Cu ochii în 3,14

16 februarie 2011   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

ÎNCĂ O MAI BUNĂ CUNOAŞTERE  A APROAPELUI DIN BASCULANTĂ, CU CHEILE ÎN CONTACT?  ÎNCĂ CINCI TEORII ÎN FLĂCĂRI, PENTRU CA ÎNTREAGA DISPERARE SĂ MEARGĂ MAI REPEDE?  

● Încă o criză? Inter-Roma 5-3, Milan-Udinese 4-4, Cagliari-Roma 5-1, Juve-Parma 1-4, Inter-Parma 5-2. Celebrul catenaccio italian, cu apărările sale inexpugnabile, cu scorurile lui eroice şi meschine de 1-0, e pe moarte. Încă o criză? Încă o agonie? Pe asta o suportăm. (R. C.)

● Badoo este o aplicaţie Facebook care încurajează o mai bună cunoaştere a aproapelui virtual, dar şi flirtul şi dating-ul. Din amuzament, am răspuns la mai multe întrebări legate de cei aproape 350 de „prieteni“ pe care îi am. E adevărat că unele au fost extrem de dificile. De exemplu: „Poate Asociaţia Culturală Jadd să trăiască fără sex?“, „Credeţi că Forumul Austriac este un caz disperat?“ sau „Credeţi că Biblioteca «Marin Preda» ar face sex în avion cu o necunoscută?“. (A. P.

 ● Scenele hard cu vameşi şi poliţişti de frontieră umflaţi cu dubiţa şi duşi la Parchet se preling din televizoare cum se scurge gunoiul din basculantă. M-am săturat! Ajunge! Nu-i puteţi încătuşa în beznă şi închide pe şestache?  (M. M.

● După un studiu olandez referitor la preferinţele (coloristice) ale hoţilor de maşini, s-a ajuns la concluzia că cel mai sigur sistem antifurt este să-ţi cumperi o maşină de culoare roz. Merge şi ciclamenul, şi nuanţa verde-broască, dar rozul e atît de tare, încît anul trecut nu s-a înregistrat nici măcar o maşină roz furată în întreaga Olandă. Olandezii le preferă, se pare, negre, mari şi, pe cît posibil, cu cheile în contact. (S. S.

● Prin anii ’70, teoria corzilor („The String Theory“), cea care introducea forţa gravitaţiei în domeniul fizicii cuantice, părea a fi teoria supremă, acea „Theory of Everything“ care urma să ofere ecuaţia Universului. Prin anii ’90 însă, se formulaseră deja cinci teorii diferite ale corzilor, plus teoria supergravităţii. Ei bine, tocmai a apărut teoria M („The M-theory“) – unde M vine de la triada „maestru“, „miracol“, „mister“ –, care este un fel de hartă a mai multor teorii. După cum vedeţi, sîntem încă departe de a afla care-i treaba cu Universu’. Dar vă ţin eu la curent! (M. C.

● O ambulanţă prinsă în trafic, un semafor în flăcări, o bătrînă tîrînd după ea două tomberoane, un individ urlînd la un cap de leu ieşind din zid. Toate astea într-o joi seară, pe Magheru. (L. V.

● În urmă cu aproape zece ani, la graniţa cu Ungaria, un autocar n-a plecat din vamă pînă cînd nu s-au strîns cîte 10 euro de căciulă. În spatele lui aşteptau alte autocare, iar pasagerii lor începuseră deja să facă chetă, pentru ca întreaga „procedură“ să meargă mai repede. Mă întreb: oare de ce raziile de acum împotriva vameşilor corupţi nu s-au întîmplat atunci? Întrebarea e retorică, căci în acele vremuri încă nu aveam „interese“ de tipul Schengen. Totuşi, dacă alte interese n-ar fi primat atunci, nimeni nu s-ar mai fi şters astăzi cu banii noştri la fund (citez un vameş din Moraviţa, investigat pentru corupţie). (A. P.

● Puterea susţine, 24 din 24, că Opoziţia e disperată. Opoziţia afirmă, sus şi tare, că Puterea a ajuns la disperare. Teleuitîndu-te la ei, zi şi noapte, nu vezi nici un semn în acest sens: pălăvrăgesc energic şi se bruiază sănătos. Ipoteză de lucru: dacă nu se mai ştie nici ce înseamnă disperarea? (R. C.

ÎNCĂ NIŞTE AFIŞE  CU SFÎRŞITUL LUMII LUI X,  CU CÎTEVA ZILE  ÎNAINTE DE ADOLESCENŢĂ?  ÎNCĂ UN MENIU NEGRU  LA JUMĂTATEA DISTANŢEI DINTRE MANDARINĂ ŞI MANDOLINĂ? 

 ● Pe aeroportul din München, la coada de la un ghişeu de control al paşapoartelor erau lipite nişte afişe cu poze de terorişti. Se dădeau date despre ei, iar pasagerii erau rugaţi, probabil, să semnaleze dacă îi recunosc pe undeva. Spun probabil, pentru că textul era scris doar în germană, limbă pe care părea că mai nimeni de la coada aceea (internaţională) n-o prea ştia. Dincolo de asta însă, greutatea cu care se distingeau trăsăturile împricinaţilor m-a făcut să cred că fotografiile erau făcute şi ele… în germană. Tot e bine însă dacă teroriştii se vor recunoaşte singuri şi nu vor mai avea curajul să se apropie de aeroport. (A. M.

 ● Am ajuns la Primărie şi am întrebat ce datorii am către stat. Doamna de acolo s-a uitat şi mi-a comunicat că am de plătit impozitul pe casă din 2009, 2010 şi 2011. După care adaugă: „Pe 2012 nu vă iau banii, că tot vine sfîrşitul lumii“, mi-a comunicat ea. (A. M. S.

● Din seria „Să traducem cu softu’, că ştie el mai bine“: am pus un mesaj pe Facebook, iar Facebook m-a anunţat după un timp că „lui X şi Y le-a plăcut mesaja ta“. (M. V.

● Acum cîţiva ani, cu cîteva zile înainte de Valentine’s Day, o sud-coreeană i-a cîntat timp de 60 de ore soţului ei bolnav, care o rugase să-i aline durerile postoperatorii. Femeia a cîntat atunci peste 1000 de melodii, pînă a leşinat răpusă de epuizare. Oare cum şi-a petrecut Kim Seok-ok (căci aşa o chema) Valentine’s Day din acest an? O mai iubi-o soţul? Or fi făcut ei vreodată karaoke? (M. C.

● ABBA, formaţia cu care am rîs şi am plîns în adolescenţă, a devenit, printre altele, „Reparaţii de pantofi“ la Viena. (I. P.)  

● Mînată de foame, am început să răsfoiesc diverse pliante, pentru a comanda ceva. Şi dau peste un meniu de la un restaurant chinezesc: Pui Shangai, Pui cu bambus, Pui cinci culori, pui aici, pui acolo… Pui cu aromă de peşte (!). Tentant, dar mai degrabă aş lua nişte urechi de lemn. (P. M.

● Deasupra pasajului din Piaţa Victoriei, pe un panou cu leduri stă scris, portocaliu pe negru: „Vă rugăm nu mai scrieţi cu graffiti pe pereţii pasajului“. Să fie reclamă pentru scrisul electronic? (S. G.

● Pe bulevardul Dimitrie Cantemir, cam la jumătatea distanţei dintre bustul lui Cantemir şi Liceul „Gheorghe Şincai“, se află un magazin care vinde biciclete. Cum se numeşte? Simplu, la mintea cocoşului ciclist: „Moş Ion Roată“. (D. S.

● Credeţi că există legături etimologico-ezoterice între mandală, mandarină şi mandolină? Sau între savant, savană şi savarină? (M. C.)

Mai multe