Cu ochii-n 3,14

1 februarie 2023   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

S-AR SPUNE (FERM) CĂ, ÎN ACESTE VREMURI ATÎT DE PROVOCATOARE, ÎNCĂ FACEM LUMINĂ PRIN CORPURILE MEMORIEI, ÎN NUMELE SCHIMBĂRILOR

 O româncă a fost arestată în Italia în urma unui act de violență domestică. Femeia și-a agresat soțul cu o tigaie, deși avea un ordin de restricție emis pe numele ei. S-ar spune că, în aceste vremuri grele de întoarcere a armelor, bucătarii sînt cei mai curajoși, ei sînt cei care se expun cu adevărat la pericole. (I. M.)

 La un cabinet medical din București, medicul fizioterapeut îi comandă unui pacient năpăstuit de spondiloartrită, pe un ton afabil, competent, dar ferm: „Domnule Suceveanu, ia puneți-vă dumneavoastră în patru labe”. (M. P.)

 Babuinii pot face tranziţia la mersul biped în mai puţin de o secundă, fără efort şi fără a-şi întrerupe ritmul de deplasare, în pofida faptului că au patru picioare, a constatat un grup de oameni de ştiinţă. Cercetătorii au descoperit mecanismul prin care aceste primate pot adopta o postură verticală fără a-şi întrerupe ritmul de mers. Potrivit oamenilor de ştiinţă, concluziile lor, publicate în Journal of Experimental Biology, sugerează că în timp ce capacitatea de deplasare pe două picioare – cunoscută sub numele de mers biped – este una dintre caracteristicile fizice definitorii ale omului, ea nu reprezintă o performanţă atît de provocatoare cum era considerată anterior. Se pare că nu sîntem nici măcar singurii bipezi, cum se credea acum cîteva decenii. (A. M. S.)

 În Ţările de Jos există o infrastructură impresionantă pentru biciclete. De curînd, a fost inaugurată o nouă parcare, în apropiere de gara centrală din Amsterdam. Poate să adăpostească 7.000 de biciclete, a costat 60 de milioane de euro și este construită în întregime sub apă. Privind de la București, unde încă facem slalom pe trotuare printre mașini, pare SF, dar nu e. (A. M. S.)

 O bibliotecă britanică a amendat un cititor cu 52.400 de dolari pentru că omul întîrziase 58 de ani cu returnarea unei cărți. Cărțile se pare că fac nu doar lumină în desișurile omului, ci creează situații cu adevărat prețioase. (I. M.)

 Fiecare pahar de apă pe care-l bem a mai trecut prin corpurile a zece alți oameni. Și nu neapărat din aceeași rasă. Ce chin pe rasiști! (M. C.)

 Aflăm cu bucurie că piațeta din fața Ateneului bucureștean se va numi, în curînd, Piața Mariana Nicolesco. Decizia pe care autoritățile locale ale Capitalei sînt pe cale să o ia este un omagiu adus memoriei marii noastre artiste, trecută la Domnul în octombrie 2022. (S. V.)

 O clătitărie din orășelul Erquy (Franța) a fost dată în judecată de un vecin care susținea că aroma clătitelor e „prea puternică”, acuzînd „poluare olfactivă”. Mi se întîmplă și mie să am asemenea gînduri, mai ales seara, cînd îmi ronțăi cu sfințenie salata, în numele siluetei, iar de la vecini vin mirosuri diabolice de tocănițe, sărmăluțe și alte asemenea păcate culinare. (S. G.)

 Într-un studiu dat publicității săptămîna trecută, doi seismologi din China susțin că nucleul Pămîntului aproape s-a oprit din rotație în 2009 și, de atunci, se mișcă în direcție opusă scoarței terestre. Una dintre urmări ar putea fi o scurtare a zilelor cu o fracțiune de milisecundă la fiecare 12 luni. Oscilația nucleului Pămîntului rămîne însă un subiect de controversă printre geofizicienii care populează această planetă, neputîndu-se determina cu precizie periodicitatea schimbărilor de direcție. Oricum, dacă simțiți o ușoară amețeală sau vi se pare că zilele sînt mai scurte, de aici vi se trage. (A. A. D.

ÎN SCHIMB, SE PARE CĂ S-AU GĂSIT UNELE SIMILARITĂȚI CU EFECTELE ENERGIEI ASUPRA INOCENȚEI, LA UN CU TOTUL ALT NIVEL – DE „ADIO“, AM PUTEA SPUNE

 În timpul unor lucrări la rețeaua de canalizare din Roma a fost descoperită o statuie de marmură a lui Hercule. Semizeul a fost recunoscut după bîtă și blana de leu de pe cap. În schimb, lucrătorii de la canalizarea din București au găsit deunăzi un porc întreg și un cap de mistreț. Cîrcotașii ar putea trage concluzia că între romani și români există unele diferențe culturale. (A. M.)

 În zilele Crăciunului, o fetiță din orașul american Cumberland, Rhode Island a trimis stației locale de poliție o prăjitură mușcată și două jumătăți de morcovi spunînd că are suspiciunea că Moș Crăciun ar fi mîncat din prăjitură și ar fi mușcat cei doi morcovi, ceea ce o determină să ceară o analiză ADN care să-i certifice bănuiala. Acum cîteva zile, departamentul de sănătate publică al statului Rhode Island i-a răspuns următoarele: în baza de date nu a fost găsit un ADN care să se potrivească probelor livrate de fetiță, dar au fost găsite unele similarități cu un caz înregistrat în 1947 în jurul străzii 34 din New York (aluzie la un faimos film de Crăciun american, Miracle on 34th Street); în morcovii mușcați au fost găsite elemente specifice ADN-ului speciei Rangifer tarandus (adică ren), ceea ce poate indica ceva, totuși. În încheierea expertizei comunicate petentei se spunea: nu există elemente suficiente pentru o concluzie, ar trebui să comparăm cu ADN-ul rămas de pe urma Moșului cu ocazia altor apariții ale sale, dar e sigur că ceva din registrul magicului s-a întîmplat în casa ei. V-am zis că Moș Crăciun există și nu m-ați crezut! (S. V.)

 Luînd cina, într-un cochet restaurant bucureștean, alături de o prietenă vegetariană, am cedat tentației și am comandat alături de ea un meniu compus exclusiv din legume și boabe. Chelnerița, o domnișoară jovială, după ce ne-a chestionat în legătură cu efectele vegetarianismului asupra sănătății, ne-a adus mîncarea, urîndu-ne însă nu tradiționalul „Poftă bună!”, ci grijuliul „Doamne-ajută!”. (S. G.)

 „Mintea umană este singurul instrument prin care Universul reflectează asupra lui însuși. Simplul fapt al existenței noastre sugerează că a avut nevoie de o aprobare cosmică. (Nu cumva facem rău? Avem capacitatea de a gîndi asta despre noi.) Poate că sîntem accidente ale materiei și energiei, dar nu ne putem abține să ne gîndim la sensul fără de care nu ne putem accepta existența. Dacă Dumnezeu este o invenție a omului, bravo nouă! Trebuia să venim și noi cu ceva.” – regretatul critic de artă Peter Schjeldahl. (M. C.)

● Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)

 Astronautul Buzz Aldrin – al doilea om care a călcat pe Lună, pe 21 iulie 1969, la numai 20 de minute după Neil Armstrong – s-a căsătorit pe 20 ianuarie, în ziua în care a împlinit 93 de ani, cu o româncă: dr. Anca Faur. Astronautului născut în 1930 i-au trebuie 39 de ani ca să ajungă pe Lună, dar 93 ca să ajungă pe o româncă. Doamna Faur proiectează expresia „hard to get” la un cu totul alt nivel – astral, am putea spune. (M. P.)

 Dacă ați simțit de multe ori că nu mai faceți față avalanșei de anunțuri, întrebări, destăinuiri și fotografii de pe un grup de discuții cum sînt cele pentru părinți, colegi sau parteneri de sport, aflați că se poate și mai rău: un tată a declarat că nu mai rezistă notificărilor și presiunii din grupul creat cu propria familie. Se pare că soția și cele două fiice ale sale, mai extrovertite din fire, foloseau acest mijloc pentru a împărtăși lucruri încontinuu. În anunțul său de „adio”, ajuns viral pe Twitter, bărbatul a scris: „Pentru toate mesajele voastre viitoare – le dau «like», sau «love», sau «haha», mai puțin în cazul în care e ceva rău, atunci dau «dislike»”. (A. A. D.)

Mai multe