Importanța magneziului în sarcină și alăptare

3 septembrie 2024   Societate

Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.

Rolul magneziului în timpul sarcinii

În situația în care alimentația sănătoasă și echilibrată satisface necesarul normal al organismului, care în cazul femeilor însărcinate este de 320-360 mg de magneziu pe zi, nu se pune problema ca magneziul să se suplimenteze în timpul sarcinii. Pe de altă parte, atunci când femeia însărcinată se confruntă cu un deficit de acest mineral, la recomandarea medicului specialist, va fi necesar să administreze un medicament cu magneziu.

Deficitul de magneziu la o femeie însărcinată poate să apară și din următoarele cauze:

-       aport insuficient prin alimente;

-       pierdere excesivă pe care organismul nu o poate compensa din cauza transpirației abundente sau a vărsăturilor provocate de grețuri severe și prelungite în timpul sarcinii.

Aportul de magneziu în timpul sarcinii este important cel puțin din următoarele motive:

-       dezvoltarea fătului;

-       prevenirea riscului de naștere prematură;

-       prevenirea nașterii bebelușilor cu greutate mică;

-       reducerea riscului de hipertensiune arterială în sarcină;

-       reducerea riscului de preeclampsie sau de gestoză;

-       reducerea stărilor de oboseală;

-       reglarea contracțiilor uterine și prevenirea crampelor musculare;

-       reglarea dispoziției;

-       reglarea ritmului somn-veghe și facilitarea relaxării, favorizând o bună odihnă nocturnă.

Organismul uman este capabil să autoregleze orice exces de magneziu prin mecanismul de stocare în oase și prin eliminarea normală în urină. Cu toate acestea, aportul de magneziu în exces față de dozele recomandate poate duce la tulburări gastrointestinale precum greață și/sau diaree. Explicația constă în faptul că sărurile de magneziu nu sunt întotdeauna tolerate și absorbite corespunzător de către intestin.

Influențează magneziul alăptarea?

Producția de lapte matern și cerințele nutriționale asociate pot epuiza nivelurile de magneziu din corpul unei femei. Refacerea acestui mineral este foarte importantă pentru menținerea sănătății și bunăstării unei mame în timpul în care alăptează. Ceea ce înseamnă că administrarea de magneziu este necesară.

Magneziul ingerat nu este concentrat în laptele matern. Concentrația medie naturală de magneziu din lapte este de 31 mg/L (15 până la 64 mg/L) și este puțin afectată de ingestia de magneziu. Este recomandat să nu se administreze excesiv.

Are nevoie mama de magneziu în perioada postpartum?

Mamele care se confruntă cu deficit de magneziu după naștere, au nevoie de suplimentare cu acest mineral, cel puțin din următoarele motive:

-       magneziul reduce stresul și anxietatea. După naștere, când hormonii fluctuează și stresul poate fi ridicat, magneziul poate ajuta la promovarea relaxării și a calmului mental;

-       femeile care resimt oboseala din cauza cerințelor fizice ale nașterii și a nopților de somn întrerupte, pot conta pe magneziu. Acesta are un rol esențial în producția de energie celulară, ceea ce poate fi benefic în combaterea oboselii și poate ajuta tinerele mame să mențină niveluri sănătoase de energie;

-       somnul este foarte important pentru recuperarea postpartum. Magneziul ajută relaxarea musculară și la reglarea neurotransmițătorilor, contribuind la un somn mai profund și mai odihnitorș

-       în timpul sarcinii și alăptării, organismul unei femei mobilizează nutrienți, inclusiv magneziu, pentru a sprijini dezvoltarea copilului. Refacerea acestor nutrienți este esențială pentru menținerea sănătății oaselor și a funcției musculare.

-       magneziul este esențial pentru buna funcționare a mușchilor, iar deficitul său poate contribui la apariția crampelor musculare. După naștere, când organismul se recuperează, magneziul poate ajuta la ameliorarea acestor crampe inconfortabile;

-       nu în ultimul rând, are un rol important în producerea de neurotransmițători care afectează starea de spirit, cum ar fi serotonina. Cee ce înseamnă că un aport optim în organism poate contribui la o mai bună sănătate mentală și emoțională în timpul perioadei postpartum.

Pe scurt, magneziul este un aliat valoros pentru femei în timpul sarcinii, pentru acelea care alăptează și pentru perioada de după naștere, oferind numeroase motive pentru a fi administrat.

Mai multe