Cu ochii-n 3,14

26 octombrie 2022   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DACĂ V-AȚI ÎNTREBAT VREODATĂ CINE FACE PARTE DIN FAMILIA NEANTULUI, AFLAȚI CĂ ÎNTREBAREA NU E DOAR PROFUNDĂ, CI VA VENI CINEVA CARE NU LE PREA NIMEREȘTE CU LIMITELE ÎNȚELEGERII

 Dacă v-ați întrebat vreodată cine a inventat roata, aflați că ea a fost inventată de australianul John Michael Keogh, în 2001. Pe 24 mai 2001, acesta a depus la IP Australia (agenția guvernamentală de administrare a drepturilor de proprietate intelectuală) brevetul de invenție – înregistrat cu nr. 2001100012 – al unui „dispozitiv circular pentru facilitarea transportului“, cunoscut sub numele de roată. Mai bine mai tîrziu decît niciodată. (D. S.)

 Cînd vă pierdeți orice speranță în viitorul planetei, gîndiți-vă că undeva în California trăiește Hyperion, cel mai înalt copac de pe Terra. Face parte din familia sequoia sempervirens și măsoară 115,92 metri. (M. C.)

 Houellebecq poate să-ți placă sau să ți se pară excesiv. Dar nu poate nimeni să-i nege cinismul și extraordinarul simț de a capta aerul timpului. Anihilare, cel mai recent roman al său, începe așa: „În anumite zile de luni de la sfîrșitul lui noiembrie sau de la începutul lui decembrie, mai ales cînd ești celibatar, ai senzația că te afli pe culoarul morții. Vacanța de vară a fost de mult dată uitării, Anul Nou e încă departe; vecinătatea neantului e neobișnuită“. (A. M. S.)

 După ce Registrul Auto a făcut unele precizări legate de obligația posesorilor de autoturisme de a monta anvelope de iarnă pe roțile acestora, „poporul” a cerut lămuriri. De departe cea mai interesantă a fost aceasta: „Eu, dacă am BMW, sînt obligat să pun anvelope de iarnă?”. Întrebarea nu e doar profundă existențial (Weltanschauung-ul românului care are BMW este cu totul aparte, sentimentul destinului de excepție fiind un ingredient decisiv!), ci și cu bătaie politică, după recenta achiziție a sute de BMW-uri de către onorata Poliție Română printr-un dealer foarte apropiat de Palat... (S. V.)

 Un expert în profețiile lui Nostradamus susține că acesta ar fi intuit cu precizie anul morții reginei Elisabeta a II-a și vîrsta la care Charles avea să preia tronul. Mergînd mai departe cu interpretările, regele ar urma să abdice în urma presiunii publice, iar în locul lui va veni cineva care nu s-ar fi așteptat niciodată la o astfel de poziție. Nu ne rămîne decît să trăim și să verificăm. (A. A. D.)

 Declarînd că, purtînd un nume predestinat, era inevitabil să intre în lumea parfumurilor, Elon Musk a lansat parfumul Burnt Hair. Îmi e destul de clar că nu le prea nimerește cu numele: în primul rînd, moscul nu se mai folosește de mult în industria parfumurilor (din motive etice), în al doilea, nu găsesc nimic îmbietor în izul de „Păr ars”. (S. G.)

 Dacă vrei să vezi natura umană în toată „splendoarea“ ei și vrei să-ți testezi limitele înțelegerii și toleranței, fă-ți un șantier în casă. (A. M. S.)

„ȘI CUM AU AFLAT ASTA GARDIENII MIROSURILOR CUIVA?“, A ÎNTREBAT UN ROMÂN CU CAPUL ÎN JOS

 După decapitare, flatworms (platelminții) nu doar că-și recapătă capetele, dar și amintirile, spun/pretind cercetătorii. „Și cum au aflat asta? Le-au spus ei?”, a întrebat un internaut vigilent. (M. C.)

 „Progresul nu e adus de predicatorii și gardienii moralității, ci de nebuni, visători, rebeli și sceptici.” – Stephen Fry. (M. C.)

 Cîteva dintre componentele chimice ale mirosurilor naturale (numite și arome artificiale). Aroma de ananas: furaneol, butirat de metil; de banane: acetat de amil; caise: decalactonă, acid 2-metibutiric; căpșuni: metilfenilglicidat de etil, acetat de hexil, dimetil-hidroxi-furanonă; cireșe: benzaldehidă, hexanal, fenil-acetaldehidă; fructul pasiunii (maracuja): 2-metil-4-propil-1,3-oxatiană, beta-iononă; grepfrut: tioterpineol, nootkatonă; gutui: marmelolactonă; kiwi: 3-metil-2-butanonă; mandarine: timol sau 2-izopropil-5-metilfenol; mentă: benzoat de etil; mere: 2-metilbutirat de etil; mure: 2-heptanol, 2-heptanon; pepene galben: 6-nonenal; prune: linalool, cinamat de metil; piersici: butirat de etil; rom: propionat de butil; zmeură: reosmin, frambinon sau 4-(4-hidroxifenil)-2-butanonă. Ca să parafrazăm sfatul medicului de a consuma zilnic fructe: „Nici o zi fără acetați, butirați, nonenal și hexanal”. Are și chimia poezia ei. (M. P.)

 Un tînăr a furat o mașină a poliției din Sibiu și s-a apucat să dea amenzi șoferilor, pretinzînd că ar fi polițist. Cum era sub influența alcoolului, e de presupus că voia să mai strîngă bani de băutură. Oricum, am auzit șoferi zicînd că ar prefera să plătească o băutură cuiva decît o amendă sau o mită poliției. (A. M.)

 O echipă de cercetători de la Cambridge a reușit să inventeze frunze artificiale, care generează combustibil nepoluant, produs din lumina soarelui și din apă. Se încearcă, în acest mod, găsirea pentru viitor a unei alternative durabile la benzină. Cum se întîmplă cam peste tot în lume, unde apare ceva notabil, din echipă face parte și un român. Provocarea, în acest moment, o constituie fabricarea unor frunze suficient de ușoare încît să poată pluti pe apă și care să reproducă, practic, procesul natural de fotosinteză. (A. A. D.)

 Cred că votul Parlamentului olandez blochează, iarăși, aderarea României la Schengen. Am scris deja, nu mi se pare o tragedie. Nu mi se pare nici măcar un necaz. Pe de altă parte, cred că dacă nici acum România nu face un gest de retorsiune, oricare va fi acesta, vom recunoaște că acest refuz este o umilință pe care o primim cu capul în jos. Tocmai ca să arătăm că nu este deloc o umilință, o replică trebuie să dăm. (S. V.)

Mai multe