Cu ochii-n 3,14

31 august 2022   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

EXPRESIA „EFECTUL STRATEGIEI DE ODIHNĂ“ ÎȘI GĂSEȘTE ECOUL ÎN POVEȘTILE ANTICE DESPRE ASPIRINĂ

 Dezastrul nuclear de la Hiroshima a fost cauzat de o jumătate de gram de materie convertită în energie: greutatea unui fluture. Expresia „efectul fluturelui” capătă acum mai multă greutate. (M. C.)

 O companie canadiană care vinde bomboane și dulciuri a scos la concurs postul de „candy chief officer” – un fel de director comercial de bomboane, dacă te iei după lista de responsabilități. Altfel, un serviciu normal: viitorul CCO va putea lucra de acasă sau din biroul aflat în sediul firmei, va fi plătit rezonabil (100.000 de dolari canadieni pe an), avînd ca responsabilități stabilirea bomboanelor ce vor fi vîndute, a strategiei de vînzare, coordonarea unor board-uri și așa mai departe. Un lucru, însă, din lista de responsabilități uimește: CCO va trebui să guste toate bomboanele înainte de a decide și este de așteptat să fie nevoit să guste peste o sută de bomboane pe zi! Așa se explică, desigur, precizarea angajatorului cum că funcția vine cu un generos pachet de asigurare medicală a serviciilor dentare, dar și cu stabilirea vîrstei minime a aplicanților: 5 ani. La doar cîteva zile de la postarea anunțului de recrutare pe LinkedIn, grupuri de revoltați au atras atenția că oferta de serviciu e inacceptabilă, căci aproape garantează diabetul și/sau atacul de cord. Totuși, la doar o săptămînă de la lansarea anunțului, numărul înscrierilor la concurs depășea 6.000. (S. V.)

 Mereu surprinzătoare, Turcia te învață să zîmbești amabil cînd auzi cuvîntul „rahat”. Provenit dintr-o rădăcină arabă care înseamnă „destindere”, „odihnă”, „relaxare” – și, culmea, chiar „parfum”, „miros plăcut” –, „rahatul” turcesc se traduce, similar, prin „confort, tihnă, liniște, pace”. Afișat pe autocarele unei companii de turism, „rahat” vrea să zică „relaxare și confort”. Iar cînd cineva îți strigă: „Rahatînîza bakîn!” nu trebuie să scoți iataganul; îndemnul înseamnă, în limbaj colocvial – și în spiritul americăneștilor „Calm down!”, „Chill out!”, „Take it easy!” –, „Fii pe pace!”, „Liniștește-te!”. (M. P.)

 Cazul cuplului italian care a aterizat la Craiova în loc de Cracovia își găsește ecoul și în alte părți ale lumii. O pereche de olandezi care plănuia să viziteze metropola australiană Sydney a ajuns din greșeală în orășelul canadian Sydney din Noua Scoție. Iar o turistă japoneză care voia să ajungă la Frankfurt pe Main, capitala financiară a Germaniei din landul Hessa, a eșuat la Frankfurt pe Oder – o Craiovă mai adormită, în tristul land est-german Brandenburg. (M. P.)

 Cercetătorii au declarat dispărut în China dugongul, un mamifer înrudit cu lamantinul – despre care se spune că ar fi inspirat poveștile antice despre sirene. Doar trei persoane intervievate din comunitățile de coastă din China au raportat că au văzut dugongul în ultimii cinci ani. Cunoscut ca fiind cel mai blînd gigant al oceanului, comportamentul lent și relaxat al dugongului l-a făcut probabil vulnerabil la pescuitul excesiv și la accidentele maritime. Semn clar că și prea multă blîndețe strică. (A. M. S.)

 Un tînăr din localitatea Cupșeni a făcut plîngere la poliție, reclamînd că a fost înșelat cu suma de 8.000 de lei în urma unei tranzacții: tînărul a vrut să cumpere cocaină, însă în locul drogurilor a primit aspirină pisată, aflînd aceasta de la cei cărora le vînduse, la rîndul său, aspirina pe post de narcotic. Poliția a deschis un dosar de urmărire în cazul de înșelăciune, declarînd însă că reclamantul nu poate fi acuzat pentru trafic de droguri, de vreme ce cumpărarea și vînzarea de aspirină sînt legale. Concluzia este, așadar, una la îndemînă: stupefiant. (S. G.)

ÎN VARA ASTA, FAIMOSUL PRIETEN AL CIOCÎRLIEI A DEVENIT ELECTRIC

 În vara asta am văzut la Viena străzi pline de terase și baruri la care era multă lume. Venind dintr-o țară în care proprietarii de restaurante se întrec mai degrabă în decibeli decît în preparate culinare, ne-am mirat de liniștea de pe acele străzi. Nu doar că nu erau muzici de toate felurile, dar nici glasurile oamenilor nu se auzeau aproape deloc. Era perceptibilă, cel mult, o ușoară zumzăială. „Ce lume civilizată”, ne-am zis. Așezîndu-ne într-o seară la o asemenea terasă, am descoperit totuși și unul din secretele acelei civilizații. În vitrină, așa încît să-l vadă toți, era un afiș pe care scria „Please SSSST!”. (A. M.)

 „Sînt un colecționar al primelor ediții din opera lui Evelyn Waugh. Spre exemplu, dețin prima ediție belgiană, cu paginile netăiate și cu panglica originală, a romanului Sensation. Cînd am găsit într-un anticariat prima ediție din Vile Bodies, am deschis-o imediat, am răsfoit-o și am constatat că era, de fapt, a doua ediție. De care nu eram interesat. Dar am apucat să citesc numele fostului proprietar, trecut cu creionul într-un colț al paginii de gardă: John Hayward, nimeni altul decît faimosul editor, bibliofil și prieten al lui T.S. Eliot. Iar sub numele lui mai era scris ceva: «Lăsată pe raftul bibliotecii mele personale în locul primei ediții». Am fost realmente șocat. Îmi și imaginam hoțul care pusese la cale schimbul, venind în casa lui Hayward însoțit de exemplarul său neprețios pe care tocmai îl țineam în mînă.” – Julian Barnes. (M. C.)

 Un oraș din Germania a fost într-un lockdown special de trei luni, dar nu pentru oameni, ci pentru pisici. Măsura s-a luat pentru a proteja o specie de păsări aflată pe cale de dispariție, iar felinelor li s-a interzis să-și părăsească locuințele fără o lesă de cel mult doi metri. S-a pus la dispoziție o linie dedicată unde să se sune dacă scapă vreo pisică, iar dacă aceasta transforma pasărea în cină, stăpînul ei era amendat cu 50.000 de euro. Vietatea cu pricina este o specie de ciocîrlie și se pare că, în zonă, au mai rămas doar trei perechi de acest fel. Deși Societatea Regală Britanică pentru Protecția Păsărilor a susținut că nu există o legătură directă între dispariția ciocîrliei și libertatea pisicilor, primarul din Walldorf este pregătit să declare un nou lockdown și primăvara viitoare, în timpul perioadei de împerechere a păsărilor. (A. A. D.)

 În timp ce vorbeam cu o prietenă despre adolescența (re)trăită prin copii și ea îmi spunea că, dacă ar lua-o de la capăt, ar vrea să fie mai curajoasă și să experimenteze mai mult, am dat de această știre: „Mack Rutherford, în vîrstă de 17 ani, a devenit cea mai tînără persoană care a zburat singură în jurul lumii cu o mică aeronavă, el ajungînd în Bulgaria, unde îşi începuse periplul în urmă cu cinci luni. El a trecut peste 52 de ţări de pe cinci continente. Adolescentul a împlinit 17 ani în timpul călătoriei”. (A. M. S.)

 În căutarea unor nume de firme, am dat o raită prin județul Iași, pe ruta Tomești – Tîrgu Frumos – Miroslava – Rediu, și iată ce-am găsit: Energie La Drum SRL, Haisăvedem SRL, Mysterium Vrancea SRL, Aromeurbane SRL, La Joacă Cu Ștefi Și Matei SRL, Zig Zag Production SRL, Restitutio SRL, Nouăzeci Și Cinci SRL, Doi Prieteni SRL, Pro Reorganizare SRL, Dominanta SRL, Legumele De Acasă SRL, New Era Mutări SRL, Atelierul De Alb SRL, Reparăm PC SRL, Da Vinci & Roberta SRL, Lăptar Cu Har SRL, Servicii Unicat SRL, Smile Bucuria De A Fi Copil SRL, Plus Cu Plus SRL, La Distracție SRL, Juju Electric SRL, Zmeutz SRL, Curcubeu De Fluturi SRL, Hypnose Dent SRL, Tipu Cu Cheesecake SRL, Dăruiește Bucurie SRL, Impresia Design SRL, Structuristica SRL, Din Inima Moldovei SRL, Apa Global SRL, Drum În Lucru SRL, Bucovina Plai Cu Gust SRL, Andreea Face Poftă De Dulce SRL, Respect Food SRL, Croitorim Cu Lăcră SRL, Construim Cu Maryus SRL, Evenimente Vesele SRL, L’Amour D’Une Femme SRL, Bine În Afaceri SRL, Tablouri OK SRL, Am Zâmbet SRL. (D. S.)

Mai multe