Cu ochii în 3,14
ÎN BUCUREŞTI,
DE CÎTEVA ZILE, MIROASE INTENS
A MOAŞTE SINTACTICE.
VOM ASISTA
(ÎN FELUL NOSTRU INIMITABIL)
LA UN TSUNAMI PE BĂŢ?
● În Bucureşti, de cîteva zile, mai peste tot, miroase intens a tei. (S. G.)
● Am asistat, din întîmplare, la slujba unei biserici care avea şi o lădiţă cu moaşte. Cum intra cineva, se închina la respectivele moaşte şi atingea geamul transparent de deasupra acestora. O tînără mai întreprinzătoare care intrase după începerea slujbei a deturnat uşor ritualul: după ce s-a închinat, şi-a lipit portofelul de geamul moaştelor. Şi l-a ţinut acolo cîteva zeci de secunde. (I. P.)
● Din ciclul „Noi aventuri sintactice ale limbii române“. Auzită la ştiri: „Un om şi-a împuşcat cu o armă de vînătoare soacra pentru care nu avea permis“. Cu toată compasiunea pentru victimă, cred că permisul pentru soacră este o idee care merită atenţie. (M. V.)
● Pe de o parte, în presa mondenă, o doamnă a pornit o campanie anti-operaţii estetice, via silicoane. Pe de alta, aud de un concurs a cărui miză este tocmai cîştigarea unei asemenea operaţii. Vom asista, aşadar, la un veritabil război al silicoanelor? (S. G.)
● Subiect la bacalaureatul francez, secţiunea filozofie: „Viaţa ucide?“. Serios vorbind, fără a fi liceeni acolo sau, vai nouă, protocronişti, am răspuns de mult, în felul nostru inimitabil: „Viaţa dăunează grav sănătăţii“. (R. C.)
● La începutul acestui an, după cutremurul devastator din Murcía, spaniolii au stabilit cele trei zone cu cel mai mare risc de tsunami din peninsulă: Golful Cádiz, Insulele Baleare şi golful dintre Málaga şi Alicante, cunoscut ca Marea Alborán. Cum era de aşteptat, preţul locuinţelor în zonele pomenite a început să scadă, mai ales că a fost amintit şi cutremurul portughez din 1755 care a provocat, în întreaga Peninsulă Iberică, peste 15.000 de morţi. (S. S.)
● Festivalul Cireşelor, la Urleta, lîngă Cîmpina. Mici, bere, şpriţ de vară, shaorma, îngheţată, roata norocului, telefoane mobile second hand, mere glazurate, şlapi şi haine chinezeşti, vată pe băţ, scenă, muzică rock – Queen (unde-i maneaua de altădat? o fi interzis-o primarul?) şi… nici o cireaşă! Ba nu, vă mint: erau două, un cercel atîrnat „de decor“ pe vîrful unui cîrnat prăjit. (A. P.)
CINE VREA SĂ SCHIMBE O VREME, MAI ÎNTÎI TREBUIE
SĂ MUNCEASCĂ GREŞIT
● Din goana telecomenzii am rămas pe canalul sport.ro, unde un tip în trening şi cu şapcă pe cap vorbea neobişnuit de corect limba română (cu prepoziţia „pe“ la acuzativ), în fraze lungi, cu subordonate şi cu un lexic variat (folosea cuvinte precum „aleator“ şi „disparat“). Era Ion Oncescu, de cinci ori campion mondial la skanderbeg. Păi, cine vrea să-i pună braţul jos, mai întîi trebuie să pună burta pe gramatică. (M. C.)
● Consilierii municipali din Budapesta au decis să schimbe steagul oraşului. Nu le mai plăceau culorile lui pentru că erau similare cu cele ale României, adică roşu, galben şi albastru (chiar dacă ale lor erau pe orizontală). Şi le-au schimbat astfel încît să semene cu ale steagului propriei lor ţări, adică roşu, alb şi verde. Bănuiesc că acum sînt ceva mai mîndri, mai ales că steagul Ungariei are aceleaşi culori (şi tot pe orizontală) ca steagurile Iranului, Tadjikistanului şi Guineii Ecuatoriale. (A. M.)
● O fostă stagiară a lui Hillary Clinton a devenit actriţă porno. Sammie Spades – aşa o cheamă – a absolvit o facultate bună şi a lucrat o vreme în echipa secretarului de stat pentru politică externă. Apoi şi-a dat seama că „din sex ies foarte mulţi bani“. Să fi ajuns singură la această concluzie sau i-o fi explicat stagiara lui Bill Clinton, Monica Lewinsky, cum e cu politica, sexul şi banii? De fapt, asta contează prea puţin. Chestia cu adevărat arzătoare e de ce nu i-o fi explicat Bill neveste-sii cum e cu stagiarele. (M. M.)
● „Bugetul trebuie echilibrat. Aroganţa funcţionarilor publici trebuie moderată şi controlată. Oamenii trebuie să înveţe din nou să muncească în loc să trăiască pe spinarea statului.“ A spus-o Cicero, în anul 55 î.H. Concluzia: nu s-a schimbat nimic de 2065 de ani! Cel puţin, nu în România. (A. P.)
● Nu-ş’ cum se face, dar preşedintele Băsescu s-a apucat să spună nişte aiureli despre abdicarea regelui Mihai la doar două săptămîni după ce revista noastră a publicat un dosar consistent despre regalitate. Dilemă: credeţi că 1) preşedintele nu citeşte Dilema veche sau 2) o citeşte, dar înţelege greşit? (M. V.)
TREABA ASTA TE FACE
SĂ TE GÎNDEŞTI DE DOUĂ ORI ÎNAINTE DE A SPUNE MULTE: GUVERNUL I-A FĂCUT CELEBRI
PE ADORMIŢI
● S-a dovedit: papagalul cenuşiu african este cea mai inteligentă pasăre de pe Pămînt. Un studiu efectuat în Austria a arătat că această pasăre are abilităţi de deducţie şi eliminare (abilităţi observate înainte doar la oameni şi maimuţe) şi un nivel al inteligenţei corespunzător unui copil de patru ani. Treaba asta te face să te gîndeşti de două ori înainte de a-l face pe careva „papagal“… (P. M.)
● La rubrica „Matrimoniale“ din Romånia liberă de luni, 20 iunie 2011, un domn pe nume Edmond aduce, într-un anunţ, parfumul altor vremi: „Inginer pensionar, 78/1,85/75 cult, prezentabil, serios, nefumător, doresc cunoştinţă doamnă intelectuală, circa 70 ani, înaltă, relativ sveltă pentru convieţuire onorabilă“. Acel „relativ sveltă“ spune multe despre o anume înţelegere a celor omeneşti şi ar putea deschide calea unei frumoase prietenii. (D. S.)
● O prietenă care stă în Canada de mulţi ani mi-a povestit ce se mai întîmplă în politică la ei. Ca să mă lămurească, l-a citat pe Gilles Duceppe, liderul Partidului Separatist din Québec: „Guvernul lui Harper e o gaşcă de creaţionişti care cred că The Flintstones este un documentar“. (A. M. S.)
● O vreme a fost dansator profesionist; în anii ’60 a devenit furnizorul personal de droguri psihedelice pentru Ken Kesey (autorul Zborului deasupra unui cuib de cuci); pentru festivalul de la Monterey a prelucrat un drog pe care l-a numit „Monterey Purple“; ca inginer de sunet i-a făcut celebri pe Grateful Dead, a înregistrat concerte istorice ale unor Jefferson Airplane, Janis Joplin, Santana ş.a., iar Beatleşii au recunoscut că fără cunoştinţele sale de chimie nu ar fi putut duce la capăt The Magical Mystery Tour. Statisticile spun că între 1965 şi 1967 a produs în laboratoarele sale nu mai puţin de 1,25 de milioane de doze de LSD, drog, pe atunci, legal şi căruia el i-a stabilit standardele de calitate. Fără el, contracultura psihedelică n-ar fi existat. Îl chema Owsley „The Acid King“ Stanley şi a murit recent la vîrsta de 76 de ani. Într-un accident rutier. (M. C.)
● Arhiepiscopia Bacăului şi Romanului a scos la vînzare peste 1.000 de kit-uri pentru înmormîntare. Un kit costă 25 de lei şi conţine: „icoană a Maicii Domnului, cruce de mînă, toiag din ceară curată, tămîie parfumată, cărbune pentru tămîie, căţuie pentru tămîiere, Îndrumător privind înmormîntarea şi pomenirile pentru cei Adormiţi“. Cartea tibetană a morţilor cred că se-ntoarce în mormînt. (L. V.)