Cu ochii în 3,14

18 august 2011   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

A SPUNE CĂ 100.000 DE OAMENI
ÎŞI EXPRIMĂ BUCURIA ÎN PREAJMA
ALVEOLELOR DE GHEAŢĂ
E CAM TOT AIA CU A SPUNE
CĂ ROMÅNUL
AR PUTEA FUNCŢIONA RECE  

● Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a recomandat Academiei Române schimbarea definiţiei termenului „ţigan“ din DEX, pentru că nu menţionează sensul peiorativ. Recomandarea vine ca urmare a unei petiţii semnate de trei organizaţii civice care cer eliminarea formulărilor „epitet dat unei persoane cu apucături rele“ şi „epitet dat unei persoane brunete“ existente în actualul dicţionar. Păi, a spune că termenul „ţigan“ are conotaţii peiorative e cam tot aia cu a spune că e un epitet dat unei persoane cu apucături rele. În sfîrşit, asta are mai puţină importanţă, dar mă tem că e o controversă din care pînă la urmă ar putea să iasă o mare ţigănie. (A. M.

● A creat o mare stupoare teribila informaţie conform căreia cei (aproximativ) 100.000 de oameni care au venit să vadă noul stadion naţional nu au lăsat în urma lor nici un fel de gunoaie şi mizerii, „firma de salubritate neavînd, practic, ce face“. O fi acest stadion occidental, şi accidental?… (R. C.

● Toată vară am văzut la TV un spot în care un român îşi exprimă bucuria pentru faptul că afară e cald şi că s-au deschis terasele, apoi se întîlneşte cu alţi prieteni români şi cu toţii beau însetaţi cîte o bere la halbă. Concluzia: „Românii iubesc berea!“. Da, e adevărat, aşa cum iubesc şi vinul, ţuica şi, la o adică, chiar şi vodca sau whisky-ul. Vorba unei prietene hippioate de pe timpuri, la 2 Mai, căreia m-am oferit odată să-i fac un ness şi m-a refuzat cu demnitate: „Nu beau nimic fără grade!“. (A. P.

● Nasc spirite inventive şi în preajma cuptoarelor unde se rumenesc aluaturi. Unui asemenea creator de gusturi proaspete i se datorează (cred) produsul pe care l-am văzut etalat în vitrina unei patiserii: „ştrudel cu porc“. (D. S.

● Se pare – au constatat cîţiva cercetători spanioli – că prima ţigară, cea fumată în primele 30 de minute după trezire, provoacă cele mai mari prejudicii alveolelor pulmonare, aplazii care pot duce direct la cancer de plămîni. Dar ţigara de după-amiază oare la ce poate duce? (S. S.

● Un mousse de ciocolată plin de aşchii de gheaţă, servit în Bucureşti de curînd, la o cofetărie cu destule pretenţii, mi-a adus aminte de o întîmplare de acum cîţiva ani. Eram în Braşov, comandasem un parfait (tot de ciocolată), iar chelneriţa ne adusese unul îngheţat bocnă, imposibil de mîncat. Replica ei de atunci, cînd i-am atras atenţia, a fost memorabilă: „Nu ştiu ce să vă zic… Aşa mi l-au dat de la bucătărie. Vreţi să vi-l bag un pic la cuptorul cu microunde?“. (P. M.

● Am făcut greşeala să deschid televizorul pe Realitatea TV. Un corespondent transmitea de la faţa locului: „La Mamaia este cel mai aglomerat weekend. Ca pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, cînd tot românul îşi permitea să meargă la mare“. N-am să mai greşesc a doua oară. (L. V.

● În zona Dristor din Bucureşti, o firmă de servicii funerare face bună vecinătate cu un magazin naturist. Mă gîndesc că cele două ar putea funcţiona sub o singură denumire: „La Mioriţa“. (S. G.

● Ştiu că lumea arde. Dar dacă vrei cu tot dinadinsul să te piepteni, n-are cum să te lase rece o vopsea de păr care, printre multele culori enumerate, vine cu o propunere ca asta: încearcă nuanţa „stafidă modernă“. (A. M. S.

ÎN ROMÅNIA POŢI VEDEA
NU MAI PUŢIN DE 209 MILIARDE
DE MICŞORĂRI PE TERMEN LUNG 

● Pe Calea Moşilor, un îndemn atipic, scris mare, cu vopsea albă, pe asfalt: „Zîmbeşte-le colegilor tăi de trotuar!“. Nu ştiu a cui a fost iniţiativa, dar faptul că în România poţi vedea aşa ceva m-a făcut într-adevăr să zîmbesc. (A. P.

● În chiar ziua în care au fost scoase la vînzare, s-au vîndut nu mai puţin de 42.000 de bilete pentru National September 11 Memorial and Museum, care se va deschide la 12 septembrie chiar pe locul de la Ground Zero. Anul acesta se fac 10 ani. (M. C.

● Luna trecută s-a lansat racheta Atlantis, cea de-a 33-a rachetă şi ultima din istoricul program de lansări al NASA care a costat SUA, în ultimele trei decenii, 209 miliarde de dolari. De acum încolo zborurile în spaţiu vor fi făcute doar în interes economic, cu NASA pe post de partener. Glasul banilor se aude acum şi-n spaţiu. (M. C.

● Traian Băsescu: „Cei care anunţă măriri de salarii fac rău României“. Şi cei care anunţă micşorări îi fac vreun pustiu de bine? (M. V.

● Au apărut grădiniţe unde se învaţă limba chineză. Cine zice că în România nu se gîndeşte pe termen lung?… (M. V.)

GÎNDUL ROMÂNESC ARE ÎN EL
CEVA DE PROIECTIL DANSÎND
PRIN NOI CU ANIMALELE

● Un cetăţean s-a urcat pe un stîlp de lîngă Palatul Cotroceni şi ameninţa că se aruncă de acolo. Forţele de intervenţie i-au oferit un ceai, omul l-a acceptat. Numai că îi puseseră laxativ în ceai. Şi s-a dat jos. Pare-se că gîndul de a face pe el sus pe stîlp a fost mai îngrozitor decît sinuciderea. Mi se par foarte tari poliţiştii noştri, eu ştiam faza din filme cu somniferul pus în pizza, dar cred că nu mergea să-l adormi pe om sus pe stîlp. (C. G.

● Din înţelepciunile miezoase şi haioase – cu o mare putere de generalizare şi la alte mese – ale fotbalului românesc: „Atmosfera e ciudată cînd bei numai apă plată“. Mi se spune că e şi o reclamă pentru bere. Ciudat, eu beau numai apă plată. (R. C.

● Blonda lui Bote/Burlăciţa/Bianca Drăguşanu, despre unul dintre pretendenţii la farmecele ei: „Are în el ceva de macho, un… un je ne sais quoi… înţelegi?“. Am înţeles şi m-am cutremurat. (L. V.

● Un bărbat de 39 de ani, tată a doi copii, a murit tăind cu flexul un proiectil găsit, ca să-l ducă la fier vechi. Întrebat dacă nu şi-a dat seama că proiectilul va exploda, prietenul lui a zis: „Şi ce să facă, să moară de foame?“. Cum e: prostia trece drept disperare sau e camuflată în foame? (M. C.

● „Ca texan, m-am simţit ofensat de fotografia cu cei doi bărbaţi dansînd în timpul paradei gay de la New York. Nu, nu pentru că doi bărbaţi dansau împreună; dar, ce naiba, purtau pantaloni scurţi şi cizme de cowboy!!!“ – asta a scris luna trecută celor de la Times un american din localitatea… Nederland. Simţul ironic al toponomiei! (M. C.

● Scriam mai demult despre una dintre inscripţiile găsite pe zidurile bucureştene: „Iisus vine!“. De curînd am regăsit-o, prin zona Sălii Palatului, cu o urmare firească, am putea spune: „Iisus vine şi trece prin noi!“. (I. P.)

● La Delfinariul din Constanţa s-au adus cinci canguri pitici şi cinci maimuţe pitice. De ce? Delfinii se-nţeleg numai cu animalele pitice? (L. V.)

Foto: Tudor Giurgiu

Mai multe