Cu ochii-n 3,14

7 decembrie 2022   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

CHIAR DACĂ UN INDIVID HIBRID, COSTUMAT ÎN VÎNĂTOR DE PANTOFI, AR FACE ORICE PENTRU A EVITA PRAFUL, SE PARE CĂ MAI EXISTĂ CEVA MIȘCĂTOR PE DRUM

 Chiar dacă oamenii care încalcă legea ar face orice pentru a evita pușcăria, se pare că mai există și contraexemple. Un deținut eliberat nu a vrut în ruptul capului să-și părăsească locuința de schimb și a făcut un întreg spectacol în fața Penitenciarului Găești, Dîmbovița. După ce a fost scos cu greu din celulă, bărbatul de 39 de ani s-a întins pe jos, blocînd la un moment dat circulația. A fost în cele din urmă amendat cu 2.000 de lei pentru nerespectarea ordinii și liniștii publice.(A. A. D.)

 Cea mai bună dovadă că Moș Crăciun există: la Tîrgoviște, un individ a furat instalația de beculețe care urma să împodobească orașul de sărbători. Cu alte cuvinte, dacă Grinch există, există cu siguranță și Moș Crăciun. (S. G.)

 Xeniali se numește generația celor născuți între finalul anilor ’70 și începutul anilor ’80, o generație hibrid, între Generația X și Mileniali, unică prin felul în care a avut o copilărie analogă și o maturitate digitală. (M. C.)

 Un turist străin, costumat în vînător de vampiri, a fost oprit de salvamontiștii de la Bușteni să urce spre Vîrful Omu. Omul părea hotărît și își luase cu el și o sticlă cu alcool. Adevărul e că au și vînătorii fricile lor. (A. M. S.)

 De curînd a fost lansată cea mai rapidă pereche de pantofi din lume, care asigură o îmbunătățire a vitezei de mers cu 250%. Noii pantofi, numiți Moonwalker, ar fi o alternativă bună pentru transportul în București. Dacă omul are  în medie o viteză de mers de circa 4 km/h, cu niște Moonwalker în picioare ar atinge fără griji 10 km/h, ceea ce ar însemna că am putea străbate orașul în aproximativ două ore și jumătate. Nu-i rău deloc. (I. M.)

 O femeie din Cleveland a fost arestată după ce a intrat prin efracție în mai multe case unde, după ce dădea cu aspiratorul, ștergea praful, spăla vasele și arunca gunoiul, își lăsa numărul de telefon pentru a fi contactată pentru servicii menajere. Așa să ți se tot intre prin efracție în casă! (M. C.)

 Simțind ceva mișcător pe mîneca paltonului, o doamnă, ieșind dintr-o stație de metrou parizian, nici n-a apucat bine să răspundă jurnalistului de la CNews, care realiza un vox, că și-a și scos în grabă haina, exclamînd îngrozită: „Un șoarece!”, corectată de constatarea calmă a jurnalistului: „E un șobolan, doamnă, nu un șoarece”. Rozătoarea a dispărut rapid, fără să spună nici măcar un „mersi”. (S. G.)

 Chiar de 1 Decembrie s-a anunțat că se va deschide în spirit festiv o porțiune nouă pe Autostrada Transilvania. Potrivit unor surse, mult așteptatul drum se mai lasă așteptat, căci a picat la testul de rezistență. După mulți ani de muncă asiduă și emoții, se pare că autostrada prezintă un risc ridicat de surpare – pesemne că încă nu se poate spune: „Treceți, camioane române, Carpații!“. (I. M.)

DACĂ AR FI SĂ NE LUĂM TOTDEAUNA DUPĂ LUMINA SOARELUI, UNUL CARE E DEPARTE VA ÎNREGISTRA CURÎND O CREȘTERE

 Cică, vinerea trecută, Olaf Scholz ar fi stat de vorbă la telefon cu Vladimir Putin timp de o oră. Dacă ar fi să ne luăm după durata convorbirii, cuvîntul potrivit nu poate fi nici discuție și nici măcar conversație. Să fi fost trăncăneală? „Ce mai face doamna Merkel? Se descurcă fără gaze?” „Se descurcă, dar e puțin supărată pe tine că i-ai stricat posteritatea. Totuși, îți transmite pupici.” „Mă bucur. Și eu reușesc să trec peste criza mașinilor de spălat, chiar dacă voi nu ne mai livrați.” „Mai dați cu tiribombe în curtea vecinilor, de Revelion?” „Sîntem nevoiți. Altfel, ne-am plictisi.” (A. M.)

 „Doamne, ador să fiu bătrînă și necăsătorită! Scăpată pentru totdeauna de chinurile provocate de dragoste și sex” – din jurnalul scriitoarei australience Helen Garner, născută în anul 1942. (M. C.)

 Start-up-ul olandez de mobilitate Lightyear a început să producă în serie primul vehicul electric din lume care generează energie direct din lumina soarelui. Primul său model, Lightyear 0, are un preț de 250.000 de euro și a strîns deja aproximativ 150 de precomenzi. Nu-mi dau seama la ce s-or fi gîndit cei care s-au înscris pe lista de așteptare: cum să salveze planeta, să aibă costuri mici de întreținere sau să dețină ultima extravaganță automobilistică? (A. M. S.)

 Filiala americană a supermarket-ului Aldi a lansat un concurs ciudat: a anunțat că e gata să ofere reduceri încă și mai mari, pe o perioadă mai lungă de timp, și să plătească cheltuielile de nuntă unui cuplu de tineri care acceptă să se căsătorească într-un magazin Aldi. Credeți că e ciudat să-ți faci nunta printre rafturile unui supermarket ieftin? Aflați că au fost mulți concurenți. Și a fost o selecție dură, din moment ce cuplul cîștigător a declarat că nunta în Aldi a fost „un vis devenit realitate”. Credeți că au zis așa vorbă mare doar ca să cîștige concursul? Nu! Tinerii au povestit că au locurile de muncă în puncte diferite ale orașului lor și că programul aproape nu le permite să petreacă timp unul cu celălalt, așa că „atunci cînd mergem împreună în fiecare sîmbătă dimineața la Aldi, este un moment special al relației noastre”. Astfel, Aldi e pentru ei locul magic. Nu-i de mirare că e locul unde visul căsătoriei devine realitate. Ce să mai zici? Tinerilor, casă de piatră! Cît despre noi, să reținem că romantismul te poate prinde oriunde. De-acum, să intrați cu o mai mare deschidere sufletească în supermarket-uri! (S. V.)

 Profesia de tehnician poate acoperi o arie vastă de cunoștințe și priceperi, cum ar fi: „tehnician folie auto“, „tehnician maseur“, „tehnician curățare tapițerii și canapele“, „tehnician coloristică“, „tehnician curenți slabi“, „tehnician reglor utilaje de ambalare“, „tehnician unghii gel“, „tehnician în mecatronică“, „tehnician validări“, „tehnician mentenanță uși industriale“, „tehnician analist calitate“, „tehnician jonctor rețele telecomunicații“, „tehnician trotinete electrice“. Iar din lista aceasta (care e departe de a fi exhaustivă) nu putea lipsi, desigur, „tehnician la volumizare buze“. (D. S.)

 Două insolite victorii românești, în prag de 1 Decembrie. Ambasada României din Italia a anticipat Ziua Națională, oferind, deja pe 29 decembrie, la Palazzo della Cancelleria din Roma, un cocktail; pentru prima oară în istoria veche de 500 de ani a palatului, frescelor lui Giorgio Vasari, care împodobesc încăperea festivă „Sala dei Cento Giorni”, le-a fost dat să vadă (și să miroasă) sutele de farfurioare cu sărmăluțe în foi de varză și mămăliguță cu smîntînă oferite oaspeților. Iar pe 1 decembrie, UNESCO a preluat ia românească în lista patrimoniului imaterial al umanității; cu reversul, preconizat de unii specialiști, că prețul iilor va înregistra curînd o creștere semnificativă, ceea ce va determina populația rurală să poarte în zilele de sărbătoare, în tot mai mare măsură, treninguri și blugi turcești. (M. P.)

Mai multe