Hopping John – ciolan sudist

13 mai 2014   Societate

„«Nu uit ce mi-ai făcut – a mormăit Jackson, risipind fumul cu mîna – eu îţi cer ajutorul şi tu mă faci praf cu Mickey Finn (băutură ‘dreasă’ cu cloralhidrat, un sedativ puternic).» «Hai, băiete, bea supa şi ţine-ţi gura.» Jackson a ridicat capacul cratiţei. Era pe jumătate plină, cu fasole roşie, orez şi o pereche de picioare de porc. ‘Hopping John – asta-i tot ce avem’ spuse Goldy, după care, ochind sticla de whisky de lîngă pat, a luat-o şi i-a oferit lui Jackson un pahar plin ochi. Jackson l-a privit bănuitor. Goldy i-a răspuns cu o privire aspră. «N-ai încredere în propria ta mamă, ai?» – spuse el, după ce a băut, demonstrativ, o duşcă. Jackson a luat şi el o gură şi s-a schimonosit: «Tu ai fabricat trascăul ăsta?!»“

Este o scenă din For Love of Imabelle (1957) – republicat şi cu titlurile The Five Cornered Square sau A Rage in Harlem – semnat de Chester Himes, în care Jackson, dator vîndut şi îndrăgostit fără speranţă de Imabelle, este ajutat, matern, dar autoritar, de Goldy, fratele său geamăn, mai chibzuit şi mai chivernisit.

Puneţi la înmuiat de cu seară, într-un litru de apă, 2 căni de fasole uscată. A doua zi, scurgeţi fasolea într-o sită. Tocaţi o ceapă mare, un căţel de usturoi şi pisaţi doi ardei chili uscaţi. Fierbeţi într-o oală încăpătoare 2 l de apă sărată, cu ceapa, usturoiul, ardeiul iute şi cu 2 picioare de porc. Lăsaţi să fiarbă 15 minute. Adăugaţi fasolea şi fierbeţi încă o oră şi jumătate. Cînd carnea se desprinde cu uşurinţă de pe oase, adăugaţi o linguriţă de sare, o ceaşcă de orez cu bob rotund şi mai fierbeţi un sfert de oră. 

„Hopping John“ e o mîncare tradiţională de Anul Nou, din Carolina de Sud. Fiecare bob de fasole reprezintă un soldat – alb sau negru, după cum e soiul – mort în Războiul de secesiune.
 

Mai multe