Cu ochii în 3,14

3 martie 2011   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

ÎNDEOBŞTE, NIŞTE PERSONAJE  
CÎT SE POATE DE VEŞNICE
ÎMPRĂŞTIE ÎN AER TOT FELUL  
DE MILIMETRI EGIPTENI,  
PLUS SUTELE DE KILOMETRI  
DIN LUMEA DEŞERTULUI  

● Îndeobşte, un sfat nu strică nimănui. Dar am dat peste unul, într-o carte, pe care ezit să-l urmez: „La începutul zilei, programaţi-vă vibraţional pentru o zi reuşită făcînd o «încălzire de apreciere» de 3 pînă la 5 minute“. (D. S.

● M-am uitat la prima ediţie a emisiunii Românii au talent. Trecînd peste clişeele tipic proteviste (am înţeles, de pildă, că cei doi „prezentatori“ din culise reprezintă „latura comică“, însă nu m-au făcut să rîd) şi peste momentele kitschoase inerente (dramatica muzică din filmul lui Aronofsky Requiem for a Dream, punctînd lacrimi şi deziluzii), românii „talentaţi“, cu toate emoţiile şi stîngăciile lor sînt nişte personaje cît se poate de autentice. Nu ştiu cum ar arăta o astfel de emisiune într-o altă ţară, însă la noi foarte puţini sînt cei care participă just for fun. În spatele zîmbetului „de scenă“ se ascunde de cele mai multe ori doar disperarea: după afirmare, după bani sau după şi una, şi alta. (A. P.

● Am primit, în cutia poştală, o reclamă la grilaje metalice de la Power Top („Trimitem soarele la culcare“!?) care mă asigura de totala „eficienţă împotriva antiefracţiei“. O fi o firmă de hoţi care, de frica pedepsei veşnice, s-a hotărît să-şi dea pe faţă intenţiile? (S. S.

● Iarnă grea în China! Locuitorii din Beijing spun că n-a mai nins atît de mult de 50 de ani. Totuşi, se pare că ninsorile nu-s chiar pe bune. După luni întregi de secetă, autorităţile au decis să împrăştie în aer tot felul de substanţe, cum ar fi iodura de argint, care au provocat căderi masive de zăpadă. Iată cît de mult a „evoluat“ comunismul! Se adeveresc, în sfîrşit, metaforicele versuri: „Partidul e-n toate, e-n cele ce sînt / Şi-n cele ce mîine vor rîde la soare“. Uite-l şi în fulgii albi de nea! (A. P.

● Acum cîţiva ani, savanţii Institutului de Geodezie al Universităţii din Bonn descoperiseră faptul că diametrul Terrei era mai mic cu cinci milimetri (conform vechilor măsurători ar fi trebuit să fie de 12.756,274 km) şi că Europa şi America au început să se îndepărteze una de cealaltă cu 18 milimetri pe an. Dintre toate distanţele create între cele două continente în scurta lor istorie, de care vă pasă cel mai mult? (M. C.

● Dacă, la începutul lunii februarie, Egiptul părea o ţară instabilă şi periculoasă din care străinii fugeau, la sfîrşitul aceleiaşi luni, potrivit AFP, armata egipteană şi-a întărit efectivele de la graniţa de vest pentru a-i ajuta pe cetăţenii egipteni care voiau înapoi în ţara lor, înspăimîntaţi de tulburările din Libia. Ca şi cum ai reveni la pantofii hărtăniţi după ce i-ai încercat şi pe cei dezlipiţi. (A. M.)

● Pînă în 2020 vom avea 1000 de kilometri de autostradă – a declarat dna Andreea Paul Vass, consilieră a premierului. Dacă îmi amintesc bine, o mie de kilometri de autostradă ni s-au promis şi pe vremea guvernului lui Adrian Năstase (fiecare cu mia lui!). Plus sutele de kilometri promişi de fiecare ministru al Transporturilor (Berceanu, Orban etc.). Plus „suspendata“ lui Sorin Oprescu în Bucureşti. Numai o investigaţie jurnalistică serioasă poate scoate la iveală cîţi kilometri ni s-au promis de-a lungul timpului – dar ceva mă face să cred că, dacă le facem suma, depăşim lungimea autostrăzilor din SUA şi Germania la un loc! (M. V.

● Într-o seară, majoritatea programelor de ştiri TV au început cu un lung şi atotcuprinzător reportaj despre divorţul Columbeanu. Cutremurul din Noua Zeelandă sau revoltele din lumea islamică – mici copii pe lîngă naţionalul amor. (S. G.

● Benghazi, Tobruk, orăşele din Libia în flăcări, de care nu am mai auzit de mult, de mult, de pe vremea cînd, ţînc fiind, în Al Doilea Război Mondial, le căutam pe harta Africii, ţinînd ca englezii să cîştige bătălia deşertului… Unde eşti, copilărie, cu istoria ta cu tot? (R. C.

ÎNDEOBŞTE, AVEM ÎN SUFLET
NECESITATEA CREĂRII  
UNUI NOU PREZENT,  
ÎN INTERIORUL ROMÅNILOR  
CE SE VOR CONSTRUI  
PREA ZGOMOTOS 

● „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vîndut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti… Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală.“ Cine credeţi că este atît de supărat pe ţărişoară!? Octavian Goga. La 1916. (M. C.

● Cristian Ghinea a scris un articol despre necesitatea creării unui nou partid şi a avut parte de nenumărate replici şi ecouri. Acum, dacă ar fi să desenăm pe hîrtie alte decoruri pentru scena politică românească, recunosc că mi-ar plăcea să fie două partide noi: unul de centru-dreapta condus de colegu’ Ghinea şi unul de centru-stînga condus de Vasile Ernu. Este că am deschis o nouă pagină de istorie? (M. V.

● La meteo, pe pervaz, afară, pe străzi, în prezent şi în viitorul continuu, ninge. Există oare pensionare pe caz de iarnă? (S. G.

● Coborîtă de pe Wikipedia: „În prezent, sub egida Dilema veche apare prima revistă glossy pe teme literare, Dilemateca“. Cu aşa o prezentare, mai că te-aştepţi să găseşti în interiorul copertelor cancanuri, bîrfe, picanterii, fete air brush-ate, dezbrăcate şi… citind. Şi totuşi – nu. Nu încă, oricum. Poate în viitor. (P. M.

● În Centrul Istoric a apărut un nou local, „La Rovine“. Din prezentarea acestuia de pe propriul site aflăm ce mesaj a lăsat, de fapt, Mircea cel Bătrîn românilor: „Români! Ridicaţi capetele plecate! Îndreptaţi spinările încovoiate! Alungaţi tristeţea şi lipsa de speranţe din aste zile!“. Şi tot acolo găsim expusă sabia ce a făcut prăpăd în bătălia din locul omonim, în filmul lui Sergiu Nicolaescu, precum şi armura ce a ţinut piept năvălitorilor, în aceeaşi peliculă. (I. P.

● Potrivit HotNews, Andreea Paul Vass (consiliera prim-ministrului Boc) a declarat că, pentru cei 1000 de kilometri de autostradă ce se vor construi în România pînă în anul 2020, Guvernul României îşi pune speranţe în investitori din mai multe ţări arabe, printre care Bahrain, Tunisia şi Egipt. Păi, de ce nu şi Libia? Ca să revoluţionăm complet construcţia de autostrăzi. (A. M.

● Sîmbătă, 19 februarie 2011, un bărbat a fost împuşcat mortal într-un cinema din Riga, pentru că mesteca popcorn prea zgomotos. V-a cam pierit cheful de molfăit în timpul filmului, nu? Şi mie. (L. V.

ÎNDEOBŞTE, NU E CLAR
DACĂ SE OFERĂ FRIG
SAU NU CONTEAZĂ
PÎNĂ UNDE S-A AJUNS
MARŢEA TRECUTĂ 

● Pe o bancă din staţia de metrou Obor e scris un nume, un număr de telefon şi mesajul „Preot gratis“. Nu mi-e clar dacă se oferă sau se solicită. (C. G.

● Am să proporţionez slăninuţa, şi dup-aia o frig pe aragaz“ (Gheorghe Turda, „mare interpret popular“, la Cireaşa de pe tort). Nici nu ştiu de ce să strig „Blasfemie!“ mai întîi. (L. V.

● Un proverb chinez de presantă actualitate, pentru a înţelege luptele interne din orice partid: „Nu pot exista doi tigri pe aceeaşi colină“. Şi dacă nu avem tigri? Nu contează. Merge şi aşa. (R. C.

● „Românii nu ştiu să se distreze“ – ţipă un afiş mare cît toate zilele, de la metrou. Cum adică „nu ştiu să se distreze“? Care „români“? Eu? Voi? Mi se pare de-a dreptul distractiv pînă unde s-a ajuns cu generalizările. (M. M.

● Marţea trecută s-au împlinit 214 ani de la moartea adevăratului baron Münchhausen. Credeţi că inventez? (M. C.)

Mai multe