Încotro să căutăm speranța
Finalul de an 2018. Timp pentru socotit: ce s-a adunat bun sau rău, ce s-a împuținat sau risipit, ce a fost împărțit, mai drept sau mai nedrept, ce fapte merită să înmulțim în 2019. Mai ales despre acestea din urmă aș vrea să ne amintim cînd vom trece în prima zi a noului an.
Și-au fost multe, dătătoare de speranță, într-o țară care pare mai curînd pradă deznădejdii:
● Membrii Asociației MagiCamp fac ce fac de mult: dăruiesc copiilor grav bolnavi timp bun de joacă, adăpost, îngrijire, speranță. Prin taberele MagiCamp, ConnectivCamp și BlueCamp au trecut, din 2014 și pînă acum, peste 400 de copii cu afecțiuni oncologice, cu arsuri grave sau care au pierdut pe cineva drag. Părinții copiilor care au nevoie de tratament în spital mult timp nu vor mai dormi pe scaune, lîngă patul copiilor sau pe holurile spitalului: Magic Home, un alt proiect al binecunoscutei asociații, a achiziționat un spațiu în care vor putea fi găzduiți, în fiecare zi, 24-30 de părinți, cărora li se vor oferi anual peste 10.000 de mese.
● Două doamne cu totul excepționale, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, vor să învingă, cu orice preț, inerții, dezamăgiri, nepăsări: și-au pus în mintea și în inima proprie, dar și în mintea și inima a zeci de mii de donatori, să construiască primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, în curtea Spitalului Marie Curie din Capitală, cu fonduri exclusiv private, adunate prin Asociația Dăruiește Viață. Ce-au mai făcut pînă acum? 18 camere sterile de transplant, primul laborator de diagnosticare în profunzime a cancerului limfatic, renovarea secțiilor de oncologie pediatrică și pentru adulți din București, Timișoara și Brașov.
● În România, peste 75% dintre copii au carii la dinții temporari. În cîteva județe nu mai există nici un cabinet stomatologic de stat. Cele mai multe sate nu mai au medici școlari. Asociația „Zîna Merciluță“ a înființat un cabinet stomatologic mobil, un van echipat cu instrumente stomatologice, care face vizite în zone rurale defavorizate, pentru a face profilaxie dentară și tratament copiilor care nu au acces la un astfel de serviciu. Opt medici voluntari (Asma Battah, Diana Dodonete, Marilena Constantin, Eliza Stan, Robert Prodan, Alexandra Tătucu, Ștefania Petrache, Teodora Mnerie) colindă țara în lung și-n lat ca să le ofere copiilor, celor mai mulți dintre ei, primul control și primul tratament stomatologic. Au ajuns la copiii din Dolj, Bacău, Brașov, Vaslui. Au ajutat sute de copii cu programe de prevenție și de tratament gratuit.
● Asociația SOS Satele Copiilor România are grijă, de peste 25 de ani, de copii rămași fără sprijin parental. În trei „sate SOS“, din București, Bacău și Sibiu, în trei comunități de tineri și în alte trei centre de consiliere pentru copii și părinți. Asociația a crescut sute de copii, i-a făcut oameni mari și le-a dat o mînă de ajutor să își construiască autonomi un drum prin viețile de viitori adulți. Peste 90% dintre copiii crescuți în casele de tip familial frecventează școala cu regularitate și tot peste 90% din tinerii care au ieșit de sub protecția asociației și-au găsit un loc de muncă stabil. Mai mult decît atît, Asociația SOS Satele Copiilor investește resurse mari, de timp, oameni și bani, în programe de formare a oamenilor care lucrează în servicii de protecție socială, în proiecte ai căror beneficiari sînt tinerii care-și găsesc cu greu rostul și siguranța zilei de mîine, în acțiuni care să promoveze drepturile copiilor și responsabilitățile adulților.
Sînt mii de organizații nonguvernamentale în România care se luptă să acopere nevoile societății, produse de sărăcie și corupție. Organizații cu oameni generoși, care nu-și pierd vremea cu bombăneli și nu-și irosesc eforturile în discursuri goale. Fac zi de zi bine pentru comunitățile în care trăiesc. Și n ar fi rău ca din cînd în cînd, noi, cei de pe margine, să ne întoarcem fața către ei, și să punem umărul. Motive de insatisfacție și neîncredere avem, din păcate, zilnic, în numeroase felii de viață. Trebuie să fim cu atît mai atenți și mai recunoscători, cînd apar motive de bucurie și speranță.
Maria Iordănescu este psiholog.