„Harta nu exclude hoinăritul, îl stimulează“ - interviu cu Gordon STONE

11 mai 2016   Societate

Gordon Stone este fondatorul CitySpy Mapping, o companie care editează hărţi turistice ale oraşelor Praga, Am­ster­dam, Berlin, Florenţa, Barcelona, Belgrad, Budapesta, Viena, Cracovia, Varşovia, Istanbul, Wrocław şi Bucureşti. Mai multe la www.cityspy.info.

Ce fel de hărţi sînt hărţile CitySpy?

CitySpy este o companie internaţională care face hărţi turistice, o companie mică, dar eficientă, dat fiind că am făcut deja acest tip de hartă pentru 20 de oraşe în ultimii 19 ani. Am început cu Praga, pe care am vizitat-o într-un week-end pînă m-am rătăcit şi unde, pînă la urmă, m-am şi stabilit. Asta era înainte de Internet, cînd oamenii călătoreau cu ghiduri americane de tipul Let’s Go Europe, care uneori nu mai corespundeau cu realităţile, informaţiile erau datate, găseai locuri închise sau schimbate… După cîteva astfel de experienţe, turiştii erau frustraţi, iar pînă la sfîrşitul călătoriei nu mai credeau deloc în ghiduri, pe care le aruncau şi ajungeau să ceară ponturi recepţioniştilor de la hoteluri.

Aşa mi-a venit ideea de a face o hartă specială pentru oaspeţii mei, un fel de introducere în oraş care să conţină cîte ceva pentru fiecare, locuri esenţiale, pline de suflet şi caracter, şi care să ofere o experienţă sigură pentru străini (să nu fie păcăliţi). Prima hartă era trasă la Xerox, dar s-a dovedit de mare ajutor pentru oaspeţii mei, aşa că m-am luat în serios şi am îmbunătăţit producţia. Următorul oraş a fost Berlinul, apoi Budapesta şi celelalte oraşe aflate în creştere.

Cum aţi ajuns la Bucureşti?

Anul trecut am cunoscut în Praga o tînără pe nume Maria Şerban şi am decis împreună să facem harta CitySpy a Bucureştiului. De cîţiva ani intenţionam, dar nu găseam conexiunea pentru a mă şi apuca de treabă. După trei luni de muncit împreună, am făcut această hartă cu care oricine se poate descurca în oraşul vostru fără nici un alt fel de ajutor. Chiar dacă nu conţine toate locurile pe care le indică o hartă generalistă, este tot o hartă, una dintre cele mai bune şi mai utile.

Aţi folosit şi alte hărţi cînd aţi făcut CitySpy Bucharest?

Am desenat harta noastră folosindu-ne de fotografii din satelit, de alte hărţi, de cărţi, de orice ni s-a părut de folos. Dar am inclus doar ceea ce am crezut eu că merită inclus. Cu mîna pe inimă îţi spun însă că ne-am dat toată silinţa să fie poate cea mai bună hartă a oraşului.

Care este relaţia dintre o hartă bună şi dorinţa de a te pierde într-un oraş, plăcerea de a hoinări fără scop?

Te poţi rătăci şi cu hartă, şi fără hartă. Dar această hartă este pentru tinerii care de obicei au puţin timp la dispoziţie şi vor să facă cît mai multe. Nu au nici timp, nici bani pentru greşeli. Asta face harta noastră pentru ei: le indică doar locurile esenţiale din oraş. Hoinăritul este bun cînd ai la îndemînă doar cîteva repere şi un anume simţ al orientării. Harta nu exclude hoinăritul, ci îl stimulează.

Care ar fi cea mai de preţ descoperire făcută în Bucureşti?

Mie îmi place haosul. Pavajul denivelat, clădirile nerenovate, locurile întunecoase… Am fost încîntat să descopăr că parcurile sînt deschise noaptea (ceva anormal în civilizaţie) şi că te poţi plimba fără să păţeşti nimic, fără să-ţi facă nimeni probleme. Localurile au atmosferă, iar tinerii sînt curioşi şi îndrăzneţi, plini de viaţă. Este tot ce poţi cere de la o călătorie prin Europa, iar Bucureştiul are de oferit mult mai multe decît alte oraşe.

Cît de des actualizaţi harta?

Noile ediţii ale hărţilor noastre sînt în lucru acum. În fiecare vară actualizăm harta fiecărui oraş, pentru că avem în fiecare oraş cîte o mică echipă de spioni şi de prieteni locali care ne oferă informaţii proaspete despre ce trebuie adăugat. Eu însumi vizitez anual fiecare oraş şi cunosc personal oamenii fiecărui loc nou de pe hartă. Ăsta e job-ul meu.

Cum mai poţi fi interesat şi fascinat de oraşul în care trăieşti?

Locuiesc în Praga cea mai mare parte din an, cu clădirile te obişnuieşti după un timp, dar fascinaţia vine dinspre oamenii întîlniţi în localuri şi la evenimente, din dispoziţia şi plăcerea de a interac­ţio­na cu ei. Din acest punct de vedere, Bucureştiul este unul dintre cele mai uimitoare oraşe vizitate de mine şi abia aştept să mă întorc.

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe