odată cu apariția telefoanelor mobile. În prezent au mai rămas doar 20.000 de telefoane publice în stare de funcționare (față de aproximativ 100.000 în anii 1990). 7.200, nefuncționale, au fost recuperate de comunități, diverse asociații sau chiar biserici. Unele au fost transformate în chioșcuri de informare pentru turiști, altele în stații de defibrilatoare, altele în chioșcuri de fast-food. Cele mai norocoase au devenit mini-biblioteci. (S. G.)

 Radu Cosașu ar fi împlinit săptămîna trecută, pe 29 octombrie, 93 de ani. A fost prima aniversare fără el. Invadarea Ucrainei se desfășura de luni bune cînd ne-am văzut ultima oară, iar în dedicația pe care mi-a dat-o atunci, pe o carte mai veche a lui, a scris: „…în cea mai neagră situație în care prietenia noastră contează”. (M. C.)

 O ipoteză rezonabilă a fost lansată de cercetători de la Universitatea New York, în ceea ce privește Sfinxul din Egipt. Acesta, spun ei, în urma unor studii pe care le-au efectuat, ar fi fost modelat mai întîi de forțele naturii, adică de nisipul transportat de vînt, iar forma rezultată i-a inspirat pe sculptorii egipteni de pe vremea faraonului Kefren să o lucreze și s-o accentueze, transformînd-o în figura pe care o putem vedea astăzi. Ipoteza, destul de plauzibilă, vine după multe alte încercări de explicare științifică sau magică. Poate că oamenii de știință (eventual, tot cei americani) ar trebui să se preocupe și de Sfinxul nostru de lîngă Babele, a cărui origine (de bună seamă naturală) pare să fi fost în mare parte pusă în umbră de fantasmagoriile dacopate. (A. M.)

 E adevărat că Tetris e primul joc video care a ajuns în spațiu? Da. În 1993, un cosmonaut rus a adus cu el pe stația orbitală o consolă portabilă Tetris, pentru a se relaxa. E adevărat că petrecem 18 ore pe săptămînă pe Internet? Da. În acest ritm, o persoană care trăiește 80 de ani va ajunge să petreacă 8 ani și 6 luni din viață navigînd pe Internet. E adevărat că cea mai lungă dezbatere televizată a durat 18 ore? Nu. O dezbatere dedicată vieții lui Buddha, care a avut loc la o televiziune din Nepal, a durat 62 de ore și 12 minute. E adevărat că Walt Disney și-a împrumutat vocea lui Mickey Mouse? Da. Pînă în 1947, Walt Disney era cel care dubla vocea lui Mickey Mouse; în cele din urmă a fost nevoit să renunțe din cauza tusei sale tabagice. E adevărat că Pierce Brosnan a lucrat într-un circ? Da. Înainte să devină actor și să joace rolul lui James Bond, Brosnan a lucrat într-un circ, unde era înghițitor de flăcări. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, Larousse, 2018) (M. P.)

 În Kenya a fost arestat un tip care se pretindea avocat, deși nu era membru în Barou și nu avea nici studii juridice. Veți zice că escroci de genul acesta se găsesc peste tot, de ce mi-ar atrage o asemenea știre ochii în 3,14? Pentru că tipul a apărut în procese. Și nu într-unul, ci în 26. Și nu oriunde, ci la cea mai înaltă instanță din sistemul kenyan –echivalentul local al Înaltei Curți de Casație și Justiție de la noi. Și nu doar că a pledat în 26 de procese în fața celei mai înalte instanțe, dar – atenție! – le-a cîștigat pe toate. Ei da, falsul avocat, fără studii juridice formale, a cîștigat toate procesele în care a intrat. N-a pierdut nici unul! În cîteva dintre aceste procese, ni se spune, a stat împotriva unor veritabile glorii ale barei kenyene. În general, la o asemenea știre nu te mai întrebi cum de a fost posibil, ci cum de l-au prins. Poate că invidia profesională... (S. V.)

Mai multe