La Cairo, cu sarmalele de acasă

26 mai 2011   Societate

Una dintre destinaţiile preferate ale lui Tito era Egiptul, pe care-l vizita, pe mare, la bordul iachtului Galeb. În februarie 1962, în timpul unei croaziere de opt zile, Tito a vizitat Alexandria, Cairo, Qina, Luxor şi Aswan. Pe 4 februarie, în prima zi a sejurului, preşedintele Gamal Abdel Nasser l-a întîmpinat pe Tito cu toate onorurile, în Alexandria, şi l-a însoţit apoi în trenul de Cairo. Gustarea din tren –  compusă din supă de pui cu tăieţei şi sarmale de porc cu afumătură – a fost dată de Tito şi pregătită de o echipă de bucătari iugoslavi, cu ingrediente aduse de pe vasul Galeb.

Iată reţeta sarmalelor: alegeţi 2 kilograme de foi de varză murată. Tocaţi 2 cepe, 100 gr de slănină afumată şi 50 gr de şuncă de casă. Amestecaţi totul bine cu 1 kg de carne tocată – porc şi viţel, părţi egale. Adăugaţi 200 gr de orez, sare, piper, boia dulce şi un pahar de vin alb. Umpleţi foile de varză cu tocătură şi rulaţi-le în formă. Puneţi pe fundul unei oale fîşii de varză murată şi aranjaţi sarmalele de-a lungul pereţilor, lăsînd în mijloc un spaţiu gol, pe care îl umpleţi cu varză murată tocată şi cu 150 gr de şuncă de casă tăiată în cubuleţe. Puneţi deasupra 150 gr de slănină afumată tăiată fîşii şi 500 gr de costiţă afumată. Acoperiţi cu cîteva foi de varză, adăugaţi apă şi lăsaţi să fiarbă 2 ore şi jumătate, fără să amestecaţi.

Iată cum ecumenismul culinar de acasă (bosnieci şi sîrbi, musulmani şi creştini, vită şi porc) s-a propagat, prin Tito, şi în trenul de Cairo. Nu ştim dacă Nasser s-a înfruptat şi el din sarmalele cu porc şi cu vin. Dar pesemne că pentru cei aflaţi la drum există şi în religia islamică pogorăminte.

Mai multe