La Ministerul Educației, abonatul nu poate fi contactat
Mai știe cineva ce se mai întîmplă pe la Ministerul Educației? Ultima știre venită din zona coordonării învățămîntului românesc (socotit, nu-i așa, „prioritate națională“) era aceea că domnul Valentin Popa, ministru de foarte tristă amintire, a demisionat, iar ministru interimar a fost numită doamna Rovana Plumb. Asta se întîmpla pe 1 octombrie, la început de an universitar. Cît va dura interimatul? Cine va fi numit după aceea? Ce promisiuni onorabile poate face PSD „familiei tradiționale“ pe care a chemat-o la urne ca să nu aibă timp să privească peste gardurile școlilor și să vadă mizeria și sărăcia care domnesc acolo? Nimeni nu știe să răspundă la aceste întrebări. Nici măcar doamna Rovana Plumb, care stă, probabil, cu ochii pe ceas, nerăbdătoare să scape de orele suplimentare pe care le face la Ministerul Educației. Căci nimic din trecutul profesional al domniei-sale nu o recomanda pentru acest post: director de fabrică de cosmetice pînă în 2000, apoi politician răbdător, cuminte, cu o ascensiune calmă, plimbîndu-se prin tot felul de funcții publice, avînd grijă să nu supere nici un șef, fost, actual sau viitor, al PSD.
Ne uităm pe site-ul ministerului după niscaiva activități, mișcare, forfotă. Găsim din plin: mai-marii educației naționale nu dorm, veghează somnambulic asupra destinelor generațiilor viitoare prin excepționale programe de reformă: de exemplu, în zilele de 18 și 19 octombrie au avut loc, la Tunis, acțiuni de promovare a învățămîntului românesc pentru tinerii tunisieni, îndrăgostiți, se pare, de facultățile din România. Delegația țării noastre, numeroasă, foarte numeroasă, a cuprins membri ai Consiliului Național al Rectorilor, reprezentanți ai centrelor universitare din Alba Iulia, Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași, Ploiești, Pitești și Timișoara. Dacă mai veneau din vreo două orașe, probabil depășeau numeric organizațiile studențești din țara-gazdă. Din partea Ministerului Educației a venit domnul Ioan Ștefan Groza, secretar de stat, despre care ziarele autohtone au numai cuvinte de laudă: a invitat dansatoare din buric la o conferință academică finanțată din fonduri europene, a încercat de două ori, fără succes, să devină rector al Facultății de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și există suspiciuni că a plagiat. La acest eveniment, citez din documentul oficial, „au fost prezentate avantajele oferite de învățămîntul românesc“. Cui? Viitorilor studenți tunisieni! Foarte frumos și generos. Dar, mă gîndesc, înainte de tunisieni, n-ar fi fost bine ca aceste avantaje să fie prezentate și tinerilor români? Poate n-ar mai pleca din țară în număr așa de mare, la studii în străinătate. Poate nu și-ar mai lua camere cu chirie, de groaza mizeriilor din cămine. Poate…
A doua activitate prezentată, în ordine cronologică, pe site-ul ministerului pare de un cinism copleșitor. Iat-o: „Ministrul interimar al Educației, doamna Rovana Plumb, a convocat, astăzi, 18 octombrie 2018, o întîlnire de lucru cu reprezentanți ai cadrelor didactice – învățători și profesori. Au fost prezenți, de asemenea, membrii unor asociații profesionale, lideri de sindicat, precum și inspectori școlari. Scopul demersului doamnei Rovana Plumb a fost inventarierea principalelor dificultăți pe care le întîmpină cadrele didactice și remedierea cît mai urgentă a acestora, astfel încît să se asigure crearea unor premise solide pentru creșterea calității învățămîntului preuniversitar din România.“ Pentru a afla „dificultățile“ pe care le întîmpină profesorii, nu era nevoie să scoale cu noaptea în cap liderii de sindicat și nici să-i scoată de la ore pe bieții dascăli: era suficient ca doamna interimar să citească presa, cinci minute, la o cafea, și se lămurea. „Remedierea cît mai urgentă a dificultăților“? Așa ca Făt-Frumos, într-o zi cît alții în treizeci de ani? Mai exact, cum o să procedeze doamna Plumb ca să repare ce au stricat colegii dînsei de partid în atîta amar de vreme? Avem și răspunsul, tot pe site: „Doamna Rovana Plumb a solicitat reprezentanților MEN propuneri de soluții concrete și rapide privind toate aspectele semnalate și constituirea, în acest sens, a unui grup de lucru la nivelul instituției“. Nu înțeleg și pace: păi, de ce să se constituie, în MEN, un grup de rezolvare a problemelor cu care se confruntă învățămîntul românesc? Angajații din minister, de la secretari de stat pînă la cel mai mărunt funcționar, nu cu asta se ocupă?
Nu cam asta ar fi activitatea în sprijinul „priorității naționale“ care este educația? Probabil că nu: toată suflarea PSD e mobilizată împotriva statului paralel, invizibil pînă acum, dar care epuizează toate resursele de inteligență și competență, și așa sărace, ale guvernării.
Maria Iordănescu este psiholog.
Foto: adevarul.ro