Cu ochii-n 3,14

11 ianuarie 2023   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DE CE OARE NU SE MAI GĂSESC CARACTERE ALESE CA PE VREMURI (NU DOAR FOARTE MARI, DAR CARE DEFINESC O VIAȚĂ CU AJUTORUL CĂLDURII GENERATE DE UMOR)?

 Din discuția filosofică purtată cu o vînzătoare de pocnitori, pe care am întrebat-o cu melancolie de ce oare nu se mai găsesc artificii „ca pe vremuri” (din cele pe băț), am reținut că, în zilele noastre, oamenii nu mai au bucurii decît la artificii scumpe, iar pentru cei care n-au bani există pocnitorile. Totuși, a conchis vînzătoarea, pocnitori iau și cei bogați, și cei săraci. (S. G.)

 Proust în cifre arată așa: 7 volume, 7.234.875 de caractere, 2.500 de personaje, o acțiune care se întinde pe aproape o jumătate de secol, e a doua cea mai lungă carte din lume, ai nevoie de circa 127-133 de ore ca s-o duci la capăt. (A. M. S.)

 Pentru că reclamele de azi nu prea ne plac (și pentru că sîntem vechi, domnule), iată o reclamă de altădată (din Corespondența Română, Anul I, No. 42, Duminecă, 9 Ianuarie 1894) care ne plăcu: „BERĂRIA «CARAGIALE» / INTREPRINDEREA «MIHALCEA» / TUNELUL OTELULUI UNIVERSAL (GABROVENI) / BERE DE LUTHER CALITATE SPECIALĂ / MEZELURI ALESE / POPICĂRIE DE SALON / SERVICIUL DE CAFENEA / Preciurile obicinuite în toate berăriile populare din Bucuresci“. (D. S.)

 Prin intersecțiile din sectorul 2 al Bucureștiului, dar nu numai, au început să apară un fel plești deschise la culoare, care aduc întrucîtva cu niște torturi ale miresei. E vorba de un nou model de sensuri giratorii, cu pietre de marmură, ca o frișcă, și cu un țugui în mijloc. Nu doar că sînt foarte mari și probabil că au costat o mulțime de bani publici, dar mi se par de un prost gust șocant, greu de egalat chiar și în kitschoasele noastre vremuri. (A. M.)

 Gweilo (literal, „om-fantomă” – de la paloarea, nefirească pentru asiatici, a tenului și coloratura deschisă a ochilor și a părului „omului alb”) e un termen chinez depreciativ pentru „nechinez, străin, occidental”, care confirmă o dată în plus curioasa abundență a literei „g” în cuvintele care definesc peiorativ neapartenența la o etnie: gaijin (nejaponez), gringo(nehispanic), gadjo/gagiu (nețigan), goi (neevreu). Cred că putem deja vorbi de un punct G al aversiunii. (M. P.)

 În 2012, chitaristul britanic Wilko Johnson a aflat că are cancer și i s-au mai dat zece luni de viață: „O, Doamne, o să mor! Dar măcar am avut o viață bună. Chirurgul era însă un tip impresionant, am avut încredere în el. M-a operat vreme de 11 ore: mi-a scos pancreasul, splina, jumătate din stomac, niște mațe și tumora de mărimea unui pepene galben, care cîntărea 3,25 kg. Mi-a luat ceva timp să mă recuperez, dar cînd am putut să stau în picioare am plecat în turneul de adio”, mărturisea el într-un interviu. A terminat turneul de adio, apoi a înregistrat un album, după care a plecat iar în turneu și a ținut-o așa pînă de curînd. Zece ani, nu zece luni. (M. C.)

 Pe fondul crizei energetice, mulți crescători de lalele din Țările de Jos au suspendat cultivarea florilor din cauza resurselor foarte scumpe pe care le necesită încălzirea serelor. Însă unii au găsit o soluție ingenioasă de a-și salva producția de lalele. Astfel, Danielle Koning își încălzește sera din apropierea orașului Amsterdam cu ajutorul căldurii generate de serverele de minerit ale companiei Bitcoin Brabant. Căldura pe care o creează platformele de minerit pentru generarea cifrelor este suficientă pentru a susține întregi sere. Pesemne că într-o lume dementă chiar și simbolul iubirii adevărate înflorește pe umerii mineritului de Bitcoin. (I. M.)

 Cînd Papa Benedict al XVI-lea a murit, în decembrie, trecuseră aproape zece de ani de cînd renunțase la pontificat pentru că doctorii i-au spus că nu va mai putea fi în stare să exercite înalta răspundere. Nu demult, constatînd cîți ani au trecut de la momentul renunțării, a spus: „Nu credeam că drumul de la Scaunul lui Petru la Poarta păzită de Petru e atît de lung”. Omul avea umor. Umorul Rottweiler-ului lui Dumnezeu. (S. V.)

DATE FIIND REGULILE JOCULUI, PARE CĂ O VECHE TRADIȚIE S-A DOVEDIT A FI, INDIFERENT DE SITUAȚIE, URMA ACESTUI AN

 Un joc inofensiv care presupunea un schimb de daruri în valoare de 25 de dolari i-a adus unei femei din Kentucky un cîștig de 175.000 de dolari. Perechea de bilete de loterie nici măcar nu a fost prima ei alegere, dar, date fiind regulile jocului dintre angajații firmei, a putut avea această a doua opțiune mai mult decît norocoasă. Cu primul bilet de loterie a cîștigat 50 de dolari, iar cu al doilea, marele premiu. La început, soțul ei a crezut că e o păcăleală, dar s-a lămurit de îndată ce femeia a primit cecul în valoare de aproximativ 125.000 de dolari, sumă rămasă după reținerea taxelor. Cu banii, cuplul va plăti studiile și mașina pentru fiica lor. După această poveste, probabil că angajații companiilor vor privi cu mai mult interes jocul „Secret Santa”, care, de regulă, este doar o bătaie de cap. (A. A. D.)

 Pare că paracetamolul va deveni noua criptomonedă. China și Franța interzic vînzările online, iar stocurile de medicamente sînt limitate. (A. M. S.)

 De la francezi, dintr-o emisiune de Crăciun, pe TV5 Monde, am aflat de o tradiție americană (de a ascunde un castravecior murat printre globurile din brad, pentru a primi mai multe cadouri de la Moș Crăciun), care invocă o veche tradiție germană (Weihnachtsgurke), de unde și globurile în formă de castravete. Globalismul lui Moș Crăciun este diferit de cel al oamenilor. (S. G.)

 În decembrie a fost nu doar Crăciunul, ci și ziua celei mai bătrîne reptile din lume: Jonathan, o țestoasă uriașă originară din Seychelles, a împlinit 190 de ani. 1832 se crede a fi anul lui de naștere, ceea ce îl face mai vechi decît fotografia sau bicicleta. Din 1882, Jonathan trăiește pe insula Sfînta Elena, unde este o comoară națională, cu chipul inscripționat pe o monedă locală. Acum nu mai vede și nu mai are nici simțul mirosului, dar s-a bucurat de un festival de trei zile, organizat pe insulă special pentru aniversarea sa. Cît despre viața lui amoroasă, se pare că Jonathan ar fi fost foarte iritabil din pricina singurătății acum cîteva decenii, dar și-a găsit o țestoasă parteneră, pe nume Frederica, alături de care a petrecut nu mai puțin de 26 de ani. Nu au avut urmași dintr-un motiv simplu: Frederica s-a dovedit a fi tot un mascul. (A. A. D.)

 Un titlu din presă: „Îngerul de la Poștă. Timp de 20 de ani, un angajat a ars toate plicurile cu invitații la nunți” îmi amintește de o însemnare din jurnalul lui Michel Tournier: „O prietenă a mea și-a întrebat mama cum să facă să rămînă căsătorită. «Nu divorța», a fost sfatul mamei. «Dacă nu divorțezi, rămîi 100% căsătorită indiferent de situație».” (M. C.)

 Strănutul ezoteric se numără printre cele mai curioase deprinderi apărute în urma pandemiei de COVID-19. Un afiș din aeroporturile grecești îi roagă pe călători să strănute într-o batistă sau, nici mai mult, nici mai puțin, în esoterikó tou ankóna  literal, în „ezotericul cotului”, adică în interiorul (sau pliul) cotului. (M. P.)

 În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)

Mai multe