Cine-a pus focul în Maternitatea Giuleşti?

24 august 2010   IERI CU VEDERE SPRE AZI

Sper că nu vă aşteptaţi ca răspunsul întrebării de mai sus să vă parvină chiar din primul paragraf – aşa că faceţi bine şi urmăriţi-mă pînă la capăt, ca să desluşim împreună unele dintre cele mai incendiare enigme ale timpului nostru. Faptele-s consumate: moartea atroce a unor copilaşi a umbrit orice alt subiect (inclusiv pe cel ce promitea atît de mult, al şpionului nostru la Moscova), pe la televizor a defilat escadronul obişnuit de comentatori, medici, pompieri, analişti, psihologi, invitaţi, pirotehnişti, refulaţi, poliţişti, deputaţi ş.a.m.d. (surprinde absenţa dnei Tatoiu, care fără îndoială că avea ceva de spus) – dar iată că numai noi sîntem în măsură să spunem, în clar, cine-i vinovat pentru acel incendiu.

Probabil că unora dintre dvs. li se va părea şchioapă logica acestor rînduri. Domnul cu voi! Alţii veţi spune că tonul acesta lejer e nepotrivit cînd se discută aşa subiecte dramatice. Haram de capul vostru! Unde vedeţi voi ton lejer, cînd eu văd doar contur absurd?! Iar dacă dvs., careva, veţi putea demonstra că povestea din Giuleşti nu e absurdă, rog nu ezitaţi, luminaţi-mă şi pe mine.

Explicaţia mea – vă previn: e ceva mai vastă! – începe cu anul 1977. În şcolile de pe cuprinsul Republicii Socialiste România se aniversa Răscoala de la 1907. În context, se amintea frecvent că ţăranii români ai acelei epoci sufereau adesea de o boală pe nume pelagră, cauzată de consumul excesiv de mămăligă din porumb alterat. Copii, cine purta vina pentru boala acelor ţărani? – întreba tovarăşa învăţătoare. Iar copiii răspundeau: Burghezo-moşierimea! sau Regimul de-atunci! sau Camarila regală! sau Lipsa sistemului sanitar! sau Condiţiile proaste de viaţă! etc. şi, spunînd toate acestea, se umpleau de note de 10. Şi totuşi, răspunsul corect era altul: vinovaţi pentru cazurile de pelagră din lumea satului românesc la 1907 erau trei indivizi pe nume Columb, Magellan şi Vespucci care, fiecare în felul său, jucaseră un rol în aducerea porumbului în Europa. Contraziceţi-mă, dacă puteţi, şi riscaţi să luaţi cîteva rigle la palmă. Mai departe: cine-i de vină pentru faptul că Ministerul francez de Interne se face constant de rîs şi se declară învins de o migraţie cu caracter etnic (romii) ce vine din interiorul Uniunii Europene? Eu cred că vina o poartă Watts, inventatorul maşinii cu aburi, dar şi constructorii de maşini Benz şi Ford – care, prin invenţiile lor, au permis romilor să campeze lîngă Paris. Noroc cu Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă – pionieri ai aviaţiei care, prin munca şi sacrificiul lor, au făcut posibil ca onor Ministerul francez de Interne să cumpere fiecărui rom expulzat cîte un bilet de avion pentru a-l trimite la origini (adică în România & Bulgaria).

În spiritul celor de mai sus, nu vă va mai surprinde cînd voi spune că vinovaţii pentru cantitatea imensă de spam pe care o primiţi pe poşta dvs. electronică şi culpabilii pentru miriada de înjurături, geamăte, fornicaţiuni, blesteme, ponegriri, pornofineţuri, blasfemii, răcnete ş.cl. ce însoţesc mai fiecare articol din ediţia pe Internet a ziarelor româneşti sînt – ţineţi-vă bine – Albert Einstein şi Andrei Aleksandrovici Jdanov. Iată de ce: Einstein (mare fizician) şi Jdanov (mare politruc) au partea lor de merit în declanşarea Războiului Rece. Unul a teoretizat bomba atomică, iar altul a făcut din ideologie o bombă şi mai atomică. Iar Internetul – este dovedit azi – este la origini un proiect militar, destinat să funcţioneze în cazul unui război atomic pustiitor. Aşadar: cînd mai sînteţi porcăit pe forumul ziarelor (sau cînd vă mănîncă palma să mai porcăiţi pe cineva), să fiţi siguri că doar cei doi sînt de vină.

În fine, ajungem şi la Maternitatea Giuleşti. E clar că ancheta autorităţilor nu va găsi nici un vinovat – poate, cu excepţia asistentei de gardă (vorba vine, gardă!), dar care şi ea va scăpa uşor din moment ce a fost tocmai atunci victima impulsului atît de uman al mersului la toaletă. După cercetări îndelungate, iată concluzia la care a ajuns echipa mea de investigatori, care a muncit zi şi noapte (şi mai ales noaptea, la lumina becurilor – vedeţi cum de se leagă totul?): vina capitală pentru incendiul de la Maternitatea Giuleşti o poartă tot o femeie. O femeie care nici măcar nu vorbea limba română şi care n-a călcat în viaţa ei pe lîngă Podul Grant. O femeie care, la rîndu-i, a fost mamă – iar fiul ei (născut la termen) avea să inventeze becul cu filament şi a construit prima centrală electrică din lume. Da, doamnelor şi domnilor, ea e făptaşa, probabil că fără ea incendiul din maternitate nu s-ar fi produs, Justiţia română să acţioneze în consecinţă: în spatele prizei arse alaltăieri se află chiar ea, mama lui Thomas Alva Edison!

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte a sa este Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010.El scrie pe blogul Geopolitikon.

Mai multe