Cu ochii-n 3,14

8 februarie 2023   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

TRĂIND ÎNTR-O LUME TULBURE, MAI PUȚINI OAMENI GÎNDESC ÎN SIMBOLURI PENTRU A TRECE ÎMPREUNĂ PESTE REALITATE

 Recent, NASA a publicat o fotografie de pe suprafața planetei Marte care a provocat tot felul de reacții în spațiul public. Unii au spus că este „amuzantă”, alții, „bizară” și, ca de obicei, oamenii de știință au dat un verdict sec și și concret. Astfel, geologul Alfred McEwen a declarat că în fotografie nu e vorba despre un cap, ci despre un șanț circular, acoperit cu lavă sau noroi, că doar ni se pare că vedem un nas, cînd e vorba, de fapt, despre un deal cu o denivelare, iar ochii nu sînt nimic altceva decît două cratere. Trăind într-o lume a mefienței, mă declar și eu mefientă cu privire la atîtea explicații și afirm cu bucurie că NASA a fotografiat un marțian care arată ca o namilă de ursuleț. (S. G.)

 Pe coasta Lagunei, în sudul Braziliei, există un cimitir de un fel cu totul special: crucile aduc un omagiu delfinilor care au ajutat pescarii locali să aducă peștele în plasele lor. Aceste omagii nu sînt doar simbolice, există o explicație cît se poate de reală. Timp de aproape o sută patruzeci de ani, în această regiune a continuat un parteneriat uimitor între delfini și oameni. Există un spectacol și un ritm al plaselor care zboară prin aer în timp ce delfinii se scufundă prin apa tulbure, așadar fiecare pescar știe cînd e cel mai bun moment în care să arunce plasa. (A. M. S.)

 Potrivit ultimului recensămînt, comuna din România cu cei mai puțini oameni este Bătrîna din județul Hunedoara, cu doar 88 de locuitori (în scădere în ultimul deceniu). Despre satul Baba din județul Maramureș știm că avea 466 de locuitori în 2011. În orice caz, Baba continuă să fie mai populată decît Bătrîna, iar Bătrîni de pe valea Bătrîneanca, din județul Prahova, le bate pe amîndouă, cu peste 2.000 de locuitori. (A. M.)

 Noul an chinezesc a început pe 22 ianuarie. S-a trecut din anul Tigrului în anul Iepurelui. Pentru a-l marca, grădina zoologică din Linfen s-a gîndit să reunească într-un soi de paradă bizară un tigru și un iepure. Bineînțeles, totul s-a sfîrșit foarte repede pentru că tigrul, cum a dat cu ochii de iepure, s-a repezit să-l înhațe. Bietul urecheat abia a scăpat din ghearele tigrului după intervenția energică a paznicilor grădinii. Nu știu ce-o fi fost în capul chinezilor cînd au crezut că pot așeza unul lîngă celălalt un tigru și un iepure care să stea drăgălași și prietenoși ca să fie pozați de vizitatori. Însă, cum chinezii gîndesc în simboluri, mă întreb și eu ce-o fi însemnînd că 2022 s-a repezit să-l sfîșie pe 2023 chiar de la început? (S. V.)

 Un bărbat din Singapore, K Kawshigan, a înaintat două procese la Înalta Curte împotriva amicei lui, Nora Tan, pe care o curta de ceva ani. Pentru că femeia îi refuzase prietenia definitiv, bărbatul a pornit acțiuni juridice împotriva ei pentru defăimare, suferință și depresie. Astfel, a cerut în instanță despăgubiri de trei milioane de dolari pentru a-și acoperi pierderile cauzate în acești ani care au necesitat ședințe de reabilitare pentru a trece peste trauma provocată; plus că starea emoțională pe care i-o indusese femeia i-a afectat grav activitatea profesională. Într-o lume a sensibililor și a neputinței, pînă și oamenii Justiției ajung să gestioneze probleme de-ale sufletului care, mai nou, pare că devin literă de lege. (I. M.)

 Un cuplu a divorțat după ce au descoperit că fiecare avea o aventură online cu celălalt sub nume false. Probabil au divorțat ca să poată fi, în sfîrșit, împreună și să-și consume adulterul. (M. C.)

 O studentă de 19 ani din Iowa a strîns 38.000 de dolari pe o platformă de donații online, pretinzînd că suferă de trei tipuri de cancer: leucemie, cancer pancreatic și o tumoră în jurul coloanei vertebrale. A fost arestată în ianuarie, după cîteva luni de cînd a pornit întreaga acțiune, chiar în sala de clasă. Aproape 450 de donatori se pare că i-au crezut povestea și toți au fost șocați, pentru că Madison era extrem de activă pe rețelele sociale, era invitată la podcast-uri, vorbea la evenimente cu multă convingere. Pretinzînd că are doar 11% șanse de supraviețuire, fata se pare că a acceptat și alte fonduri nedeclarate, după cum a constatat poliția, alertată de persoane cu studii medicale care au depistat discrepanțe în relatările ei. În realitate, Madison nu a fost diagnosticată cu cancer sau cu o altă boală niciodată. (A. A. D.

NEVOIA TE ÎNVAȚĂ SĂ FACI DINTR-O CALAMITATE O IDEE BUNĂ PENTRU A ÎNLOCUI UN DETALIU VECHI

● Oamenii de știință din Regiunea Autonomă Ningxia Hui din China au clonat recent trei vaci Holstein Friesian. Pe măsură ce populația chineză din clasa de mijloc sporește, cererea de produse precum laptele și diverse semințe este în creștere. Experimentul de clonare a avut ca scop să ofere mai mult acces la lactate în țară și să reducă dependența națiunii de alții. Clonarea cu succes a vacilor de lapte nu este prima aventură a Chinei în utilizarea tehnologiei de clonare pentru a îmbunătăți accesul la hrană. În 2015, The Guardian a relatat că a început construcția celei mai mari fabrici de clonare a animalelor din lume. Nevoia te învață să clonezi / să faci fake-uri după tot ce se poate. (A. M. S.)

 După ce Novak Djokovic a cîștigat Australian Open, de prin bulele enormului ospiciu numit Facebook s-au auzit cîntări de slavă care-l transformau pe formidabilul tenismen într-un fel de sfînt ortodox care a învins Occidentul rău și vaccinist. Să faci dintr-o performanță sportivă perfect lăudabilă un simbol al unui închipuit război al civilizațiilor și, mai ales, dintr-un sportiv să faci icoană de închinat pentru că îi bate pe toți în sportul lui nu dovedește nici că ești bun ortodox, nici că-ți iubești patria sau Biserica, dovedește că ești cam nătăfleț și atît. Altfel, Novak Djokovic îmi e mai degrabă simpatic, chiar dacă taică-su îmi displace profund. (S. V.)

 Într-una din zilele de calamitate bucureșteană – adică prima ninsoare și primele grade scăzute în termometrul iernii – mi-a fost dat să aud de la un trecător, care bombănea vremea, o descriere perfectă a vremurilor: „Mi-a criogenat mîna pe telefon!”. (S. G.)

 Dacă sînteți femeie, vă place să ieșiți în oraș în locuri noi, să mîncați bine, să stați de vorbă și, în același timp, doriți să faceți și economii, o idee bună ar fi să vă programați șase întîlniri pe săptămînă. Nu prea știm dacă rețeta ar funcționa în totalitate în România, cert este că o femeie din New York a făcut asta cu o aplicație de dating vreme de doi ani și a economisit chiar și 150 de dolari pe săptămînă. Deși declară că încerca să-și găsească marea iubire, e de părere că nici o masă gratuită nu e de refuzat. Banii economisiți astfel i-a strîns într-un cont, dar nu a zis nu nici la o poșetă de firmă, din cînd în cînd. (A. A. D.

 O anecdotă literară cu Michel Tournier povestită chiar de el în propriul jurnal. Invitat la un post de radio italian, îl laudă pe traducătorul romanului său Regele arinilor spunînd că traducerea e chiar mai bună decît originalul. După emisiune, traducătoarea romanului său Meteorii îi atrage atenția că despre ea n-a zis nimic. Astfel că, într-un interviu acordat ulterior unui ziar, Tournier îi laudă și acesteia traducerea, spunînd că editorul francez intenționează să o retraducă în franceză pentru a înlocui originalul. (M. C.)

 Pe lîngă multele „academii” românești de înalte studii apărute în anii 2000 ca ciupercile după ploaie se numără și „Academia infractorilor români” – o grupare de spărgători care a furat din magazinele Europei, în perioada 2013-2015, bijuterii și ceasuri în valoare totală de aproape zece milioane de euro. Gruparea era organizată după reguli militare stricte și avea un regulament de funcționare extrem de precis. O spargere dura fix 60 de secunde, ca în filmele de acțiune. Un singur detaliu știrbește prestigiul marțial al temutei organizații. Unuia dintre membrii bandei i se spunea „Puiu”, iar Adrian Marin Botez, șeful grupării sau „rectorul” academiei, avea porecla „Țîță”. Cultură mică, tîlhari pe măsură. Păcat că povestea „academiei” nu va putea fi ecranizată niciodată la nivel înalt: închipuiți-vă un film hollywoodian cu gangsteri, precum Nașul, A fost odată în America sau Casino, în care protagoniștii s-ar numi Tit și Chick. (M. P.)

 Trei anunțuri la mica publicitate din ziarul Libertatea de vineri, 3 februarie 2023: 1) „Caut romanul în fascicole Între tron și iubire de Petre Abeaboeru, apărut la Ed. Terra, Focșani“; 2) „Vînd costum național muntenesc damă vechi 100 ani, 800 euro, și cădelniță popă, 400 euro“; 3) „Singur, fără obligații, caut căsătorie cu femeie“. Mă întreb de ce autorul celui de-al treilea anunț (chiar fără obligații, cum se declară) nu s-a simțit obligat să precizeze că femeia trebuie să poarte obligatoriu un costum național muntenesc vechi de 100 de ani pentru ca undeva între tron și iubire să apară o cădelniță popă. (D. S.)

Mai multe