Cu ochii în 3,14

27 octombrie 2011   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

A FOST O ZI DE BUNĂ CALITATE
PENTRU SINGURUL OM DIN LUME
CARE SE ÎNVECINEAZĂ  DEPARTE  

● Din ciclul „Anticamera gîndirii“. Victor Ponta a scris pe blogul propriu, după o întîlnire cu Jose Luis Rodrigo Zapatero, premierul spaniol (în limba spaniolă, zapatero = cizmar): „A fost o zi remarcabilă pentru mine. Cu spiritul autocritic de care nu mă pot debarasa, m-am gîndit: ce marinar avem noi şi ce Cizmar extraordinar au avut ei! Mare diferenţă!“. (M. V.

● Evenimentul zilei scrie despre arestarea unui student din Timişoara pentru vînzare de marijuana. Să citim acest fragment (Evz, 14 octombrie): „L-au urmărit insistent şi chiar i-au trimis, drept clienţi, investigatori sub acoperire care au cumpărat droguri de la el în mai multe rînduri. Potrivit acestora, studentul nu se sfia să vîndă marijuana chiar pe holurile Universităţii de Vest. Cerea 50-60 de lei pentru o doză. După ce marijuana a fost analizată şi s-a stabilit că este de bună calitate, poliţiştii au decis să acţioneze şi să îl salte pe dealer“. Nu înţeleg faza cu „după ce a fost analizată şi s-a stabilit că este de bună calitate, au decis să îl salte“. Cum adică? Dacă era de proastă calitate era permis? Marijuana este pe invers decît produsele legale? La alea te arestează dacă le faci prost, la marijuana te arestează doar dacă iese bine? Evz, rog clarificaţi chestiunea! (C. G.

● Duminică, prînz, vînzoleală mare în piaţă. În agitaţia aceea, un bărbat cu o sticlă de lichid roşu în mînă perora: „Eu sînt singurul om din lume care în viaţa lui splendidă s-a ghidat doar după Neckermann şi după cărţi“. (A. M. S.

● Ce nume poate fi mai potrivit pentru un second-hand decît „Optimist“? Mai ales cînd se învecinează, în mod absurd, cu strada Plutaşilor? (I. P.

● În 50 de ani, Marea Moartă va seca complet. Pentru a o păstra în viaţă, oamenii de ştiinţă din Israel, Palestina şi Iordania dezvoltă acum proiectul unui canal care să aducă din Marea Roşie 1,1 miliarde de metri cubi de apă. Păcat că Marea Neagră e aşa departe. Ar fi putut dona şi ea nişte apă pentru ceea ce ar fi putut primi numele de Marea Moartă cu Roşu şi Negru. (M. C.

SĂ ÎNŢELEGEM CĂ TOAMNA  
DEVINE SUAVĂ?
ÎN CENTRUL EI  
(SUB UN SPIRIT TÎRZIU)  
SE GĂSESC ÎNTREBĂRILE  
PE CARE LE MÎNCĂM? 

● O reclamă într-un pliant al unui hipermarket: „Cu Adria Cola şi Adria Portocale toamna este mai bogată!“. Să înţelegem că toamna se coc portocalele şi e belşug de cola? (A. P.

● Din ştirile care aleargă – fără semn de exclamaţie sau întrebare – pe burtierele televiziunii: „FMI : China poate salva Europa şi Statele Unite“. Lumea devine din ce în ce mai concisă. (R. C.

● Lucrurile nu sînt total pierdute. Urcînd în taxi într-o seară ploioasă, am fost învăluită de o muzică suavă de chitară – taximetristul meu asculta Radio România Muzical. Şi, la finalul cursei, mi-a urat un gingaş „Somn uşor!“. (P. M.

● „Federico Fellini era un geniu absolut, dar La Dolce Vita nu e un film mare. Nebunia scenei de la Fontana di Trevi, ea l-a făcut celebru, şi acolo, în centrul ei, eram eu…“. La 80 de ani, Anita Ekberg rămîne, cum se zice, grandioasă. (R. C.

● Sub un articol de pe HotNews în care se spunea că, în zilele cînd au prezentat şi dezbătut ore în şir accidentul în care a fost implicat Şerban Huidu, posturile Realitatea TV şi Antena 3 au avut audienţe modice, apărea următoarea reclamă: „Audi ieftine“. (A. M.

● Cînd am vrut să cumpăr şi un cap de peşte de la o pescărie din Piaţa Drumul Taberei, arătînd spre grămada proaspăt adusă şi rugînd-o pe „doamna“ din spatele tejghelei să-mi dea, alături de şalăul deja comandat, şi „un cap“, vînzătoarea mi-a răspuns: „În gură?!“. Era, evident, „un spirit de glumă“… (P. M.

● Stau şi mă întreb dacă îl ascultă cineva pe Radu Banciu, noaptea tîrziu şi dimineaţa în reluare, înşirînd mizerii şi demenţe pure, făcîndu-i pe unele şi pe alţii babe sau ţigani, împroşcînd „gospodine deghizate în antrenori de baschet“, în fine, avertizîndu-ne că vom muri cu toţii de mîna lui Şerban Huidu şi făcînd expertize auto, deşi nu are nici măcar permis de conducere. Chiar dacă nu e nimeni de partea cealaltă a ecranului, cum pare, dacă nu-l ascultă decît propriul producător şi cei doi operatori de serviciu, poate ar fi cazul ca postul B1 TV să-i asigure dlui Banciu accesul la un psiholog sau un psihiatru. Mai ales de cînd controlul psihologic anual, pentru meseriile de risc, este obligatoriu. (S. S.

● „Pericolul din frigider: locul în care se găsesc 8000 de bacterii pe centimetru pătrat“ – titrează mediafax.ro. Vă mai este foame? (M. M.)

● Dintre întrebările recensămîntului: „Cine este capul familiei?“. Adică cine aduce bani în casă, cine plăteşte ratele la bancă etc. În urma răspunsurilor s-ar putea trage concluzia că familia modernă a devenit, spre deosebire de cea tradiţională, un soi de monstru cu două capete. Mai bine era stabilit capul familiei nu după criteriul financiar, ci după cine deţine puterea asupra telecomenzii de televizor. (S. G.

● O scurtă trecere în revistă a numelor mezelurilor pe care le mîncăm: Cris-Tim, Marex, Aldis, Diavist, Caroli, Sergiana, Pinochio (ăsta nu era cu prelucrarea lemnului?!) etc. Nici unul dintre aceste nume nu te îmbie, nu-ţi inspiră lebăr şi şorici. E adevărat, nimeni nu susţine că, pe lîngă polifosfaţi şi antioxidanţi, mezelurile ar mai conţine şi carne, aşa că din punctul meu de vedere se pot numi oricum, în orice prezentare. Ce-aţi zice de parizerul de băut Activia? E prea ca la ţară? (A. P.)  

HMMM, NIMIC NOU  
SAU CU SERTARE PARTICIPANTE 

● Citesc, într-un cotidian, că „Un bărbat a tras cu arma în scopuri personale“. Hmmm. Personal, sînt pacifist. Tot personal am o întrebare: poţi să tragi cu arma şi-n scopuri nepersonale? (M. M.

● Anti-tratament pentru astenia de toamnă: „Asta e singura mea temere: că totul s-a întîmplat deja; nimic extraordinar sau nou sau interesant nu se va mai întîmpla vreodată de-acum încolo“. E a lui J.G. Ballard. Mai am şi altele, dacă vreţi. (L. V.

● Actorul Larry Hagman a fost diagnosticat cu cancer. Vi l-aţi fi imaginat pe J.R. bolnav?! (M. C.)

● Două genţi pe un raft, rufărie în sertare, nişte rochii pe umeraşe, într-un dulap: astea-s vise? După mintea mea, parcă n-ar fi, însă reclama dintr-o staţie de metrou (la dulapul de haine PAX MALM) zice altfel: „Aşa nu renunţi la visele tale, doar le organizezi mai bine“. (D. S.)

● Programme for International Student Assessment (www.pisa.oecd.org) a publicat recent un top al ţărilor în funcţie de nivelul de cunoştinţe de matematică al studenţilor. România se află pe locul 48 dintr-un total de 65 de ţări participante la program, doar deasupra unor ţări precum Kazahstan, Muntenegru, Albania, Columbia, Panama sau Kîrgîzstan. Pînă şi studenţii din Trinidad & Tobago sînt mai buni la matematici decît cei români. Cum, nu eram noi ăia care produceam olimpici la matematică pe bandă rulantă!? (M. C.)

Foto: D. Goace

Mai multe