Cu ochii în 3,14

28 iulie 2011   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DIN MECANISMUL PLĂCERILOR
SIMPLE REZULTĂ CĂ AM INTRAT  
ÎN CEL PUŢIN PATRU-CINCI NICĂIERI  

● La o notiţă apărută acum două săptămîni în această rubrică, în care scria că „din site-ul DNA rezultă că în ultimele nouă luni s-au pronunţat doar cinci condamnări definitive la nivel naţional în cauze de corupţie“, DNA ne-a răspuns cu un comunicat care precizează că „în perioada octombrie 2010 – iunie 2011, instanţele de judecată au pronunţat un număr de 102 hotărîri definitive prin care au fost condamnaţi 168 de inculpaţi“. Mulţumim pentru precizare. Dar între timp am citit şi Raportul Comisiei Europene cu privire la Justiţie: parcă şi 102 tot puţine sînt… (M. V.

● La Piaţa Sudului, deasupra unei tarabe, un cîrlig de agăţat popor: „Măsurăm procentul de grăsime din organism“. Ceva mai încolo, în forfota pieţei, o rotiţă din mecanismul contrabandei îşi striga marfa: „Avem ţigări pentru doamnele plinuţe!“. (D. S.

● Pentru toţi iubitorii de cărţi şi librării: în Marea Britanie a apărut „The Book Barge“ – o librărie independentă, găzduită de o barjă care îşi croieşte drum prin reţeaua de canale a Regatului Unit. Sarah Henshaw, iniţiatoarea proiectului librăriei plutitoare, spune că şi-a propus „să promoveze un stil de viaţă mai tihnit, mai domol, al plăcerilor simple, căni de ceai, conversaţie, cultură şi, bineînţeles, ghemuirea în pat cu o carte bună de la Book Barge“. Mai ştiţi că acum vreo două săptămîni voiam să mă mut în Japonia? M-am răzgîndit. (P. M.

● Am ajuns, după mult timp, la Vama Veche. Am intrat în cel puţin patru-cinci locuri, la diferite ore din zi. De peste tot se auzea numai muzică românească. Mi s-a părut ciudat. Să aibă vreo legătură cu campania de promovare a turismului românesc? (A. M. S.

● În română nu i s-au tradus decît vreo trei cărţi, şi la distanţe de decenii, deşi a fost un mare scriitor şi un intelectual cu o biografie agitată: membru al partidului comunist spaniol, arestat de Gestapo şi trimis în lagărul de concentrare de la Buchenwald în anii ’40, coordonator apoi al activităţilor clandestine de rezistenţă împotriva regimului lui Franco, exclus din partidul comunist în 1964 pentru criticile şi divergenţele de opinie. Într-un interviu pe care i l-am luat în 2002 pentru revista 22, mărturisea: „Ruptura mea de comunism a fost radicală. Nu poţi spune despre comunism că doar s-a întîmplat să iasă rău. Sînt oameni inteligenţi care susţin asta, dar nu, comunismul nu poate duce nicăieri. Comunismul a fost doar nomenclatură, corupţie şi forţă opresivă“. Evreu spaniol vorbitor de germană ajuns scriitor francez nominalizat la Oscar ca scenarist pentru un regizor grec, Jorge Semprún a murit luna trecută, la 84 de ani. Unul dintre nepoţii lui este căsătorit cu o româncă. (M. C.)  

CE NEVOIE AVEŢI  
DE ASPIRAŢII SCURTE?  
UN TITLU OBSCUR,  
LA 35 DE GRADE,  
RĂCOREŞTE ORGANISMUL

● În Piaţa Crîngaşi, întrebat de perioada de garanţie a unui ventilator, vînzătorul a răspuns, zîmbind complice: „Ce nevoie aveţi de garanţie, că vă fac proba aici, pe loc“. O strategie, mă gîndesc, numai bună de aplicat cînd FMI-ul este solicitat să ne aloce fonduri. (S. G.

● În autobuz, un tînăr care vorbea prea tare la telefonul mobil, lăudîndu-se ce „gagică bună“ întîlnise cu o seară înainte, zice la un moment dat: „…Bill Gates ca bani şi Nicu Gheară ca jmecherie“. Ce aspiraţii au unii! (P. M.

● Directorul unei şcoli din Florida, George Kenney, obişnuia ca, între două ore de matematică, să-şi relaxeze şi motiveze elevii prin scurte şedinţe de hipnoză. Povestea – care îi viza, se pare, şi pe unii dintre părinţii elevilor – a ieşit la iveală după ce cîţiva dintre copiii hipnotizaţi s-au sinucis, iar unul a avut un accident de maşină. Proful a negat orice implicare, apoi, în faţa dovezilor, a început să plîngă. Nu foarte tare, căci, dacă se va stabili vreo legătură între una şi alta, s-ar putea alege cel mult cu două luni de închisoare şi o amendă de 500 de dolari. Asta dacă nu-l hipnotizează şi pe judecător. (S. S.

● A apărut pilula cu ciorbă de varză. Aştept un meniu întreg. (S. G.

● Titlu cu litere de-o şchioapă în Jurnalul naţional: „România nu va muri de foame, dar românii, da“. Cogitaţiunea îi aparţine secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu. Să înţelegem că, după ce îşi va încheia mandatul dl secretar de stat, nu va mai fi valabilă vorba aceea cu „frumoasă ţară, păcat că-i locuită“? (M. V.

● Într-un obscur film comunist, de pe la începutul anilor ’80, am descoperit că şi pe vremea aceea, deşi nu existau jeep-uri, oamenii îşi etalau statutul şi funcţia prin maşinile pe care le deţineau: tovarăşul inginer avea un amărît de Oltcit, tovarăşul director al uzinei era la volanul unei Dacii, iar tovarăşul profesor universitar conducea o Lada. Tovarăşul maistru venea la uzină cu bicicleta. Totodată, mi-am amintit de o expresie de mult uitată şi care nu mai e deloc valabilă astăzi: „Ce te uiţi ca la maşini străine?“. (A. P.

● Pe stradă, la 35 de grade, o fetiţă care mînca fără nici o poftă o îngheţată a spus ceva inadmisibil în copilăria mea: „Mami, de-abia aştept să vină iarna!“. Hm, sîntem din ce în ce mai nemulţumiţi. (A. P.

● După cercetări minuţioase, oamenii de ştiinţă au confirmat ceea ce omenirea ştia deja de sute de ani: anume, faptul că berea răcoreşte organismul. Aştept un studiu serios care să demonstreze că apa hidratează. (M. M.)  

CAUT O DOAMNĂ DE 16 KM  
CU AER CONDIŢIONAT 

● Am fost cu bicicleta la reparat (i se rupsese o spiţă), la un magazin de specialitate. Ce credeţi că mi-a recomandat vînzătoarea, după ce mi-a spus că în magazinul respectiv nu-mi pot rezolva problema? Să-mi caut un spiţer. (A. M.

● În transportul public se pot întîmpla cele mai uimitoare lucruri: într-o recentă călătorie cu autobuzul 131, o doamnă de vîrsta a treia i-a atras atenţia alteia, care se apropia deja de cea de-a patra, să nu mai vorbească atît, că o deranjează. Replica mulţimii călătoare a venit prompt, cu rezonanţe nostalgice: „Dacă nu-ţi place, ia-ţi maşină mică!“. (I. P.

● De pe bacau.adevarul.ro aflu că maşinile poştei din Bacău sînt parcate pe un teren al lui Dumitru Sechelariu (fostul primar cu nume de stadion), contra sumei de 9000 de euro pe lună. Locul cu pricina e la 16 km distanţă. Temă pentru acasă: să se afle 1) cît costă motorina consumată aiurea pentru drumul pînă la parcare şi înapoi; 2) de ce oamenii nu au încredere în Poşta Română, aşa că nu se abonează la ziare şi reviste. (M. V.

● În Japonia s-a inventat vesta cu aer condiţionat. Ce vestă! Ce veste!… (M. M.)

Mai multe