Furăciuni şi furtişaguri

16 octombrie 2013   Societate

Anul trecut am furat o bluză. Eram cu nişte amici într-un sat aproape de mare. În unicul magazin de acolo se vindeau de toate. De la cărnuri pentru grătare, conserve, chipsuri, legume, băuturi felurite, pînă la cuie, detergenţi, insecticide, chiloţi şi papuci. Şi bluze. Amica mea a ochit una dintre bluze, a întors-o, a studiat-o şi a ajuns la concluzia că-i place. „O iei?“, am întrebat-o. „Da“, zice. Am luat-o să mă uit la ea şi mi-am aruncat-o apoi nonşalant pe umăr, după care am tîrguit şi altele de care aveam nevoie. Ajunşi în locul în care stăteam, iau bluza de pe umăr şi i-o întind. „Ai plătit-o tu?“ mă întreabă fata. „Nu“, zic, şi fac ochii mari. „Băi, am furat-o!“ ţip eu şi începem să chicotim ca proastele. Mă simţeam un infractor periculos – Bonnie şi Clyde, Natural Born Killers, o elaţiune dubioasă îmi mărise pupilele şi bătăile inimii. A doua zi, am plătit-o. Vînzătorul n-a părut impresionat de poveste şi a luat plictisit banii.

M-am întrebat, apoi, dacă o fi făcut cineva vreun inventar al chestiilor care se fură prin România. Nu bani, portofele, genţi, televizoare din casă, macarale, şine de tren, maşini, doctorate sau alte chestii din astea. Ci un inventar al furturilor mici, al obiectelor. N-am găsit aşa ceva. Şi atunci, mi-am zis să împărtăşesc cu dumneavoastră din experienţa personală şi din poveştile auzite. Am asistat la o scenă care m-a lăsat contrariată, într-un supermarket din centru. Un sărman băgase în sîn o cutie de brînză topită. Comoţiunea a fost totală. Cu vînzătoare urlînde şi bodyguarzi care l-au îmbrîncit în genunchi afară pe amărîtul ăla. Sigur, a fura e reprobabil, dar reacţia mi s-a părut disproporţionată.

Am asistat acolo mută, învîrtind în cap ideea să-i plătesc eu omului brînza aia nenorocită, dar pînă să-mi iau inima în dinţi să intru în haosul de urlete, omul fusese deja scos afară, pe trotuar. Laşitatea mea m-a bîntuit preţ de cîteva zile. Dar din magazine nu se fură doar de nevoie. Se fură din curiozitate, din nevoia de adrenalină, din ticăloşie, din distracţie. Lume care are un coş plin cu mîncare de milioane de lei fură de la casă o gumă de mestecat. Se fură aparate din acelea electrice împotriva ţînţarilor, din cutiile lor, şi se lasă cutiile goale în raft. Am găsit o astfel de cutie. Se ciuguleşte din mîncare şi se bea din sucuri. În unele locuri, băuturile mai scumpe au aplicat un dispozitiv electronic care ţiuie dacă ieşi cu el pe uşă. De-aia se întîmplă, cînd cineva vrea să cumpere ceva mai acătării, ca o voce groasă să urle prin magazin: „Casaaaaa!“  

Se fură din cîrciumi scrumiere, pahare şi suporturi de pahare cu logo-ul diverşilor producători de bere. Pleacă lumea din hoteluri cu geluri de duş mititele, cu papuci de unică folosinţă sau cu căştile alea caraghioase de baie. Cu halate. Ba am citit că unii ar fi plecat cu faianţa din baie, dar nu bag mîna în foc, o fi vreo legendă urbană.

Se fură ghivece cu muşcate de pe pervazurile oamenilor. Se fură preşurile din faţa uşii de la intrare. Tomberoane de gunoi. De-aia o să vedeţi prin curţi tomberoane pe care scrie adresa proprietarului, în vopsea albă, veşnică. Acum mai mulţi ani, cînd apăruseră tomberoanele de plastic, cu capac, auzeam că se fură ca să pună lumea murături în ele. Varză murată la tomberon de plastic. O fi şi asta o legendă.  

Se fură pixuri, coli A4, benzi adezive şi post-it-uri. În avion se pun în poşetă plicurile cu sare şi piper şi căştile galbene, de unică folosinţă, bune de nimic. Catalogul cu produsele de vînzare în aer. Am văzut un panou al ruşinii, într-o librărie, cu oameni care furaseră cărţi.

Deunăzi, în curte, era gata să mă pierd în hăul gurii de canal. Furaseră capacul ăla greu, de fontă. Înţeleg că există o piaţă foarte bună pentru chestiile astea, deşi iniţial mă gîndisem că l-au furat pentru că pe el scria „Bucuresci“. O antichitate, adicătelea. În copilărie am furat cireşe şi un măr din piaţă, împreună cu alţi copii. Adrenalina care ne-a inundat, alergaţi de vînzătoarea furioasă, e de nedescris. Să nu faceţi ca mine.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Mai multe