Ied gangsteresc la cuptor

9 octombrie 2013   Societate

Louie Brunellesches – eroul lui Nick Tosches, din romanul Cut Numbers (1988) – e un gangster cumsecade, ataşat de singura lui rudă în viaţă, unchiul Giovanni, un fost mafiot care a învăţat, în anii de detenţie la Sing Sing, latina.

„O bunătate, iedul tău, băiete!“ – exclamă Giovanni – „Che capretto! L-am gătit cu vin şi cu usturoi, şi am mîncat din el o săptămînă întreagă. L-am convins chiar şi pe Ernie să guste din capozell’ (căpăţînă); sînt ani de cînd încerc, dar îmi spune întruna că-l trec toţi fiorii cînd o vede. I-am dat şi din gota, din obraji. I-au plăcut. Dar de ochi tot nu s-a atins… cu atît mai bine, mie îmi plac cel mai mult.“ „Chiar, de unde ai făcut rost de iedul ăsta?“ „Din Central Park, de la grădina zoologică“ – răspunde Louie şi izbucnesc amîndoi în rîs.

Puneţi într-o tavă de cuptor un ied întreg, de vreo 3 kg. Frecaţi-l cu sare şi cu piper, pe dinafară şi pe dinăuntru, condimentaţi-l cu rozmarin şi ungeţi-l cu 100 ml de ulei de măsline. Lăsaţi-l patru ore, să absoarbă aromele. Preîncălziţi cuptorul la 220 de grade Celsius. Puneţi iedul la cuptor, cu spinarea în jos, şi lăsaţi-l să se coacă 10 minute. Întoarceţi-l şi lăsaţi-l încă 10 minute. Cînd pielea se rumeneşte frumos, adăugaţi în tavă căţeii nedecojiţi de la două căpăţîni de usturoi, patru cepe tăiate în şase şi o sticlă de vin alb sec (Gros-plant de Loara sau un Pinot Grigio). E preferabil, contrar tradiţiei franceze, să nu împănaţi carnea cu usturoi: sucurile se vor pierde prin crestături. Lăsaţi iedul la cuptor încă o jumătate de oră, turnînd, din cînd în cînd, deasupra, sos din tavă. Reduceţi temperatura la 160 de grade Celsius, acoperiţi tava cu hîrtie de copt şi mai aşteptaţi 15 minute. Garnisiţi iedul cu fasole verde sau pestriţă, proaspătă.  

Amicul Dejun

Mai multe