Cu ochii-n 3,14

21 septembrie 2022   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

AȘA CUM SE ÎNTÎMPLĂ ȘI CU PROTAGONIȘTII UNEI CARIERE STRĂLUCITE PRINTRE PICĂTURI, LUPTĂTORII PUBLICITĂȚII ȘI-AU FĂCUT UN OBICEI DIN A RĂSCOLI FRUMUSEȚEA

 Motto-ul filmului Vortex al lui Gaspar Noé, „pentru cei al căror creier moare înaintea inimii”, e ca un haiku pe care e imposibil să-l mai uiți. Așa cum se întîmplă și cu protagoniștii lui, jucați de Dario Argento și Françoise Lebrun. (A. M. S.)

 Nuca cu miez roșu denumită Rubin, soi obținut de un cultivator-cercetător tînăr pe nume Oleg Tîrsînă, de la Pepiniera Voinești din Voinescu, raionul Hîncești, Republica Moldova, în colaborare cu Patru Agro din România, a fost omologată oficial în Catalogul Soiurilor de Plante de la noi. Această omologare îi oferă automat lui Oleg Tîrsînă șansa unei cariere strălucite printre toți nucicultorii Uniunii Europene, mai ales că acest soi de nucă are o rezistență sporită la secetă. (M. C.)

 Conform unor informații din surse apropiate Kremlinului, președintele Rusiei ar fi îngrijorat că oficiali din preajma lui cu funcții înalte au început să bea din ce în ce mai mult alcool. Fenomenul s-ar fi extins odată cu insuccesele din războiul cu Ucraina. De bună seamă, după multă vreme în care s-au îmbătat cu apă rece, visînd la măririle lor imperiale, au ajuns la concluzia că tot alcoolul e mai sigur. Or fi vărsat cîteva picături și pentru răposatul Elțîn. (A. M.)

 Într-un orășel din Salvador se repetă anual una dintre cele mai bizare manifestări tradiționale cu putință. Pentru a rememora o devastatoare erupție a unui vulcan din apropiere, care a avut loc acum mai bine de o sută de ani, locuitorii practică anual un joc înfricoșător. Cu o lună înainte, fac din șomoioage de cîrpă un fel de bulgări suficient de mari cît să-i ții în palmă ca pe o minge de handbal. Îi lasă apoi într-o substanță puternic inflamabilă. După o lună, în ziua „serbării”, îi scot, se împart în două echipe, le dau foc și aruncă acești bulgări incendiați unii în ceilalți. Firește, sînt îmbrăcați în haine care le asigură protecția și, spune primarul, trec înainte de a intra în focul luptei un examen cu etilotestul, ca nu cumva să fi consumat alcool. Poate că acest test vrea să elimine posibilitatea ca luptătorii să-și bea mințile în prealabil și să comită gesturi necugetate în timpul luptei – deși nebunie mai mare decît să participi la așa ceva e greu de imaginat. În orice caz, ceea ce duce bizareria la culme este că acest eveniment, socotit un fel de festival tradițional, este parte a Patrimoniului UNESCO. Adică e protejat. Adică, dacă un primar ceva mai responsabil s-ar gîndi să nu-l mai organizeze, ați ghicit, nu o poate face pentru că strică patrimoniul cultural al umanității. (S. V.)

 „În condiţiile în care omenirea este supusă unei manipulări oribile, zeloase şi din ce în ce mai agresive, pentru a normaliza utilizarea în alimentaţia umană a insectelor şi larvelor, considerăm absolut necesară şi de extremă urgenţă reglementarea interzicerii consumului insectelor şi viermilor, atît ca alimente de sine stătătoare, cît şi ca ingrediente. Prin această propunere legislativă, susţinem interzicerea producerii, importului, publicităţii şi comercializării acestora, respectiv interzicerea alocării de fonduri pentru a cerceta introducerea gîndacilor în alimentaţia umană”, a precizat un comunicat de presă al AUR, care a depus în Parlament un proiect de lege privind interzicerea consumului de insecte. Adevărul e că teama că o să ajungem să mîncăm insecte a apărut în același timp cu cea legată de facturile la gaz și la lumină. Bună sincronizare. (A. M. S.)

 Un război rasial a izbucnit în zonele rezidențiale suburbane din Sydney, Australia, între locuitorii cartierelor și papagalii sălbatici care și-au făcut un obicei din a le răscoli pubelele și a le împrăștia gunoiul pe stradă. Pentru a-i împiedica, oamenii au născocit tot felul de piedici: mai întîi, au pus deasupra tomberoanelor bețe, apoi șerpi de plastic, apoi cărămizi, ajungînd, în disperare de cauză, să meșterească chiar și lacăte pentru capace. Însă toate măsurile s-au dovedit a fi inutile, căci înaripatele au fost de fiecare dată mai ingenioase decît oamenii, găsind soluții pentru a înlătura obstacolele. Găsesc în asta un adevărat statement al papagalilor, care încearcă astfel să le demonstreze oamenilor că și ei pot fi niște papagali. (S.G.)

 A murit, la 96 de ani, actrița Irene Papas. În 2013 s-a retras din viața publică – apăruseră semne de Alzheimer. A jucat mult în teatru și film, iar în anii 1960-1980 a ajuns la statutul de vedetă internațională. Probabil cel mai puternic rol al ei, memorabil cu adevărat, rămîne cel al văduvei din legendarul Zorba Grecul al lui Michael Cacoyannis. Papas a încarnat, cu un soi de farmec misterios, frumusețea aspră a Greciei rurale. (S. V.)

ZILELE TRECUTE, LIDERUL SOARELUI A GĂSIT O ÎNTREBUINȚARE GHIOCEILOR NEGRI

 Zice că doi țărani din Viscri s-au întîlnit zilele trecute. „Ai auzit ce s-a întîmplat cu prințul nostru, Charles?”, a întrebat unul. „Da. Zice că a plecat la muncă-n Anglia...“ (S. V.)

 A murit, în urma unor complicații cauzate de COVID, la doar 62 de ani, moscovitul Dmitri Vrubel, autorul iconicului graffito „Fraternal Kiss” („Sărut frățesc“) de pe Zidul Berlinului (dispărut odată cu dărîmarea zidului, dar recreat de artist în alt loc), graffito ce „reproducea” fotografia în care liderul sovietic Leonid Brejnev îl săruta pe gură pe liderul Germaniei democrate Erich Honecker, într-un disperat gest fratern de solidaritate întru crima comunistă. (M. C.)

 În Turcia, țară a semilunei, floarea-soarelui se conformează, numindu-se „ayçiçegi” sau „floarea-lunii”. (M. P.)

 Se pare că părul uman poate absorbi o cantitate de ulei de cîteva ori mai mare decît greutatea lui. O coafeză din Marea Britanie a găsit o întrebuințare relativ bizară pentru părul tăiat al clienților ei. Îl adună și, cu ajutorul unei mașini, îl transformă într-un fel de preș. Activează la o organizație de caritate care folosește aceste preșuri pentru a purifica apa de ploaie și a absorbi scurgerile de ulei de pe plaje. Preșurile din păr uman mai sînt rulate sub forma unor baloturi de mari dimensiuni, care au fost utilizate în incidente marine, cînd vapoare cu diverse încărcături s-au răsturnat și au deversat uleiuri în apă. Nu orice păr este însă potrivit pentru o astfel de întrebuințare: cel decolorat sau tratat chimic este evitat. (A. A. D.)

 Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana. (M. P.)

 O deplasare spre vest, pentru cîteva nume de firme din Lugoj: Taxi Volan SRL, La Răscruce De Drumuri SRL, Partenerii SRL, Doru Instalatorul SRL, Veche SRL, Boicu Electric SRL, Corjuc Tâmplărie Forever SRL, Abanos SRL, Vero Amore V & A SRL, Riva Intima SRL, Zimbrii Negri SRL, Construcții Funerare Netedu SRL, Ionuț Forest SRL, Mardradiapep SRL, Sigur SRL, 27 Not One SRL, Trans Nelu Company SRL, Artiștii Veseli SRL, Are Ce Caut SRL-D, Tabinet SRL, Trei Coline SRL, Succes La Mate SRL, Brumărel SRL, Gold Tic Tac Vasilescu SRL, Zob Bozz SRL, Cartea Și Caietul SRL, Strai Cu Fir SRL, Benefic Orizont SRL, Bobul Lui Cip SRL-D, Tipucugrafu SRL, Strategii De Viitor SRL, Imperial Adam SRL, Flori De Cais SRL, Eczema Interni Design SRL, Deparazitim SRL, 4 Legs Taxi SRL, Acasă În Banat Food SRL, Viața La Superlativ SRL. (D. S.)

Mai multe