Cu ochii-n 3,14

9 noiembrie 2022   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

CICĂ AR TREBUI SĂ APARĂ O RECALIBRARE A SCOPULUI PENTRU CA ALȚI OAMENI CARE SE SPERIE DE ULTIMUL LOC SĂ POATĂ FI MAI UȘOR IDENTIFICAȚI

 Un foarte talentat falsificator leton de documente ar fi fost arestat în Spania. Falsurile lui erau atît de bune încît polițiștii au fost uimiți. Printre ele se afla și un buletin de identitate românesc pe numele lui Brad Pitt. Cică falsificatorul uza de mai multe identități proprii și avea mai multe neveste în toată lumea. În condițiile astea, întrebarea ar fi cum pot fi siguri polițiștii că au arestat originalul și nu vreo copie a bărbatului. (A. M.)

 La un chioșc de ziare (mai sînt vreo cîteva ici-colo), de pe un raft dedicat în exclusivitate integramelor, îmi sare în ochi un titlu: Integrame amicale. Poate ar trebui să apară la un moment dat, pentru a potoli foamea de orizontal și vertical a publicului românesc, și niște Integrame ostile. (D. S.)

 Așa cum armata rusă nu se descurcă deloc în fața apărării ucrainene, și propaganda putinistă  a început să se încurce în cuvinte: după ce a numit agresiunea militară împotriva Ucrainei „operațiune militară specială” cu scop de „denazificare”, a urmat o recalibrare a scopului în „desatanizare”, iar acum, mai nou, văd că-i zice „război parțial civil”. Cînd îi va zice „război pierdut, ne cerem iertare” va fi semn că ceva s-a schimbat cu adevărat. Așadar, stați cu ochii pe cuvinte. (S. V.

 Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele. (M. C.)

 Un bărbat care a cîștigat la loterie 30 de milioane de dolari a decis să nu le spună soției și copilului despre norocul neașteptat, ca să nu devină leneși. Astfel, bărbatul s-a dus să-și ridice premiul important în costumul unui personaj de desene animate – un pui – pentru a nu fi recunoscut. Deși a fost încîntat de cîștigul important, bărbatul a spus că încearcă să-și stăpînească entuziasmul: „Nu le-am spus soției și copilului meu. Sînt îngrijorat că s-ar putea simți superiori față de alți oameni și nu vor munci sau învăța la fel de mult”, a declarat el. Bogat, deghizat și stoic. (A. M. S.)

 Am descoperit, într-o știre din The Sun, esența existenței umane, tradusă prin teoria Viceversa, o teorie care le îmbină pe cea a corzilor și a relativității, cochetînd și cu dinamica cuantică: dînd, în curtea casei, peste un șobolan de mărimea unui cîine, Sylvia Derek, o englezoaică de 80 de ani, a declarat: „M-a speriat de moarte”. Pot confirma cu toată convingerea că există oameni care se sperie de moarte și cînd dau peste un cîine de mărimea unui șobolan. (S. G.)

 Dacă orașele aflate pe primele locuri în privința satisfacției locuitorilor față de traiul urban (apărute în Barometrul din octombrie 2020, finanțat de Banca Mondială) nu surprind – Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia –, la polul opus s-au situat localități mai puțin „populare”: Simeria, Băile Herculane și Buhuși. Municipiul non-reședință de județ cu cel mai înalt grad de apreciere este Sighișoara, pe cînd Ploieștiul ocupă ultimul loc între reședințe. Nemulțumirea locuitorilor din mediul urban este unanim legată de administrația publică, starea străzilor și serviciile de sănătate din oraș. (A. A. D.

ÎN GENERAL, ÎNTR-O STARE AVANSATĂ DE CONSOLIDARE, VREMEA RĂMÎNE CA PÎNĂ ACUM CU ZERO EFORT

 Autoritățile americane au decis să treacă pinguinii imperiali pe propria listă a speciilor amenințate cu dispariția. Cauza alarmantei împuținări a acestor splendide creaturi, desigur, este accelerata schimbare climatică. Pinguinii imperiali trăiesc doar în Antarctica. Sper că lumea nu va accepta dispariția ființelor și lucrurilor imperiale, în general. (S. V.)

 „Am spus mereu că, atunci cînd îmi va suna sorocul, aș vrea să mor repede. Dar unde ar mai fi distracția? De pildă, o prietenă de-ale mele a primit un diagnostic preliminar care o anunța că se află într-o stare avansată de cancer mamar. Fiind toată viața o persoană timidă, în acel moment și-a făcut curaj și le-a mărturisit tuturor prietenilor ei cît de puțin îi plăceau cu adevărat și cît de puțin respect avea pentru ei. Numai că diagnosticul s-a dovedit fals, iar prietena mea a fost nevoită să se mute din țară.” – Peter Schjeldahl, criticul de artă al revistei The New Yorker, mutat de curînd, la 80 de ani, pe alt tărîm. (M. C.)

 Duminică, 30 octombrie, un pod proaspăt renovat, care traversa rîul Machchhu, din orașul Morbi, statul Gujarat, India, s-a prăbușit subit, ucigînd mai bine de 130 de persoane. Cu cîteva luni în urmă, podul de peste Siret din Luțca, județul Neamț, se prăbușea și el, la scurtă vreme după lucrările de reabilitare-consolidare executate de firmele de construcții ale unui clan pesedist. Nu ne rămîne decît să-l cităm pe „Panduru”, un comentator al site-ului hotnews.ro: „Mi se confirmă ceea ce am bănuit întotdeauna: PSD e la butoane și în India!”. Mai sibilinic, internautul „kkciosuldelahamangia” are și el hazul lui: „Neamț, India… India, Neamț… Parcă încep să-mi fac griji…”. (M. P.)

 În satul Muncelu din județul Alba există, de peste 500 de ani, „fagul împăratului”. Situat pe malul stîng al rîului Arieș, acest copac cu coroană impunătoare are, se pare, frunze veșnice, care refuză să cadă toamna și rămîn pînă la apariția mugurilor noi, primăvara. Legenda, neconfirmată istoric, spune că sub el s-ar fi întîlnit Avram Iancu cu împăratul austriac Franz Josef, de unde și denumirea lui imperială. Dacă vremea rămîne ca pînă acum, este posibil ca frunzele nici să nu treacă la culoarea de toamnă. (A. A. D.)

 Extinderea platformelor sociale destinate dating-ului online a creat o nouă profesie pentru freelancer-ii în căutare de job-uri lejere: online dating ghost writer, adică un fel de intermediar care îți creează profilul și conversează cu persoana de care ești „interesat”. Pe un site britanic de recrutare se căuta zilele trecute un astfel de scriitor abil care, prin cuvinte, reușește să găsească jumătatea ideală pentru clienții săi, bărbați serioși între 28 și 62 de ani. Totuși, profilul candidatului ideal reclamat de compania de „online dating assistants” pentru bărbați suna puțin a proiecție suprarealistă chiar și pentru un profesionist în „cuceriri și vrăjeală”: să mențină „flama” conversației și să sporească interesul femeilor pentru client, să asigure clientul că va avea cel puțin trei întîlniri pe săptămînă cu doamnele pe care le consideră cele mai atractive (și care, poate, în condiții de viață firești, n-ar fi ieșit cu el), să scrie încontinuu femeilor pe Tinder, Bumble, Plenty of Fish sau OKCupid pînă o descoperă pe cea ideală pentru fiecare client în parte. Am reușit să externalizăm și căutarea partenerului ideal. E incredibil cît de ușor se poate rezolva azi găsirea idealului cu zero efort, cu puțină răbdare și niște bani. (I. M.)

Mai multe