Cu ochii-n 3,14

12 octombrie 2022   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

E DOAR O CHESTIUNE DE TIMP PÎNĂ CÎND PROFESORII DE PLICTIS VOR VENI ȘI VOR DĂRÎMA ANUMITE PERSOANE CARE DEVENEAU MÎNDRIA UNEI GALAXII

 Un obiect necunoscut, asemănător unei pungi, a fost văzut pe Marte, agățat de unul dintre picioarele elicopterului NASA Ingenuity. Deși ar putea proveni de la echipamentele trimise de oameni pe Marte, natura acestuia este încă investigată. E clar, s-a sfîrșit cu natura neprihănită a Planetei Roșii. E doar o chestiune de timp pînă cînd vom găsi pe Marte PET-uri, tampoane și mucuri de țigară. (M. P.)

 De Ziua Educației, elevii și profesorii au avut liber. E o simbolistică și în asta. (A. M. S.)

 Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că cei care au presat pentru demisia lui sînt animați de spaima marilor reforme din Legea Educației pe care tocmai a propus-o. Ce reforme? Toată lumea vede că e o lege penibilă care, de fapt, nu schimbă mai nimic. Citind legea ministrului Cîmpeanu, rod al celei mai goale idei politice din România ultimilor ani, pompos vîndută în ziare ca „România educată”, singura spaimă e că poți muri de plictiseală. Plagiatul, desigur, n-are nici o legătură cu demisia. Dar ce te salvează de plictis e hazul pe care-l stîrnește fostul ministru cînd pune cuvinte precum „onoare” și „demnitate” alături de „demisie”... (S. V.)

 Am recitit cartea Vedere din parfumerie a Silviei Kerim. Mi-am amintit de o spaimă cu care am trăit mulți ani în copilărie: că vor veni unii într-o zi și ne vor dărîma casa. Așa, de pe o zi pe alta. Nici azi nu mă pot uita la mormanele de moloz care rămîn în urma unor clădiri demolate. (A. M. S.)

 Dacă vedeți sau, mai degrabă, auziți o albină pe o floare vă puteți pregăti undița. În California a fost adoptată, în această vară, o lege potrivit căreia bondarii pot fi considerați pești, „în anumite circumstanțe”. Scopul demersului este acela de a introduce bondarii în categoria speciilor protejate de lege, lege care excludea anumite nevertebrate cum sînt insectele sau moluștele. Definiția trebuia deci extinsă, dat fiind că bondarii din acea zonă sînt tot mai puțini, ca urmare a schimbărilor climatice (A. A. D.)

 Cu o săptămînă în urmă, două tramvaie s-au ciocnit pe Șoseaua Giurgiului din București, în stația „Cimitirul Evreiesc”. Trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Oy vey, oy vey, oy vey. (M. P.)

 Mi-am cumpărat un covor de iută. Dacă ar fi trăit bunică-mea, care iubea covoarele persane, pentru care strîngea bani și le comanda în alt oraș, și care deveneau mîndria familiei, cred că și-ar fi făcut cruce cu două mîini. Ce ți-e și cu istoria asta din casă. (A. M. S.)

 Faimosul deja telescop Webb tocmai a fotografiat cea mai îndepărtată stea cunoscută pînă acum: Earendel, aflată la o distanță de 12,9 miliarde de ani-lumină. Acest lucru a fost posibil datorită unor circumstanțe incredibile: fix acum se rotește pe fundalul unei galaxii ale cărei unde gravitaționale formează un arc de cerc asemenea unei lentile. Un fel de „mîine n-o mai vedem, dar este”. (M. C.)

E GREU DE STABILIT DACĂ LA NOI E PREA MULT, PROBABIL CĂ SE VA TRECE LA URMĂTORUL NIVEL, ÎNTR-UN LOC POTRIVIT PENTRU DEMOLĂRI

 În urma scandalului dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan, urmat de plîngeri în instanță ale ambilor, Judecătoria Buftea a emis ordine de restricție care îi obligă pe fiecare dintre ei să nu se apropie de celălalt la mai puțin de 200 de metri. Adică au devenit cam ca magneții care se resping. Numai că e greu de stabilit dacă unul e mai respingător decît celălalt. (A. M.)

 Teribilul uragan Ian, care a devastat Florida zilele trecute, a produs inundații dezastruoase. Locuitorii multor orașe au plasat pe platformele de socializare mii de fotografii grăitoare. Cîteva dintre ele, provenite dintr-o suburbie a orașului Fort Myers, au stîrnit în mod special interesul privitorilor pentru că în apa care acoperise o stradă se putea vedea înotînd un pește ce semăna a rechin. Biologii de la Muzeul de Istorie Naturală din Miami au confirmat, cu oarecare rezervă, e drept, că e vorba despre un pui de rechin din specia popular numită bull shark. În America, știrea a stîrnit mult interes. La noi, nu. Poate pentru că plimbarea rechinilor pe stradă în orașele românești nu mai miră pe nimeni. (S. V.)

 „Dragă Batman, tu ești idolul meu. Aș da orice să petrec o oră cu tine. Dacă nu poți petrece o oră cu mine, ce zici atunci de o jumătate de oră? Dacă și așa e prea mult pentru tine, măcar un sfert de oră? Aș fi fericit și cu cinci minute. Fanul tău, Jerry K. din New York. P.S. Un minut ar fi destul.” – scrisoare primită pe adresa Fan Club-ului Batman, în anii ’60. (M. C.)

 Conducerea unui liceu din Dijon, Franța, a decis ca sunetul clasic al soneriei care anunță sfîrșitul cursurilor să fie înlocuit cu melodia „Jump” a trupei Van Halen. Cum nimeni nu s-a plîns, atît profesorii, cît și elevii declarîndu-se încîntați, probabil că se va trece la următorul nivel, iar peste un timp soneria va intona „Hot for Teacher”. (S. G.)

 Prima locomotivă solară din lume a fost testată de doi inventatori într-un loc potrivit pentru așa ceva: California. La sfîrșitul acestei veri, propulsată de lumina solară captată cu 22 de panouri, locomotiva lungă de 12 metri a atins o viteză de 49,5 km/h. Recordul deținut de un vehicul alimentat de Soare este de 90 km/h. (A. A. D.)

 De aproape, din județul Ilfov (satele Dudu și Roșu, comuna Chiajna), vin încoace niște nume de firme: Lider Alternativ SRL, Etaj Cu Etaj Construct SRL, Scări De Bloc SRL, Crescendo Traduceri SRL, Total Parchet SRL, Cald Rece Instant SRL, ABC Tactic SRL, Ca Pe Roate Impex SRL, Deceneu Tehnologie SRL, Dromihete Construct SRL, Zumzet Mobile SRL, Happy Vrumvrum SRL, La Marmota Pricepută SRL, Activ Ambalaj SRL, Cactus E Vino SRL, Lacheie Paviliment SRL, Daemoniorum SRL, Compact Comercial SRL, True Epic Cleaning SRL, Rapsodia Culorilor SRL, Patiseria Yammi Ami SRL, Coșulețul Plin SRL, Învelitoarea București SRL, Chez Toi Delivery SRL, Ochiul Și Timpanul SRL, Anubis Imobiliar SRL, Teba Transconcept SRL, Brutăria De La Drum SRL, Cioc Dans SRL, Rădulescu Electric Family SRL, Paradygma Capital SRL, Dacic Truck SRL, Discret Trans Global SRL, Psy & Piticu SRL, Crocoffee SRL, Împăratul Iona SRL, Cezar Viitor Construct SRL, Eoliene Verzi SRL, Datini Atelierr SRL, Funerare Rainbow Dorobanțu SRL, Ocolit Stories SRL, Soroban Aritmetică Mentală SRL, Omni Demolări SRL, Stiloul Creativ SRL, Creativitate Zero SRL, Fierarii Și Dulgherii SRL, Propensete Alb SRL, Așa Da Project SRL, Capricornia Estetica SRL, Șah Jocul Celor 3 Cai SRL, Magia Inimii SRL, La Nepoții Food SRL, Carne Și Sare SRL, Imbold Nutrition SRL, Market Arogant SRL, Alu Sergentu Construct SRL, Bubuci Trending SRL, Ionuț Gălbenelelor 3C SRL, Mondocompas Complet SRL, Reparații Centrale SRL, Integrum Funeral Servicii SRL, Calm Asigurări SRL, Vizionarul SRL, Hale De Închiriat Ray SRL, Iluzzia Concept Group SRL, Coloana Kinetic SRL, In Ogo Capsule SRL, Rafturi Logistic SRL, Fabrica De Bine SRL, Sănătate Armonie Și Abundență SRL, Mamomou SRL, Rezonanță Conexiune Vibrație Pe Bune SRL, Oameni Mulțumiți SRL. (D. S.)

Mai multe