Cu ochii-n 3,14

18 octombrie 2023   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

PENTRU A FACE VIAȚA MAI UȘOARĂ PERSOANELOR INVITATE SĂ ASCULTE PRAFUL, CHESTIILE ACELEA CARE PLUTESC PRINTR-O LIVADĂ RĂMÎN NEMIȘCATE

 Jaelynn Chaney, o influensăriță supraponderală din Vancouver, a declarat că scopul ei în viață este de a face din industria hotelieră o afacere inclusivă. Astfel că a pornit o cruciadă pe TikTok, cerînd hotelurilor de pretutindeni să-și mărească holurile pentru a face viața mai ușoară persoanelor obeze. Totuși, dacă holurile vor fi mărite, nu se vor micșora camerele? (S. G.)

 În SUA, o petrecere în cinstea unui bebeluș a fost dată peste cap de fiul de 6 ani al uneia dintre invitate. Cînd a venit momentul deschiderii cadourilor, mama bebelușului l-a rugat pe fiul cel mare să o ajute, pentru a putea face niște poze cu familia. Băiețelul invitat, încurajat de mama lui, a dorit și el să deschidă cadouri, deși nu era aniversarea lui. Zis și făcut, le-a deschis cu atîta foc că a reușit să apară în toate fotografiile de familie. Prin urmare, gazda a procedat drastic și l-a decupat din niște poze, așa încît să rămînă doar cu copiii ei. Faptul a stîrnit furia mamei intrusului, care considera că băiatului ei i se cuvine nu numai să deschidă cadouri care nu sînt pentru el, dar și să apară în toate fotografiile făcute. I-a transmis nemulțumirea ei gazdei, spunînd că se simte rănită să-și vadă fiul exclus într-un astfel de mod. Întreaga poveste a devenit publică, dar oamenii au considerat că mama sărbătoritului este de vină că a permis așa ceva și că trebuia să fie mai fermă, chiar și cu un copil de 6 ani. (A. A. D.)

 Neurologii de la Albany Medical Center din New York au făcut următorul experiment: 29 de subiecți au fost puși să asculte un cîntec de Pink Floyd și, cu ajutorul electroencefalografiilor, au reconstituit ulterior cîntecul. Care sună ca și cum banda magnetică pe care a fost înregistrat ar fi trecut prin 29 de abuzuri electromagnetice. (M. C.)

 Specialiști din Germania, Austria și Olanda au conceput un sistem prin care s-ar putea construi șosele pe Lună. N-ar fi nevoie nici de materiale și nici de surse de energie transportate de pe Terra. S-ar folosi praful lunar care, printr-o tehnologie ingenioasă, prin încălzire cu lupe solare, ar putea fi transformat în dale care s-ar comporta asemeni betonului. Și pare că în țările amintite nu prea mai e nevoie de construirea unor șosele, de vreme ce inginerii se gîndesc să-și extindă lucrările pe Lună. La noi ar mai fi loc și, la fel ca pe Lună, există mult mai mult praf decît șosele. (A. M.)

 Știți chestiile acelea care plutesc pe apele din aquapark-uri și seamănă cu roțile în care se învîrt hamsterii, doar că sînt făcute din saltele umflate, să se joace copiii în ele? Da, da, sînt ca niște mingi enorme umflate cu aer în interiorul cărora pășesc copiii și ele se rotesc pe apa bazinului, iar copilul nu se udă, fiind cu totul în interior. Ei bine, un tip din Florida s-a băgat în așa ceva și a pornit-o pe Atlantic, dorind să ajungă în Anglia. Omul a fost repede oprit după ce parcursese deja cam 70 de mile. Cînd Paza de Coastă l-a abordat, a protestat și a amenințat că se sinucide dacă nu e lăsat să ajungă astfel în Anglia. Paza de Coastă a petrecut o noapte întreagă cu el în larg, negociind revenirea la țărm. Uneori, e dificil să faci diferența între prostie și nebunie. (S. V.)

 „Am pus telefonul pe modul silenţios şi apoi am început să mă tîrăsc printr-o livadă de portocali.” Așa începe mărturia unei fete care se afla la festivalul Supernova, organizat în deşertul din sudul Israelului, care s-a transformat într-un carnagiu după ce participanții au fost atacați de trupele Hamas. M-a urmărit acea imagine. Paradisul se poate transforma atît de ușor într-un infern. (A. M. S.)

 Un studiu recent evidențiază diferitele tehnici pe care femelele broaște le folosesc pentru a rezista atacurilor masculilor în perioada de împerechere, care pentru această specie e foarte scurtă și intensă: imită sunetele acestora pentru a părea masculi sau rămîn nemișcate pentru a părea moarte. (A. M. S.)

E ADEVĂRAT CĂ VISURILE VULCANICE POT DEVENI REALE CÎND PETRECEREA A CUNOSCUT EȘECUL?

 Este adevărat că există o pisică a cărei coadă are o lungime de 45 cm? Da. O pisică domestică din Michigan, SUA, pe nume Cygnus, a atins astfel un record mondial. Cît despre pisica cea mai înaltă din lume, aceasta se numește Arcturus și măsoară 48 cm înălțime. E adevărat că există dune de nisip care fac zgomot? Da. În anumite regiuni deșertice există „dune cîntătoare”, care prin deplasarea maselor imense de nisip creează un fermecător sunet grav. E adevărat că puii de elefant își sug trompa? Da. Ei își sug trompa așa cum bebelușii își sug degetele, un gest care reproduce alăptarea și îi face să se simtă în siguranță. E adevărat că struții își afundă capul în pămînt atunci cînd le este frică? Nu. Struții își bagă capul în nisip pentru a-și inspecta ouăle depuse. Cînd se simt amenințați, o iau la fugă cu nu mai puțin de 90 km/h. E adevărat că anumite broaște se pot congela? Da. Broasca de pădure, Rana sylvatica, o specie care trăiește în Alaska, se congelează de bunăvoie pe durata iernii și inima ei încetează să bată. Ea revine la viață imediat ce se face vreme bună. E adevărat că o barză a fost arestată de poliția egipteană? Da. Pasărea a fost arestată pentru că purta un aparat GPS menit să-i urmărească rutele de zbor, despre care polițiștii au crezut că e un dispozitiv de spionaj. După încheierea anchetei, barza a fost sacrificată și mîncată. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, Larousse, 2018) (M. P.)

 Un bărbat în vîrstă de 65 de ani din New York a urmărit o femeie timp de patru ani cu avionul, staționînd deasupra casei acesteia doar pentru a putea arunca cu roșii peste casa ei. Bărbatul mărturisește că motivul pentru care a făcut asta a fost să surprindă momentul și de a posta pe rețelele de socializare imaginile care captau modul în care a ales să-și terorizeze victima. Mi se pare că povestea are totuși ceva încurajator, căci visurile oamenilor din grădiniță pot deveni reale cînd se fac mari și dacă au suficient timp. (I. M.)

 O româncă a fost văzută de o altă turistă luînd niște bucăți de marmură de pe Acropole drept suveniruri și pitindu-le, așa că a fost reclamată și arestată pe loc. Chiar și fără să ajungă în presa din Grecia drept hoață, femeia de 36 de ani mai mult ca sigur că ar fi avut probleme serioase la controlul bagajelor din aeroport. La întoarcerea din Italia, am asistat la o percheziție amănunțită din pricina unei roci vulcanice de pe Etna, cam bolovănoasă ca dimensiuni, care stîrnea semne de întrebare. (A. A. D.)

 La petrecerea de nuntă, Thomas și Ophélie, doi tineri din Paris, au luat o decizie originală care a atras, pe de o parte, zîmbete și aprecieri, pe de alta, cîrcoteli. În loc de o cină somptuoasă, însurățeii au decis să-și servească oaspeții cu mîncare de la McDonald’s. Mă întreb dacă or fi lăsat vreun bacșiș livratorului. (S. G.)

 După douăzeci de ani, un fragment dintr-un articol apărut în nr. 2 (iunie 2003) al revistei Tămăduirea fără eșec, „singura revistă de magie adevărată“: „La Salonul Magiei desfășurat la Romexpo la începutul lunii iunie au fost invitate 90 de descîntătoare din toată țara, fiecare cu leacurile și obiectele ei magice, și au prezentat tehnicile lor tradiționale de vindecare, de adunare a sporului sau de dragoste. […] Mihaela, cea care a organizat această întîlnire, își dorește să facă din această adunare a descîntătoarelor o tradiție anuală. «Sînt foarte fericită că am reușit să chem alături de mine 90 de clarvăzătoare din toată țara pentru a face cunoscute lumii tradițiile noastre și a arăta că munca noastră este utilă pentru fiecare persoană și pentru binele țării».“ Articolul e însoțit de o fotografie unde apar 14 dintre cele 90 de clarvăzătoare care munceau pe atunci pentru binele țării: Mihaela, Brățara, Macedonia, Somna, Cătălina, Lenuța, Elena, Maria, Venus, Monica, Florica, Ecaterina, Alina, Elena Minodora Venusia. Și, precum putem vedea astăzi, munca lor n-a cunoscut eșecul. (D. S.)

Mai multe