Fugit cu circul
Phineas Taylor Barnum avea o faţă de filozof. Adică putea foarte bine să fi fost un filozof şi să fi glosat pe categoriile inseparabile ale nimicului şi ale fascinaţiei. Solid, serios, pătruns, cu o mică chelie încununată de un rest de păr bogat şi ondulat, nas puternic, bărbie aşijderea. Putea să fie un matematician specializat în infinitul algebric, sau un astronom care a iubit o nebuloasă, un chimist oarecare, un bibliotecar cu dragoste de meserie.
P.T. Barnum a fost însă politician republican, primar şi circar, pînă pe la finele anilor 1800. A ţinut unul dintre cele mai cunoscute spectacole de circ, menajerie, bîlci, muzeu viu, curiozităţi şi specimene umane din America şi din lume. A fost un geniu organizatoric, a renăscut din mai multe incendii şi falimente şi a ştiut să vîndă publicului sirene, generali pitici, femei cu barbă şi oameni cu feţe de cîine.
A scos bani serioşi de pe urma Madamei Clofullia, prezentată a fi drept „Doamna cu barbă din Geneva“. Imbrăcată şic, cu barba tăiată à la Napoleon III, femeia hirsută a apărut într-un proces celebru în acele vremuri împotriva celor care pretindeau că e, de fapt, bărbat. Publicitatea asta i-a adus şi mai mulţi bani lui Barnum. A mai făcut bani de pe urma unui biet băiat afro-american, cu mintea slabă, pe care l-a îmbrăcat în blănuri de animal şi l-a prezentat publicului sub întrebarea: „Ce-o fi asta?“ Treaba s-a dovedit a fi bună şi pentru băiatul în blănuri, care s-a ales cu o casă în Connecticut, în urma carierei de circ. S-a asociat cu celebrii siamezi din Siam, Chang şi Eng, uniţi inseparabil în zona trunchiului şi care nu se suportau unul pe celălalt iar amîndoi nu-l suportau pe Barnum. A adus pe scenă şapte fete cu voci minunate, dar le-a vîndut publicului ca pe fetele cu cel mai lung păr din lume. „Cele 7 cele mai minunate minuni ale lumii“, li s-a spus surorilor Sutherland, marketate ca avînd fiecare părul lung de doi metri. În spectacol le-a adus chiar tatăl lor, un preot, şi, cu toţii, au făcut bani din reprezentaţii, dar şi din vînzarea unei poţiuni miraculoase cu o reţetă secretă care promitea cel puţin un păr la fel de viguros şi de lung ca al fetelor circare. A spus oamenilor poveşti fascinante despre un oarecare Constantin care a fost capturat de Hanul din Kaşagar. Ca să scape de o condamnare la moarte, Constantin a acceptat ca tot trupul să-i fie tatuat cu 388 de modele orientale. Aşa l-a prezentat apoi Barnum şi publicului, care l-a privit fascinat pe omul tatuat din cap pînă în picioare şi a plătit bani de bilet. A mai făcut bani cu generalul Tom Degeţelul, încă de pe vremea cînd acesta era doar un băieţel de 5 ani, bolnav de nanism. Băieţelul, altminteri extraordinar de talentat, a învăţat să cînte, să danseze şi să intre în pielea diverselor personaje, de la Cupidon la Napoleon. La 5 ani bea vin, la 7, fuma trabuce.
Mi-am adus aminte de P.T. Barnum (care m-a fascinat întotdeauna într-un mod inexplicabil de romanesc) cînd am nimerit din întîmplare peste o emisiune la televizor în care un bătrîn bolnav de nanism fusese aşezat lîngă o lingură uriaşă de lemn. M-am oprit cu telecomanda în mînă şi am privit mai departe. Bătrînul nanic de 50 şi ceva de centrimetri era din Nepal, avea 74 de ani şi fusese certificat de Guinness ca fiind cel mai mic om de pe planetă. Ajunsese omul la Măruţă la spectacol, şi a fost aşa: purtat pe umeri de Rică Răducanu, aşezat lîngă o pereche de adidaşi, pus după o damigeană de vin ca să vadă publicul cît de mic e, pus mai departe lîngă o sticlă de plastic de doi litri, lîngă un ananas cu moţ, lîngă Roxana Ciuhulescu, lîngă un bichon, iar mai apoi lîngă nişte ciobăneşti imenşi de care îi era evident frică. M-am uitat în jur cu telecomanda în mînă. Putea să apară şi Bugs Bunny şi să bată pe toată lumea cu un morcov uriaş. Mi-era totuna. Prezentatorul vorbea spart şi era, la rîndu-i, agitat de toată comedia. Invitaţii făceau poze cu mobilul, publicul rîdea. O avea şi Măruţă un început de chelie înconjurată de cîrlionţi, dar P.T. Barnum să ştiţi că era un domn.
Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.