Cu ochii-n 3,14
ÎN TIMP CE UNII PREZINTĂ MUZEULUI O CULOARE ROȘIE CARE VA CĂLĂUZI NAȚIA, ALȚII AU REUȘIT SĂ EVADEZE DIN SUPRAVIEȚUIRE ÎMPROȘCÎND-O OFENSIV CU VOPSEA
● În ajunul Paștelui, dintre perlele reportajelor cea mai strălucitoare a fost asta: „În timp ce unii se duc la biserică, alții se bucură, totuși, de vacanță”, însă nu a putut detrona glumița Preafericitului Părinte Daniel care, vorbind de pachetul oferit de patriarhie enoriașilor – pască și ouă bio –, a adăugat, în noaptea de Înviere: „Căci azi există alimente bio și alimente adio, adio viață”. (S. G.)
● La o expoziție din Auckland, Noua Zeelandă, artistul australian Matthew Griffin a aruncat pe tavanul muzeului o bucățică de ardei murat (care s-a și lipit acolo) luat dintr-un burger de la McDonald’s. „Lucrarea” valorează 6.350 de dolari. (M. C.)
● Inegalabilul, inenarabilul și inconfundabilul Petre Daea, ministrul Agriculturii, cu o zicere care va înfrunta veacurile și va călăuzi nația către noi biruințe: „Dacă ați avea timp v-aș putea spune ce am făcut în perioada asta de atletism cu munca“. (D. S.)
● Pentru că în America încă totul e posibil, visul american al ultimelor trei zile, potrivit știrilor, arată astfel: o cutie de pizza livrată la adresa greșită a declanșat un foc de arme și lupte stradale în urma cărora cinci persoane au fost grav rănite, dintre care două sînt adolescenți; un obiect antic, cu o vechime de peste două mii de ani, declarat dispărut dintr-un muzeu din Germania, a fost găsit după ce o femeie din Texas l-a achiziționat cu numai 35 de dolari de la renumitul talcioc Goodwill; o școală privată din Florida, cu taxe obscen de mari, propune așa-zisele „zile de libertate”, fără profesori, fără cursuri, fără obligații, în care elevii merg la școală pentru a face ce vor; doi deținuți din Virginia, care au reușit să evadeze din închisoare folosindu-se de o periuță de dinți, au fost imediat prinși de către polițiști la un bufet unde amărîții s-au oprit pentru a se desfăta cu niște clătite. Revizitîndu-l pe Lovinescu după un secol, putem să-i dăm încă dreptate, căci ce e rău vine tot de la Răsărit, însă ce vine de la Apus e o comedie sumbră. (I. M.)
● La multe specii de păianjeni, actul de reproducere se termină adesea tragic pentru mascul, deoarece este devorat de femelă. În fața acestei dileme între supraviețuire și reproducere, masculul adoptă strategii constînd, de exemplu, în a fugi cu viteză maximă la sfîrșitul coitului, sau chiar să învelească femela în plasa lui, pentru a o împiedica să se miște. Cercetătorii chinezi au descoperit o nouă strategie care, de data aceasta, este opera femeii. Femelele din specia Aterigena aculeata se pot preface că sînt moarte pentru a atrage masculul. Această disimulare le dă masculilor încredere întemeiată: cînd păianjenii de sex feminin folosesc acest truc, masculul iese viu din copulare. Să mai zică cineva că relațiile sînt mereu complicate. (A. M. S.)
● În 1997, la finala Masters-ului de snooker, disputată între O’Sullivan și Davis, o domniță topless a țopăit, gingaș, prin sală. Azi, în 2023, în timpul Campionatului Mondial, partida dintre Milkins și Perry a fost întreruptă de un activist al Just Stop Oil care s-a năpustit cu bocancii pe masa de snooker, împroșcînd-o cu vopsea. Probabil, violența e o cauză a schimbărilor climatice. (S. G.)
● De-ale lui Hagi: „Pe o presiune a adversarului, trebuie să știi să construiești, trebuie să ai atacanți care fac diferența. Dacă nu, o ia adversarul. Cred că în careu au marcat un gol mai mult decît noi. Eu nu sînt mulțumit cum a arătat echipa. Ofensiv, nu am fost noi. Cînd nu ești tu, e greu”. (A. M.)
TOTUȘI, DE DATA ASTA, AM ÎNCEPUT SĂ EXAGERĂM CU DEPENDENȚA DE NATURAL, AȘA CĂ SĂ NU NE ÎMPIEDICĂM ÎN ICOANE OFICIALE
● Un bărbat egiptean de 31 de ani, viguros și brav fără îndoială, a bătut recordul Guinness și a intrat în știuta Carte a Recordurilor, la specialitatea „înotul cu cătușe la mîini”. Omul a înotat încătușat 11,6 kilometri! În general, recordurile Guinness sînt cunoscute ca fiind recorduri absolut inutile. Extravaganța lor vine tocmai din combinația de efort omenesc extraordinar investit în ceva fără sens. Totuși, de data asta, nu m-aș grăbi să spun că e cazul. Un bun antrenament la înot cu mîinile strînse în cătușe poate folosi oricui, la o adică. (S. V.)
● Telefonul mobil împlinește 50 de ani. Iar creatorul său, Martin Cooper, un inginer american în vîrstă de 94 de ani, crede însă că acum am început să exagerăm cu dependența de aceste device-uri. (A. M. S.)
● Într-un afront teribil, dar cît se poate de natural, un exemplar rarisim de delfin alb, albinos chiar, s-a arătat în toată splendoarea lui în largul coastelor Africii negre. Cei care au avut formidabila șansă să-l vadă s-au bucurat, cu toate acestea, nespus. Un semn că lumea e încă normală. (M. P.)
● Găsesc pe un site românesc, dintre cele specializate în probleme medicale, o interesantă observație a neurologului Olga Golubinskaya (nu vă simțiți stînjeniți dacă nu știți cine e, nici eu nu știu, dar se pare că știe site-ul, așa că să nu ne împiedicăm în detaliul ignoranței noastre): „Potrivit lui Golubinskaya, dacă o persoană începe brusc să caște în timpul zilei, acesta poate fi un semn al unei boli grave. Specialistul explică faptul că tulburările mentale (cum ar fi nevroza sau depresia), precum și insuficiența cardiacă pot provoca căscaturi frecvente în timpul zilei. Dr. Golubinskaya adaugă, de asemenea, că căscatul este cauzat nu numai de lipsa somnului sau de surmenaj, ci și de ceva mai grav”. Nu sînt deloc competent să spun că căscatul (sic!) este sau nu un simptom al unei grave afecțiuni. Am însă ceva experiență să spun dacă citirea unui text produce căscatul sau nu. Asemenea știri de umplutură stîrnesc căscatul. Și nu e cazul să chemăm ambulanța din cauza asta, ca să ne treacă „simptomul”, e suficient să mergem pe alt site, mai interesant. (S. V.)
● De Paște, unii soldați ruși aflați în Ucraina ar fi primit din partea activiștilor partidului Rusia Unită icoane cu chipul lui Vladimir Putin. Ca să te crucești, nu de alta. (A. M.)
● Să cîștigi la loterie de două ori la rînd, în mai puțin de o lună, este un mare noroc. Norocul devine uriaș cînd, în aceeași zi cu cel de-al doilea cîștig de 100.000 de dolari, cîștigă și fiul tău o sumă similară. Dar ce e cu adevărat de domeniul fantasticului este că cele trei cîștiguri succesive s-au obținut jucîndu-se aceleași 10 numere la Keno. Acesta este un joc în care alegi 10, 15 sau 20 dintr-un total de 80 de numere și, dacă acestea se regăsesc între cele 20 trase la sorți, cîștigi premiul. O chelneriță în vîrstă de 59 de ani din Falmouth, Massachusetts, care în timpul liber conduce autobuzul școlii, a jucat și a cîștigat cu numerele ei preferate și pe 22 martie, și pe 10 aprilie. Doar că, în ziua cu cel de-al doilea cîștig, fiul ei a mai jucat o dată numerele mamei, mai mult decît norocoase. A cîștigat și el 100.000 de dolari, iar prima lui achiziție rapidă a fost un jeep. Potrivit datelor oficiale ale loteriei, șansele să nimerești toate cele 10 numere sînt cam de 1 la 9 milioane. (A. A. D.)