Jackfruit

27 decembrie 2016   Societate

Acest fruct poate înlocui cu succes carnea. Ceafă de jackfruit cu cartofi prăjiți, sarmale de jackfruit, o minune! Mititei de jackfruit cu hrean! – abia aștept. Este doar 5 dolari kilu’ în New York și cred că-l găsesc la ticăloșii mei dragi din Obor, la un dolar suta de grame. Jackfruit vine din Bangladesh, unde se mănîncă de toată lumea, ba se și aruncă la porci, dar la New York este 5 dolari kilu’ și lumea selectă a metropolei americane tușește fără jackfruit. Bangladeshienii spun că e cel mai mare fruct crescut într-un copac și că nu e de făcut mare lucru. Doar trebuie, la doi ani, să-i tai crengile pentru ca jack să crească viguros.

Cu Jack nu trebuie să-ţi pui mintea. Este fructul care poate fi mîncat necopt, copt, crud sau gătit. S-au înregistrat la New York, unde jack face ravagii, numeroase deconectări de la gaze, astfel încît chiar se va schimba legea gazelor. Nu este nevoie să fii conectat la gaze ca să mănînci un fruct ca pe o bucată de porc. Jack poate fi afumat la încălzitor electric, ca trend 2017 ce este. Gustarte, care m-a inspirat, zice așa: „Cînd este consumat crud, gustul său este o combinaţie între ananas şi pară. Gătit, ai impresia că mănânci carne, iar textura este asemănătoare cu cea a fripturii de porc.“

Un singur fruct poate cîntări de la 4,5 kg la 45 kg. Copacii sînt de asemenea uriaşi, ajungînd la 15 m înălţime. Produc în jur de 150 de fructe pe an. Deci m-am hotărît să investesc masiv în jack-jack. Îl voi cultiva lîngă calorifer. Maturitatea lui Jack nu este la 18/21 de ani, ci la doi. Deci după doi ani îmi scot investiția. Deja am trimis 100 de dolari la NY să mi se ia un jack mai grăsuț. O să-i desfac semințele și o să le pun în pămînt de Strehaia. Acolo sînt strămoșii mei în pămînt și cred că ei or să-mi dea energia necesară pentru a crea cultura de jack în România. Cine dorește jack poate să mă sune, stabilesc de-acum o listă de așteptare după jack. Dau semințe, nu sînt chitră.

Foto: wikimedia commons

Mai multe