Cu ochii-n 3,14

28 septembrie 2022   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

LA VREME DE MARE DENSITATE, CREATORII ÎNTREBĂRII FOLOSESC IMAGINEA RECE, ÎNSĂ NU SE GRĂBESC SĂ IMPUNĂ CONCLUZII PERSOANELOR CARE AU LIPSIT

 Ce legume poate consuma românul azi? Ne oprim la una, care este „ardeiul gras conic de tip Potop“ – cine l-a botezat așa s-o fi gîndit că e numele cel mai potrivit la vreme de secetă, cînd un Potop copt ar fi gustarea ideală. (D. S.)

 În inima Austriei, într-un orășel idilic situat pe malul lacului Zeller, la poalele munților Alpi, se întîlnește cea mai mare densitate de vilegiaturiști din Statele Golfului Persic din Europa. Moda a fost lansată de un prinț arab, care a vizitat cu ani în urmă orășelul Zell am See din landul Salzburg și s-a îndrăgostit pe dată de clima răcoroasă și de peisajul alpin. Între timp, provincia catolică s-a umplut de băcănii și restaurante halal, magazinele au angajat translatori, pe pajiștile alpine familii arabe stau tolănite în jurul narghilelelor, iar pe pîrtiile acoperite cu zăpadă siluete cu burka și keffiyeh flutură și fîlfîie în vîntul înghețat. (M. P.)

 Compania muzicală Capitol Records a anulat contractul cu rapper-ul virtual FN Meka din cauza limbajului folosit în versurile cîntecelor sale. Fiind o entitate virtuală, s-a folosit Inteligența Artificială pentru a i se crea versurile în acord cu vocabularul recurent din toată istoria rap-ului, inclusiv termeni considerați peiorativi la adresa comunității de culoare. Dar unde orice rapper negru real poate spune „nigger”, rapper-ului virtual FN Meka nu i se permite întrucît creatorii săi, cei care folosesc IA pentru a-i scrie versurile, sînt toți albi. Chit că vocea rapper-ului virtual aparține unui artist negru real. (M. C.)

 Într-un interviu acordat site-ului ziare.com, un general în rezervă răspunde întrebării „Cît ar rezista România unui atac al forțelor rusești?” astfel: „Depinde de voința poporului român și a politicienilor”. La fel cred și eu: sîntem pierduți, la o adică. (S. V.)

 Cultivatorii de mere din nordul Italiei folosesc frigidere naturale săpate sub un deal pentru a-și depozita recolta într-un mediu controlat, care rămîne la o temperatură constantă în toate anotimpurile. La trei sute de metri sub livezile lor de fructe din Predaia, un mic oraș din regiunea Trentino, grupul Melinda a creat 34 de zone de refrigerare în peșteri vaste, unde pot păstra 12-13% din producția lor și își reduc astfel costurile energetice. Ușor-ușor, după atîta confort și în plină panică provocată de criza gazului și a electricității, peștera începe să fie o opțiune utopică, nu distopică. (A. M. S.)

 La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975. (S. V.)

 Am apreciat, într-un articol din Der Spiegel despre găsirea unor urme de opiu într-un mormînt antic, vechi de aproximativ 3.500 de ani, rigoarea jurnaliștilor germani care enunță știrea, însă nu se grăbesc să impună concluzii. „Probabil”, scriu aceștia, „drogul a fost consumat de rude, pentru a intra în extaz.” (S. G.)

 Conform principiului „orice se poate vinde“, Primăria municipiului Arad le recomandă cetăţenilor să acorde atenţie sporită persoanelor care zilele acestea se dau drept angajaţi ai operatorului economic contractat de către municipalitate pentru lucrări de asfaltare a străzilor din oraş şi cer anumite sume de bani în schimbul unei cantităţi de asfalt, rămas, spun aceştia, în urma lucrărilor executate în zonele respective. (A. M. S.)

 În vreme ce la München are loc Oktoberfest, peste Ocean, în SUA, s-a petrecut, printr-o formidabilă coincidență, un alt fel de orgie a berii. Pe o autostradă din Florida a avut loc un carambol în care au fost implicate cinci camioane, unul dintre ele transportînd bere. Șoseaua s-a acoperit, cît vezi cu ochii, cu un strat compact de cutii și lăzi de bere. Fanfarele bavareze au lipsit, dar au răsunat claxoane, în locul halbelor s-au ciocnit camioane, iar berea nu s-a băut în corturi și la mese, ci s-a adunat, doză cu doză, de pe carosabil. (M. P.)

LA PRIMA ÎNTÎLNIRE, PERSOANELE ACTIVE (CARE FUNCȚIONEAZĂ PE BAZĂ DE ȘAMPANIE) AR SPUNE CĂ S-A AJUNS LA O DIMINUARE

 Cică Michael Douglas ar fi încercat s-o cucerească pe Catherine Zeta-Jones (care e cu 25 de ani mai tînără decît el) spunîndu-i de la prima întîlnire: „Voi fi tatăl copiilor tăi”. (Parcă-l și vedem rostind într-un film această formulare impertinent-pragmatică.) Actrița nu s-a lăsat impresionată în acel moment, întorcîndu-i spatele. Mai tîrziu însă, avea să declare că cel mai tare o enervează că, pînă la urmă, Michael Douglas a avut dreptate. Cei doi sînt căsătoriți de 22 de ani și au împreună doi copii. (A. M.)

 Persoanele active, dedicate obiectivelor lor, ar spune că cel mai greu lucru din lume este să nu faci nimic. Pe de altă parte, mulți sînt cei care și-ar dori o astfel de „muncă”: a fi plătit, cu ora, fără a fi util în vreun fel. Un japonez de 38 de ani își întreține familia dintr-o activitate care nu este trecută în nici un inventar al slujbelor. Își închiriază propria persoană, pentru suma de 70 de dolari pe ședință, clienților care își doresc să fie însoțiți. Cu unul, a stat pe un balansoar într-un parc, iar într-o altă ședință a zîmbit și a făcut cu mîna, pe fereastra unui tren, cuiva care dorea să-și ia la revedere. Amuzant este că, înainte, Morimoto lucra într-o editură și primea des reproșuri cum că „nu face nimic”, așa că s-a gîndit să transforme asta într-un serviciu în sine. Rețeta s-a dovedit a fi una de succes: a avut, în ultimii patru ani, circa 4.000 de ședințe, cel mai fidel client „închiriindu-l” de nu mai puțin de 270 de ori. Majoritatea, declară Morimoto, sînt oameni singuri care vor companie. În 2021, în Japonia a fost înființat un Minister al Singurătății și Izolării, dedicat protejării legăturilor interumane, puternic afectate de pandemie. (A. A. D.)

 Marile vase maritime de tip cargo, care funcționează pe bază de combustibili fosili, nu doar că sînt foarte poluante, dar au ajuns atît de costisitoare zilele astea, încît o mînă de companii de transport maritim, printre care și Café William, au decis să folosească corăbii cu vele (și motoare electrice pe bază de panouri solare). Surpriza a venit din faptul că transportul cu aceste vase nu este doar mai ieftin, dar este și mai rapid. (M. C.)

 Am trăit, într-o dimineața, marea nefericire de a auzi, la un post de radio, cîntecul „Despacito“ cîntat în limba germană („Baby, Langsam“). A fost ca și cum ai vedea o pereche de adidași purtată la o rochie de seară, sau cum ai mînca mici și ai bea șampanie, sau te-ai spăla cu un săpun de rufe, ca mai apoi să te parfumezi cu Chanel. (S. G.)

 Autoritățile nigeriene de la aeroportul din Lagos au confiscat 16 saci plini cu penisuri de măgar care urmau să plece către Taiwan. Atenți, agenții nigerieni nu s-au lăsat păcăliți: exportatorul declarase că sînt penisuri de taur, dar vameșii au studiat atent marfa și au constatat că sînt de măgari. De mai mulți ani, exportul diverselor organe de măgari către spațiul chinez a devenit o afacere bunicică în Nigeria, dar Guvernul a ordonat oprirea sacrificării măgarilor pentru că s-a ajuns la o diminuare considerabilă a numărului acestor animale utile la diverse munci. Sînt solidar cu Guvernul nigerian: simt o solidaritate aparte cu măgarii (pe care îi numesc, mereu, măgăruși). În plus, detest boii (taurii castrați – precizare pentru orășenii mai recenți). (S. V.)

Mai multe