Împreună

13 septembrie 2023   Societate

A XV-a ediție a Bienalei Naționale de Arhitectură este în plină desfășurare și mai sînt doar trei săptămîni pînă la debutul galelor ce vor avea loc în București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu, Tîrgoviște și Tîrgu Mureș. S-au înscris peste 700 de participanți, ceea ce confirmă că Bienala este principalul eveniment al lumii arhitecților la nivel național. Așezată sub egida sustenabilității, participării și incluziunii sociale, Bienala oferă tuturor arhitecților din România posibilitatea de a intra în legătură cu confrații lor, de a le vedea și aprecia contribuția la crearea unei culturi colective indispensabile la nivel național, căci arhitectura este responsabilă de crearea mediului construit care influențează și determină viața tuturor.

În afara concursului de proiecte ce beneficiază de jurii atent selectate, formate din profesioniști remarcabili, Bienala prilejuiește numeroase evenimente culturale colaterale, de la proiecții de filme, la București, la Tîrgul Meșteșugarilor, de la Sibiu, excursii de vizitare a clădirilor nominalizate, conferințe, prelegeri, ateliere creative și mese rotunde avînd ca invitați arhitecți renumiți din țară și străinătate. 

Cele 15 secțiuni ale Bienalei din acest an (Locuințe individuale, Locuințe colective, Clădiri industriale, administrative, turistice și sport/loisir, Clădiri socio-culturale, Restaurare, Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității, Arhitectură de interior, Spațiul public și comunitar, Revitalizare rurală, Publicații de Arhitectură, Fotografia de Arhitectură, Efemer, Diplome – arhitecți în afirmare, Proiecte vizionare, Școli de vară de arhitectură, tabere de creație) acoperă cîmpul manifestării arhitecturii la noi în țară și, ceea ce reprezintă o premieră, au criteriu de evaluare transversal, comun tuturor, sustenabilitatea.

De altfel, manifestul Bienalei exprimă un credo al profesiei care, deși aflată în perpetuă schimbare a cadrului de manifestare, abordărilor și perspectivelor, rămîne fidelă unor principii menite să sprijine comunitățile, să protejeze natura și să educe, căci ce altceva îți poate explica mai clar ce înseamnă binele decît un mediu bun, o arhitectură care face binele și oamenii care îl înfăptuiesc, zi de zi. Caracterul axiologic al principiilor arhitecturii, întemeierea sa în sfera valorilor au generat acest manifest care cheamă la solidaritate, concordie și respect reciproc:

„ÎMPREUNĂ visăm o Europă verde, competitivă și incluzivă.

ÎMPREUNĂ regîndim resursele planetei și încheiem un nou Pact cu natura, bazat pe regenerare și bun-simț.

ÎMPREUNĂ apărăm sănătatea planetei și a locuitorilor săi.

ÎMPREUNĂ gestionăm schimbările climatice și facem clădirile, cartierele, orașele și peisajele rezistente la impactul acestora.

ÎMPREUNĂ învățăm să avem o abordare restauratoare, regenerativă și circulară.

ÎMPREUNĂ înțelegem orașul, anticipăm nevoile grupurilor din medii și cu identități diverse.

ÎMPREUNĂ arhitecți, urbaniști, peisagiști, designeri, dezvoltatori, clienți și proprietari, cercetători, studenți, antreprenori găsim soluții durabile pentru toți.

ÎMPREUNĂ specialiști din multe profesii lucrăm în echipă pentru a crea un viitor durabil și incluziv.

ÎMPREUNĂ arhitecte și arhitecți, tineri și vîrstnici, studenți și profesori sîntem o profesie de care societatea are nevoie mai mult ca oricînd.

ÎMPREUNĂ armonizăm valorile și credințele individuale cu cele colective și construim un viitor previzibil.

ÎMPREUNĂ învățăm din trecut, construim în prezent și privim către viitor, încurajăm spiritul vizionar și experimentul, folosim tehnologii de vîrf și învățăm din tradiții locale.

ÎMPREUNĂ educăm libertatea de creație, întemeiată pe etică și solidaritate.

ÎMPREUNĂ reușim și nu lăsăm pe nimeni în urmă.

ÎMPREUNĂ facem o arhitectură care apropie și unește, conciliază și vindecă.”

Ce putem face împreună este întotdeauna mult mai mult decît suma realizărilor noastre individuale. Pentru mine, împreună înseamnă a fi și a simți că sînt parte dintr-un întreg care mă reprezintă. Cu cît reușim mai multe împreună, cu atît întregul devine mai semnificativ la nivelul societății, cu consecințe benefice asupra fiecăruia dintre noi. Arhitectura din România este întregul mereu schimbător din care facem parte și pe care noi, arhitecții, îl definim continuu prin valori comune, înțelegere și respect față de mediu. Arhitectura este drumul nostru și, ca orice drum, este mai frumos de străbătutîmpreună.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Mai multe