Cu ochii-n 3,14

1 martie 2023   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

PENTRU CEI CĂRORA NU LE PLAC ORELE LIBERE GENERATE DE MAȘINI, UNIFORMA NU POATE ASCUNDE O NOUĂ INTERPRETARE A INGREDIENTELOR REFOLOSITE ȘI MOBILITATEA CUPLURILOR

● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)

 Pentru femeile căsătorite care vor să cîștige un ban în plus, o idee de afaceri care se pare că ar avea succes este închirierea propriului soț – cu ora sau cu ziua, după nevoi. O englezoaică de 38 de ani, mamă a trei copii, a ajuns să-i ocupe în acest mod toate orele libere consortului, ba chiar și sîmbetele, și se vede nevoită în prezent să refuze cereri, unele venind de la peste 200 de kilometri depărtare. Prețul este de 40 de lire sterline pe oră și de 250 pentru o zi întreagă de muncă, ea putînd include orice este de reparat, zugrăvit, decorat în casă, chiar și instalat de televizor sau montat de draperii. E de menționat și că persoanele în vîrstă și cele cu handicap beneficiază de o reducere la tariful bărbatului priceput la toate. (A. A. D.

 O revistă americană de science-fiction a anunţat că a interzis sute de autori după ce a primit un val de scrieri realizate cu ajutorul ChatBot-urilor cu inteligenţă artificială (AI). Neil Clarke, editorul revistei Clarkesworld (de science-fiction şi fantasy), le-a transmis marţi abonaţilor săi pe Twitter că a interzis peste 500 de autori în luna februarie din cauza „scrierilor generate de maşini”. Se poate mai SF de atît? (A. M. S.)

 O cameră video a surprins momentul în care un jandarm a scos mîna pe geamul mașinii sale și a zgîriat cu cheia, din mers, o altă mașină parcată neregulamentar, dar cu semnal de avarie. Gestul ar putea părea incredibil doar în afara României. Pe la noi nu mai surprinde. Și se dovedește încă o dată că uniforma nu poate ascunde nici frustrările și nici prostia... (A. M.)

 „Și dacă extratereștrii au creat omenirea?”, a titrat Le Point un interviu cu antropologul Wiktor Stoczkowski, autorul unei cărți despre teoria astronauților antici, în care dezvoltă o nouă interpretare a genezei. Am apreciat faptul că jurnaliștii francezi nu i-au pus întrebarea încuietoare: „Și pe extratereștri cine i-a creat?”. (S. G.)

 Iată o listă a celor mai frecvenți alergeni respiratori și alimentari incluși în testul Phadiatop pentru depistarea alergiilor – sau, dacă vreți, o listă a ingredientelor perfecte pentru o pulbere vrăjită cu efect de triplu strănut mortal: Dermatophagoides pteronyssinus (acarianul european), Dermatophagoides farinae (acarianul american), polen de anin, polen de mesteacăn, polen de stejar, polen de secară, alun turcesc, amestec de ierburi, pelin, bananier, epiteliu de pisică, epiteliu de cal, epiteliu de cîine, epiteliu de porcușor de Guineea, epiteliu de hamster auriu, epiteliu de iepure, Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Alternaria alternata (ciuperci și mucegaiuri). (M. P.)

 Un medic din Iași a fost acuzat că ar fi implantat 238 de dispozitive cardiace prelevate de la cadavre. Omul s-o fi gîndit, pragmatic: dacă prelevăm organe cu totul de la pacienți decedați, de ce să nu fie refolosite și dispozitivele? (A. M. S.)

 „Oamenilor nu le plăcea faptul că încă mai eram în viață. Considerau că trebuia să fi murit deja. Acum, că aproape am murit, toată lumea mă iubește. Asta a fost greșeala mea. Nu doar că am continuat să trăiesc, dar că am și trăit bine. Mare greșeală. Acum, cu cincisprezece înjunghieri de cuțit, e mult mai bine” – Salman Rushdie, într-un interviu recent din The New Yorker, după ce și-a pierdut vederea la un ochi și mobilitatea unei mîini în urma tentativei de asasinat comise la o lectură publică de un musulman fanatic iranian care nu i-a citit nici o carte. (M. C.)

 Guvernul chinez acordă cuplurilor proaspăt căsătorite un concediu plătit de 30 de zile pentru a încuraja o creștere a ratei natalității. De cealaltă parte, în Europa de Vest se impune raționalizarea consumului de legume. Se pare că la capătul tunelului așteaptă o Europă bătrînă, obeză și mulți vajnici chinezi. (I. M.)

DUPĂ SĂNĂTOSUL PRINCIPIU „PRIMUL VENIT, ULTIMUL SERVIT“, O EXISTENȚĂ ARE DE-A FACE CU ORICE

 AirBnb a făcut publică o ofertă năstrușnică: o noapte în loja de onoare a Operei Garnier din Paris. În lojă va fi amenajat un mic dormitor în stilul întregului edificiu (Second Empire) pentru două persoane. Se oferă, de asemenea, un tur al celebrei Opere, o scurtă lecție de dans și un mic concert susținut de tineri din Academia Garnier. Dar, mai ales, se oferă șansa întîlnirii nocturne cu Fantoma de la Operă. Costul acestei experiențe este de 37 de euro. AirBnb a anunțat că doritorii trebuie să se conecteze la platformă pe 1 martie, fix la ora 18,00, oferta se va adjudeca după sănătosul principiu „primul venit, primul servit” și se va realiza în noaptea de 6 iulie a.c. Firește, AirBnb nu garantează că Fantoma va apărea. (S. V.)

 Un izvor nesecat de stupoare (și amuzament) sînt exemplele de traduceri electronice din felurite limbi. Înșir trei asemenea exemple, ale unor fraze în germană în care apare cuvîntul Knabe: 1) „Un băiat inocent ca mine nu ar trebui să fie crescut într-o atmosferă ca asta“; 2) „Cu tot respectul, Lykos este un băiat“; 3) „Oricine moare ultimul, să fie un băiat de treabă și să ne ardă pe restul“. Edificator. (D. S.)

 Acum exact o sută de ani, în 1923: Hitler era arestat și băgat la închisoare pentru organizarea unui puci, Imperiul Otoman era dizolvat (după o existență de 624 de ani), Turcia devenind republică, revoluționarul mexican Pancho Villa era asasinat, în China avea loc o încercare de asasinare a președintelui Li Yuanhong, Lenin suferea un atac cerebral care avea să-l lase mut, se încheia războiul civil irlandez, iar în Egipt și în Irak se înființau primele organizații feministe. În același an, în Franța avea loc prima cursă de mașini de 24 de ore de pe circuitul de la Le Mans, la Londra se inaugura stadionul Wembley, iar Walt Disney fonda studiourile care-i purtau numele. (M. C.)

 Cercetările arată că tații în vîrstă transmit copiilor mai multe mutații genetice decît cei tineri, iar explicația este că, după 40 de ani, procesul spermatogenezei, responsabil pentru transmiterea acestor patologii, nu mai funcționează în parametri optimi. E totuși straniu că acest experiment s-a efectuat pe musculițe de oțet – poate are de-a face cu anii grei de crîșmă ai bărbaților. (I. M.)

 Orice medic sau antrenor sportiv susține că, nu doar pentru a face performanță, dar și pentru a trăi sănătos, ar fi bine să fie sistat consumul de țigări. Un alergător de 50 de ani din China pare însă a fi o reclamă ambulantă pentru fumat, fiind surprins aprinzîndu-și țigara pe traseu la nu mai puțin de trei maratoane, pe care le-a finalizat fără probleme. Ba mai mult, „unchiul Chen”, cum i se spune, a trecut cu brio și testul ultramaratoanelor, reușind să alerge și peste 50 de kilometri. (A. A. D.)

Mai multe