Cu ochii-n 3,14

DE BUNĂ SEAMĂ, PEPENELE DESCULȚ A FOST IMPRESIONAT DE FELUL ÎN CARE OMENIREA A SCOS LA SUPRAFAȚĂ EPOCA RECE…

Suspiciunea cum că un subiect de la proba de română de la Bac a fost căutat pe Internet, cu o seară înainte, m-a făcut să mă gîndesc atît la formularea din examen, „indică sensul din text al secvenței «de bună seamă»”, cît și la relatările jurnaliștilor pentru care „de bună seamă” este o expresie. De bună seamă, locuțiunea adverbială predicativă este astăzi desuetă. (S. G.)

Aflăm de pe site-ul mediafax.ro că „O vacă este cel mai scump animal din lume”, dar și că „Pepenele galben e aliatul perfect pentru o siluetă de invidiat”. Vițeii de aur sînt nespus de mîhniți, iar alte plante din familia cucurbitaceelor, cel puțin la fel de dietetice ca pepenele galben – cum ar fi colocintul (Citrullus colocynthis), mutătoarea (Bryonia dioica), castravetele (Cucumis sativus), castravetele-stea (Sicyos angulatus), bostanul (Cucurbita pepo), bostănașul spinos (Echinocystis lobata), tigva (Lagenaria siceraria), perele bolunde (Thladiantha dubia) și chiar pepenele roșu (Citrullus lanatus) – sînt galbene de invidie. O plesnitoare (Ecballium elaterium) a plesnit chiar de ciudă, citind nedreapta știre. (M. P.)

În timpul unui meci din Campionatul European de Fotbal U21, desfășurat pe stadionul Cluj Arena, jucătorilor Naționalei de fotbal a Italiei li s-au furat din vestiar patru perechi de ghete. Deși știrea a fost titrată cu „Ne-am făcut de rușine”, probabil a fost un gest cultural prin care jucătorii italieni au fost familiarizați cu romanul Desculț al lui Zaharia Stancu. (S. G.)

Festivalul de Film de la Cannes are, din 2001, și un Palm Dog, premiu care i-a revenit în acest an lui Messi, un Border Collie ce a dovedit un veritabil talent actoricesc și o gamă largă de emoții interpretîndu-l pe Snoop, cîinele din filmul Anatomie d’une chute, regizat de Justine Triet. Juriul a fost impresionat și de felul în care Messi a simulat boala într-o scenă și l-a declarat cîștigător. Toți stăpînii de pisici pot depune mărturie că un Palm Cat nu va exista în veci. (A. A. D.)

În ultimele două decenii, omenirea a scos la suprafață, prin pompare, atîta apă din adîncurile Pămîntului, încît a deplasat polii planetei cu aproape un metru, o glisare echivalentă cu efectul topirii calotei din Groenlanda din aceeași perioadă. Marea înclinare! (M. C.)

Mai nou, cică niște cercetători de la Universitatea din Seattle ar fi descoperit că în epoca primitivă nu doar bărbații vînau, ci și femeile, ba chiar alături de copii. Concluzia ar fi că imaginea bărbaților care se luptau cu fiarele sălbatice în timp ce femeile aveau grijă de gospodărie și de copii ar fi fost falsă, creată fiind de „cercetătorii sexiști”. Următoarea descoperire va fi cu siguranță aceea că, de fapt, doar femeile vînau, în timp ce bărbații croșetau. Mai țineți minte sceneta din 1978, în care Octavian Cotescu vorbea ca o femeie, în timp ce croșeta? A tot fost reluată la TV. Știa el ce știa... (A. M.)

Într-o crîșmă fancy (cum s-ar zice) din Ardeal, întreb chelnerul dacă au vin, observînd că nu apare în meniu. Chelnerul mă liniștește și îmi spune că au, îl întreb cu entuziasm ce fel de vin au, la care el îmi răspunde cu același entuziasm: „N-avem decît de două feluri”… Aștept cu consternare sentința, la care chelnerul mă lămurește trufaș: „Cald sau rece”. (I. M.)

…OCAZIE CU CARE AR TREBUI ÎNȚELES CĂ TOATĂ POVESTEA N-ARE TRECERE LA NEICA

Anul trecut, o garsonieră de numai 11 metri pătrați din Cluj, pentru care proprietarul cerea 200 de euro chirie lunară, a fost ținta glumelor și ironiilor vreme îndelungată, în loc să flateze minimaliștii de pretutindeni. Iată că la sfîrșitul lui iunie, anul acesta, România a ajuns să găzduiască, la Rîșnov, primul festival din Europa Centrală și de Est destinat locuințelor mobile de dimensiuni mici, așa-numitele „tiny houses”. Casele, unele chiar pe roți, nu au nevoie de autorizație de construcție, pot fi amplasate rapid și deveni complet independente, folosind energia solară și sisteme de filtrare a apei pluviale. Românii, mai ales cei care țin la sustenabilitate, au fost prezenți la festival, ocazie cu care au aflat și cît ar costa cea mai mică astfel de locuință de vacanță: 6.000 de euro. (A. A. D.)

O profesoară din Italia este anchetată acum după ce s-a descoperit faptul că, din cei 24 de ani de carieră didactică, profesoara a stat la catedră fix patru ani, douăzeci de ani chiulind de la cursuri cu nerușinare. Asta numesc eu libertate profesională, căci a nu avea chef să-ți faci treaba e un drept. În sfîrșit, poate ar trebui înțeles odată faptul că unii oameni chiar s-au născut pensionari. (I. M.)

Mai credeți în „știința” de pe rețelele de socializare? Zice că, de curînd, pe Twitter, s-a bucurat de o imensă audiență și a produs ample reacții o postare „științifică” în care se spunea că oamenii sînt vinovați de înclinarea axei în jurul căreia ni se rotește planeta, dar și de mult discutata „inversiune a polilor”, pentru că ar fi extras multă apă din pămînt. Și unde s-ar fi dus apa aia? În oceane. Zice raportul că e vorba de 2.150 de miliarde de tone de apă, din 1993 pînă în 2021. Ei bine, „mutarea” acestei cantități uriașe din „locul ei” în alt loc ar fi „dezechilibrat” Pămîntul, generînd „înclinarea” axei sale. Twitter-ul a explodat! (Înțeleg că așa se zice cînd lumea dă buluc și se indignează la cîte o postare socială, că respectiva rețea „explodează”!) Dă-i acuze la adresa speciei, propuneri de măsuri urgente, jale și eroice atitudini eco-civice! Unul dintre comentatori a avut curiozitatea să citească raportul respectiv unde, la un moment dat, se spune că această „mutare” a apei din pămînt în ocean ar contribui infim la înclinarea axei și la inversiunea polilor. Asta uitase Twitter-ul științific să spună. Pentru mine, știind poporul care crede în adevărul „rețelelor”, nu e de mirare că precizarea aceasta nu a avut absolut nici un efect asupra miilor de cititori care au continuat să comenteze, cu aplomb și spirit de răspundere, în cel mai corect spirit științific, postarea. Pentru lămurirea generală, fenomenul schimbării gradului de înclinație al axei de rotație a planetei se explică, mai ales, prin forța de atracție a Soarelui și prin faptul că Pămîntul nu este o sferă perfectă, la care, desigur, se adaugă dinamica vînturilor și variația nivelului oceanelor. Mai pe scurt, e vorba mai ales de fenomene naturale fără mare legătură cu omul cel ticălos, lacom și iresponsabil. Dar dacă e așa, toată povestea n-are nici un haz... (S. V.)

Suferințele unui milionar chinez: Liang Shi își dorește cel mai mult pe lume să obțină o notă de trecere la „gaokao”, bacalaureatul lor, ca să poată să se înscrie la prestigioasa Universitate Sichuan. Prima dată a ratat acest examen la 16 ani. Acum are 57 de ani și tocmai a picat și a 27-a oară examenul. (A. M. S.)

Adunate într-un snop, cîteva nume de firme din comuna Cîrcea, județul Dolj: Achtung Impex SRL, Ideal Sofa SRL, La Neica Serv SRL, Bello Di Bela SRL, Perla Băniei SRL, Multibond Dural SRL, Optimiștii SRL, L’Art Sublime Atelier Boutique SRL, Terasa La Jhon SRL, Steel Ionuț Inox SRL, Kalm Entertainment SRL, Drumul Spre Rai SRL-D, Vreau Cafea SRL, Mystic Concept Exclusiv SRL, Atelier Nostimo SRL, Funerare Post Mortem SRL, Lalyca Laliku SRL, Secret Prod SRL, Vis A Vis Market Oltenia SRL, Dr. Helpanimal SRL, Mănușa De Box SRL-D, Urban Accent Interior SRL, 1St Stop Închirieri Scule SRL, Viber & Ciucur SRL, Clinica De Cap Și Gât SRL, Taie Bine SRL, Vindinstele SRL. (D. S.)

Mai multe