Cu ochii-n 3,14

23 noiembrie 2022   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

CUM E POSIBIL CA PATRU PERSOANE DELICATE SĂ SE AȘEZE PE CER ÎMPREUNĂ CU UN TIP AJUNS PRINTRE LUCRURILE EXPUSE LA VÎNZARE?

 Dintr-o interogație retorică, auzită la un post de radio – „Cum e posibil ca românii să-și jefuiască compatrioții în străinătate, unde e omenia?” – am dedus că omenos ar fi ca, atunci cînd se află în străinătate, românii să-i jefuiască pe străini. (S. G.)

 Dacă ai pune toate aceste informații într-un scenariu de film polițist, ar părea mult prea mult: fosta deputată braziliană Flordelis dos Santos de Souza, cîntăreaţă de muzică religioasă și mamă a 55 de copii, a fost condamnată la 50 de ani de închisoare pentru că a comandat uciderea soțului ei. Femeia a fost găsită vinovată şi de tentativa de otrăvire a lui Anderson do Carmo cu cianură de cel puţin şase ori înainte de a renunţa la această metodă şi a aranja ca soţul să-i fie ucis. Do Carmo, în vîrstă de 42 de ani, a fost împuşcat de mai multe ori, cînd revenea la casa în care cei doi locuiau împreună cu cei 55 de copii ai lor – biologici şi adoptivi –, la periferia oraşului Rio de Janeiro. Unul dintre fiii lui Flordelis, Flavio, a fost condamnat anul trecut la 33 de ani de închisoare pentru că a comis crima, iar fratele său adoptiv Lucas Cezar a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru că a ajutat la cumpărarea armei crimei, sentinţă redusă pentru că a fost cooperant cu poliţia. Alte patru persoane, inclusiv un fiu biologic şi unul adoptiv, au primit pedepse cu închisoarea în acest an. (A. M. S.)

 Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care va permite studierea la liceu a disciplinei „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”, ca materie opțională. Cu alte cuvinte, istoria patriei e încadrată și ea, alături de religie și de educația sexuală, la rubrica subiecte delicate, jenante, discutabile, despre care fiecare e liber să creadă ce vrea. Poate că nici nu-i așa greșit. (M. P.)  

 Spre deosebire de cîini, care se atașează în special de stăpînul lor, pisicile sînt peste măsură de dependente de casa în care locuiesc și de un mediu cunoscut. Proprietarii felinelor, frămîntați de preocupările animalelor de companie cînd sînt lăsate singure, le urmăresc de multe ori prin camerele de supraveghere. După ce pisica lui a adus acasă un șoim uriaș, stăpînul ei a decis să monteze o cameră de filmat în miniatură și pe felină, alături de cele din întreaga locuință. Apoi a extins cercetarea la 16 pisici. Concluzia a fost că felinele dorm 44% din timp, în rest se plimbă, își fac toaleta mai mult sau mai puțin atent și doar 4% din timp au preocupări vînătorești. Doi soți al căror motan obișnuiește să se așeze în dormitor între ei exact la ora 11 seara au folosit chiar camerele de supraveghere pentru a vorbi cu el, văzîndu-l dezorientat că nu găsește pe nimeni în pat la ora fixă, într-o seară în care erau plecați. După ce a auzit vocea stăpînilor, felina a adormit liniștită. (A. A. D.)

 În 1922, căpitanul Cyril Turner din aviația americană scria pentru prima dată un mesaj pe cer, „Hello USA”, deasupra New York-ului. A doua zi a mai scris unul, „Call Vanderbilt 7200”, camera sa de hotel, astfel că omul a fost nevoit să răspundă în următoarele ore la peste 47.000 de apeluri telefonice. (M. C.)

 Niște sandale ponosite și obosite, care de noi erau dintre cele mai ieftine, au fost vîndute recent la o licitație din New York cu 220.000 de dolari. Zice că i-au aparținut lui Steve Jobs. Zice că Jobs le purta în anii ’70, cînd a fondat, împreună cu un amic, de-acum legendara firmă Apple. Încă o dovadă că povestea și nu obiectul dau prețul corect. Asta dacă mai avea cineva vreo îndoială... (S. V.)

 Selecționerul echipei de fotbal a Iranului, portughezul Carlos Queiroz, un tip ajuns la  vîrsta de 69 de ani, a fost întrebat la o conferință de presă cum se simte în calitate de  reprezentant al Naționalei unei țări în care drepturile femeilor sînt încălcate (cu referire evidentă și la recenta ucidere a tinerei Mahsa Amini). Răspunsul antrenorului a fost: „Cu cît mă plătești ca să-ți răspund la întrebarea asta?”. Formularea te duce cu gîndul la ideea că omul face totul pentru bani și că e atît de bine plătit de iranieni, încît nimic altceva nu mai contează. Nu ne rămîne decît să le dorim mult succes la campionatul mondial din Qatar echipelor din grupă cu Iranul (Anglia, Statele Unite și Țara Galilor). (A. M.)

 Stînd la coadă, într-un oficiu al Poștei Române din cartierul bucureștean Crîngași, și avînd suficient timp pentru a dezvolta întrebări și răspunsuri existențiale, am înțeles de ce printre lucrurile expuse la vînzare – plicuri, timbre, pixuri, lozuri – existau și ciorapi fini de damă. Cu siguranță, ca să nu fie vai de picioare. (S. G.)

PUTEM AVEA MAI MULTE CATEGORII DE EGALITATE, O ADAPTARE EXPRIMATĂ AMICAL

 Un băiețel care s-a născut pe 15 noiembrie, în Republica Dominicană, a fost desemnat locuitorul cu numărul 8 miliarde al planetei, însă o fetiță născut tot pe 15 noiembrie, în Filipine, concurează la același titlu. Putem avea locuitorul și locuitoarea cu numărul 8 miliarde. (A. M. S.)

 Bisericile vor primi energie ieftină de la stat. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că forma finală a OUG 119/2022, care urmează să fie adoptată de Camera Deputaților, va include mai multe categorii de consumatori de energie electrică ce vor plăti un preț plafonat, de 1 leu/kWh, printre ele aflîndu-se și bisericile. Sîntem de părere că această măsură nu va avea un impact ieșit din comun asupra lăcașelor de cult, ținînd seama că, tradițional, enoriașii și clerul se încălzesc și citesc la lumina lumînărilor. (M. P.)

 În 1921, Federația Engleză de Fotbal a declarat fotbalul un sport „profund nefeminin”, astfel că anul următor o echipă engleză de fotbal feminin a plecat să joace fotbal în America cu echipe de bărbați. După nouă meciuri disputate contra bărbaților, femeile pierduseră trei, cîștigaseră trei, iar altele trei se terminaseră la egalitate. Președintele american Warren G. Harding le-a semnat, în semn de apreciere, o minge de fotbal. (M. C.)

● Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“. (D. S.)

 Un articol de pe Vice spune că femeile conduc execrabil pentru că majoritatea instructorilor sînt bărbați care le descurajează și le hărțuiesc. Concluzia misogină, dar exprimată corect politic, la care ajunge autorul este că femeile conduc prost, dar totuși lucrurile s-ar putea îmbunătăți dacă această meserie s-ar feminiza. (I. M.).

 Naționala de fotbal a României a luat bătaie (iarăși!). De data asta de la Naționala Sloveniei, într-un amical care a avut loc la Cluj-Napoca. Titlul Gazetei Sporturilor e foarte simpatic: „Pierdem mereu, Edi e fericit: «Important pentru mine e amicalul cu Moldova»”. Pentru cine nu știe, Edi e antrenorul Naționalei noastre. Presa sportivă, în care bătaia pe burtă cu sportivii e deja regulă, îi zice Edi. Și orice om care urmărește cît de cît fotbalul românesc știe cine e Edi. (S. V.)

Mai multe