Cu ochii-n 3,14

28 iulie 2022   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DUPĂ CE RITMUL A PIERDUT LUPTA CU FORȚA, IATĂ CĂ ADEPȚII „NOILOR ARME“ TREBUIE SĂ CUNOASCĂ TRASEELE NATURII UMANE

O nouă perlă a romglezei (și unde te-ai fi așteptat mai puțin), la Radio România Cultural: „Cutare profesoară a acomodat-o pe Nina Simone cu muzica clasică”. După ce „a sprijini” a pierdut lupta cu „a oferi suportul”, iată că și „a familiariza” este pe cale să iasă din vocabular. (M. C.)

Pe stradă, o bunică îmbrăcată într-un elegant deux-pièces, butonînd telefonul, îi comunică ferm nepoatei sale că „invitații vin la 7 fix, trebuie să vedem cum îi aranjăm, ca să nu iasă cu scandal”. Nepoțica, și ea îmbrăcată într-o elegantă rochiță roz, țopăind în ritmul de mers al bunicii, îi comunică, la fel de ferm: „Eu vreau tort!”. Prioritățile fiecărei vîrste. (S. G.)

De pe geamul unui Burger King de la Piața Sudului, un adevăr existențial te lovește cu forța evidenței: „Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui“. Indiscutabil. (D. S.)

În vreme ce unii se întrec la prins muște cu pliciul, tot mai multe microferme din întreaga lume cultivă infama, dar utila gîză, cu afecțiune. Hermetia illucens  sau „musca soldat” (nume datorat coloraturii terne a corpului insectei, care amintește de o uniformă militară) depune sute de ouă deodată, din care ies larve robuste, capabile să consume tone de deșeuri alimentare și de gunoi într-un timp record. Odată ajunse la maturitate, larvele sînt folosite ca hrană vie sau peletizată în piscicultură, în avicultură și – poate, într-un viitor nu foarte îndepărtat, visează adepții „noilor proteine” – pentru hrănirea populației planetare. În mod curios, aceste muște au o sensibilitate aparte pentru Barry White. După ce se încheie faza de împerechere, agricultorii unei ferme din Ohio lasă muzica să cînte; muștele își întrerup dintr-odată zborul brownian și rămîn nemișcate, iar fermierii pot colecta nestingheriți ouăle abia depuse. (M. P.)

Știri de pe front: „Au fost identificate şi confiscate mostre de arme şi echipamente ale inamicului. În special, sisteme de ghidare şi control, drone Orlan-10, sisteme portabile antiaeriene (MANPADS), lansatoare de grenade, aruncătoare de flăcări, arme de calibru mic, jurnale de luptă, documente personale ale militarilor ruşi, mijloace electronice. (...) În plus, a fost găsită şi evacuată o pisică ucraineană, care a trăit timp de cîteva luni sub ocupaţie”, a comunicat Statul Major ucrainean. (A. M. S.)

Medicilor care vor să plece din țară: stațiunea de cercetare Concordia (franco-italiană) din Antarctica e în căutarea unui medic. Una dintre cele trei stațiuni de cercetare aflate în interiorul continentului antarctic, Concordia este populată de un număr relativ constant de cercetători și se află într-o zonă în care temperatura ajunge frecvent la -60 de grade Celsius. Medicul ce se caută trebuie, practic, să cunoască cît se poate de bine cam toate ramurile medicinei (inclusiv stomatologie) și să poată efectua măcar un prim consult în orice domeniu. Contractul începe în august și are o durată de un an. (S. V.)

Ce oferte de job-uri mai poți găsi în România? „Firmă de organizări evenimente, caut șofer disponibil în weekend, cu mașină proprie, pentru a merge cu ursitoarele la botez. Se oferă plata pe oră, combustibil decontat”. Și: „Căutăm băieți și fete, fără experiență pentru un Parc de aventură din zona Pantelimon. Activitatea – să salveze persoanele rămase pe traseele din copaci și să informeze participanții cum trebuie să se asigure la traseele din copaci. Cerințe – să nu ai rău de înălțime!”. Aplicanților le urez succes. (A. P.)

Aplicația Replika îți oferă, cu ajutorul AI, parteneri virtuali cu care poți avea o relație sentimental-erotică exclusiv verbală. S-a descoperit însă recent că mulți dintre cei care descarcă această aplicație o folosesc pentru a-și exercita puterea asupra partenerilor fără trup, abuzîndu-i verbal și amenințîndu-i permanent cu dezinstalarea aplicației. De unde se vede limpede cum comportamentul abuziv este inerent naturii umane. Și ne mirăm că soldații ruși violatori, torționari și criminali din Bucha erau, la casele lor, frați, soți și tați iubitori, uneori cu preocupări artistice, precum dansul. (M. C.)

PÎNĂ LA URMĂ, UNII AR PUTEA SPUNE CĂ LIPSA DE LINIȘTE ÎNGHEAȚĂ UMORUL CALD

Un cuplu din Anglia a reușit să facă 15 ore cu avionul pentru a ajunge de unde a plecat, în aeroportul Gatwick. Avionul a făcut o escală în Tenerife, din pricina condițiilor meteo nefavorabile, dar cei doi soți n-au pus piciorul pe insula Madeira, destinația lor de pe bilet. S-au întors acasă, fără a primi o altă călătorie sau despăgubirile promise. Pînă la urmă, și-au recuperat banii dați pe bilete de la agenția de turism prin care le rezervaseră și au schimbat, din Portugalia, în Franța locul stabilit pentru aniversarea bărbatului. Cu haosul care este acum în aeroporturi e posibil să ne trezim după 15 ore în același loc chiar fără a ne ridica de la sol. (A. A. D.)

Vinerea trecută – cînd în toată țara se vorbea despre caniculă și erau anunțate temperaturi de aproape 40 de grade –, la Miercurea Ciuc, în timpul nopții, se înregistraseră 5 grade Celsius. Unii ar putea spune că acolo totul e altfel. (A. M.)

Potrivit știrilor „mondene”, Ilie Năstase ar fi avut parte de un scandal din partea soției sale chiar la petrecerea de ziua lui (a împlinit 76 de ani). Nu știu cine reușește să mai țină socoteala soțiilor marelui tenisman, dar se pare că lipsa lui de liniște în acest domeniu devine de-a dreptul legendară, ca să nu zic telenovelistică. (A. M.)

După urșii bruni care au devenit gunoieri, se pare că nici urşii polari nu o duc mai bine. Dintr-un raport publicat de cercetători canadieni și americani aflăm că: „Ei au nevoie de banchiză pentru a vîna foci. Dar cum Arctica se încălzeşte de patru ori mai rapid decît restul lumii, banchiza se topeşte mai devreme în timpul verii şi îngheaţă mai tîrziu toamna. Din această cauză, urşii sînt nevoiţi să petreacă mai mult timp pe mal, departe de prada lor naturală. Pentru a se îngrăşa, urşii polari se adună în masă în jurul unor gropi deschise situate în regiuni arctice şi subarctice cum ar fi Beluşia Guba, precum şi la grămezile de oase de balenă rămase în urma vînătorilor comunităţilor inuite din apropiere de Kaktovik, Alaska. Un astfel de comportament este riscant. Urşii riscă să fie ucişi de administratorii locali ai fondurilor de vînătoare din preocupare pentru siguranţa publică. Iar consumul de gunoaie îi poate îmbolnăvi”. Încălzirea globală nu e deloc abstractă. (A. M. S.)

Unul dintre cele mai citite site-uri de știri din România a titrat, recent, așa: „Modernizarea ucide: un bărbat a murit după ce a căzut în șanțul făcut pentru extinderea canalizării”. Și, mai jos, știrea: „Un bărbat de 55 de ani a decedat, sîmbătă seară, în comuna prahoveană Floreşti, după ce a căzut în şanţul săpat în timpul unor lucrări de canalizare, Poliţia deschizînd un dosar penal pentru ucidere din culpă”. Bănuiesc că Poliția a deschis dosar penal Modernizării. În orice caz, detenta filozofică a titlului, cuplată cu tragismul informației, face memorabil umorul acestei știri. O reușită de zile mari a jurnalismului nostru! (S. V.)

Cred că cea mai inspirată ofertă pentru aceia care zilele astea se plîng că „mor de cald” vine din partea unui magazin de înghețată bucureștean: „Înghețată artizanală de Colivă”. (S. G.)

Foto: A. Damian

Mai multe