Friptură de ied cu comlău

2 mai 2017   Societate

(comlău = hamei) 

Ingrediente: trei-patru bucăți de carne de ied, din pulpă sau cotlet, frumos porționate; untură de porc sau de rață; ulei; sare, piper; ceapă verde; usturoi verde; mărar verde; roșii coapte, opărite, decojite, tăiate mărunt (sau bulion); puțină făină; trei mîini bune de muguri de comlău.

Mod de preparare: Sărați, pipărați carnea. Puneți într-o tavă potrivită puțină untură și puțin ulei. Prăjiți atent carnea de ied, adăugați puțină apă caldă (sau o supă limpede). Dați tava acoperită la cuptor după ce ați pus peste carne cîteva fire de ceapă și usturoi verde și, după preferință, cîteva fire de tarhon verde. Puteți pune, dacă aveți, și două crenguțe de cimbru verde. Spălați mugurii de hamei și opăriți-i în apă cu sare, strecurați, puneți în apă rece.

Ceapa verde și usturoiul, tăiate fin, se trag la tigaie în puțin ulei, se adaugă roșiile tăiate, puțin bulion (sau numai bulion de casă, gros), se fierb puțin, să se împrietenească aromele. Se pune o lingură de făină, se amestecă și se stinge cu puțin bulion sau supă, se fierbe ușor și se adaugă mugurii de hamei și mărarul tăiat mărunt. Se fierbe încet, cu grijă să nu se zdrobească mugurii. Controlați de sare și piper.

Se încearcă carnea dacă este făcută, se ia capacul și se mai lasă la cuptor să devină puțin crocantă la suprafață. Se servește carnea cu garnitură de hamei și cu pîine prăjită aită (frecată cu usturoi) și stropită cu oloi de ruje (ulei de floarea-soarelui presat la rece).

S-aveți poftă!

Mai multe