Cu ochii-n 3,14

24 august 2022   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

SE AUDE CĂ, DIN CAUZA ZGOMOTULUI PROVOCAT DE BOMBOANE ȘI CLAXOANE, TREI MILIOANE DE NOI OAMENI VOR FACE PARTE DINTR-O LUME CARE N-ARE NEVOIE SĂ ZÎMBEASCĂ. DE BUNĂ SEAMĂ, ÎN SPERANȚA CĂ VA PUTEA PREÎNTÎMPINA (SUTĂ LA SUTĂ NEAOȘ) APOCALIPSA LENTĂ

 Se aude că Craiova îi plătește un milion de dolari lui Paris Hilton să vină ca DJ la un festival al orașului. Fîța americană e pe afiș cu Boney M și Modern Talking. Umor oltenesc? (S. V.)

● Pinguinul african, o specie deja ameninţată, este alungat din habitatul său natural de pe coasta de est a Africii de Sud din cauza zgomotului provocat de alimentarea cu combustibil a navelor, susţine un studiu ştiinţific. Îl înțeleg atît de bine. (A. M. S.)

● Un domn în vîrstă se oprește lîngă prăvălia cu boabe, bomboane, biscuiți și napolitane. „Rahat aveți?” ‒ o întreabă pe vînzătoare. „Nu, domnule, din păcate s-a terminat” ‒ îi răspunde aceasta. Domnul îți țuguie buzele și exclamă: „Păi... și rahatul s-a terminat!?”. (A. M.)

 Pe șoselele patriei, printre sute de camioane, trafic, TIR-uri și claxoane, casierițele rețelei azere de benzinării SOCAR fac pentru clienți, între două bonuri de casă pentru combustibil, cafea turcească la nisip. (M. P.)

 Zilele trecute, un anume Khabane „Khaby” Lame din Italia a devenit cel mai urmărit om în rețeaua TikTok – 142,8 milioane de persoane se uitau la el. Lame a întrecut-o, astfel, pe americanca Charli D’Amelio, care devenise cea mai urmărită persoană anul trecut, cînd avea 16 ani. Analiștii simt că distanța dintre Lame și D’Amelio va crește, pentru că italianul continuă să strîngă cam trei milioane de noi urmăritori pe lună, în vreme ce americanca merge mai prost: doar un milion de urmăritori noi pe lună. Nu mă întrebați ce fac cei doi de se uită atîta lume la ei, că nu am înțeles bine. Oricum, știrea asta – venită de pe site-ul oficial guinnessworldrecords.com – m-a deprimat: mă consideram un om cît de cît informat, credeam că știu măcar cine sînt și cu ce se ocupă cei mai importanți oameni din lume, dar, de fapt, nu știu nimic. Habar n-am avut că pe lume există Khabane „Khaby” Lame și Charli D’Amelio. Iar ei sînt cei mai urmăriți oameni de pe planetă... (S. V.)

 În Japonia trăiesc în acest moment 86.000 de oameni cu vîrste de peste 100 de ani, mulți fiind suficient de bătrîni ca să-și cunoască stră-stră-stră-strănepoții. Iată o întrebare: cîte generații ți-ar plăcea să fi ținut în brațe înainte să-ți închei socotelile? (M. C.)

 În momentele în care te îndoiești că ceea ce faci mai contează și te întrebi dacă scrisul, literatura, ziarele pe hîrtie nu vor face parte dintr-o lume care va dispărea ușor-ușor, nu știu remediu mai bun decît o mică vacanță la Paris. Descoperi cititori la fiecare pas. Poate că orașul acela e o utopie, dar mie îmi face bine din cînd în cînd să știu că există. (A. M. S.)

 Într-o farmacie, după ce-i cere farmacistei cîteva medicamente, o doamnă se întoarce spre companionul său, întrebîndu-l dacă n-are nevoie de ceva. Companionul o repede ursuz: „Cînd am avut eu nevoie de ceva?”. Doamna insistă: „Ieri te-a durut capul”. „Mi-a trecut”, zice companionul hirsut, însă doamna nu se lasă descurajată: „Genunchiul te mai ține?”. „Nu, sînt perfect sănătos!”, mîrîie companionul, la care doamna se întoarce spre farmacistă: „Dați-mi, totuși, și niște bicarbonat”. (S. G.)

 Studiile arată că în jurul vîrstei de 23 de ani apare ceea ce a primit numele de „stînca umorului”, adică momentul în care oamenii încep să zîmbească și să rîdă tot mai puțin. Un copil de 4 ani rîde de aproximativ 300 de ori pe zi. Adultul de 40 de ani, doar de patru ori. La cum arată situația în acest moment, rîzi și riști să fi aruncat de pe stîncă. (M. C.)

 Doi italieni, nu prea plimbați prin lume, de bună seamă, au plătit un sejur la Cracovia și au ajuns la Craiova. Agenția de turism a făcut confuzia și apoi chiar ei, crezînd că Cracovia se scrie, în polonă, Craiova! Ca unul născut la Ploiești și crescut cu glume despre Pitești (de pildă, la Ploiești poți să te pitești, dar la Pitești nu poți să te ploiești), înțeleg confuzia. (S. V.)

 În speranța că va putea preîntîmpina ‒ sau prezice măcar ‒ viitoarele creșteri de rău augur ale indicelui ROBOR, Banca Națională a României a angajat-o pe celebra astrologă Minerva, cu numele de mirean Gabriela Dima. „Din păcate, n-o să mai am dreptul să ies pe sticlă”, s-a lamentat dumneaei, cu aerul că accesul deplin la firmament și la trezoreria statului nu i-ar fi de ajuns. Minerva a absolvit Psihologia, Actoria și Dreptul, studii care i-au dus pe cele mai înalte culmi capacitatea de a manipula într-o manieră spectaculoasă, dar nu mai puțin legitimă. (M. P.)

 Pe contul de Facebook „Răsaduri Legume Nicu Vidra“, roșiile se împart în două categorii: „profesionale“ și „tradiționale“. Cum era de așteptat, cele profesionale au nume profesionale – Prekos F1, Kalina F1, Reyana F1, Rila F1, Paris F1, iar cele tradiționale, firește, au nume tradiționale – „Buzău 1600“, „Roșii grase românești“, „Roșii țigănești“ (poate mai puțin grase), „Roșii roze“, „Roșii Lacrima Fecioarei“. La ardei, putem alege între „ardei capia Ureche de Elefant“ și „ardei gras Barbie“, dar alte răsaduri sînt de-a dreptul cosmopolite: „vinete Aragon“, „castraveți Mirabelle“, „castraveți Fabio“, „dovlecei Ardendo“. Și ne întoarcem la ale noastre cu un răsad sută la sută neaoș, „pătrunjel de frunză“. Desigur, frunză verde. (D. S.)

 „Cine-ar fi prevăzut că Apocalipsa va fi atît de lentă și atît de scumpă!” – de pe Twitter. (M. C.)

Mai multe